Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 09:23

Μεσσηνία: Αστυνομικές επιχειρήσεις σε τσιγγάνικους καταυλισμούς

Γράφτηκε από την

 

Με περιορισμένης κλίμακας επιχειρήσεις σε τσιγγάνικους καταυλισμούς στον Αγιο Φλώρο και τον Αγ. Κωνσταντίνο Αρφαρών απαντά η Αστυνομία στις φωνές αγανάκτησης των προέδρων και κατοίκων στα πεδινά χωριά του Δήμου Καλαμάτας για τις ανεξέλεγκτες, όπως καταγγέλλουν, διαστάσεις που έχουν πάρει οι παραβατικές συμπεριφορές Ρομά.

Οι... επιχειρησιακές απόπειρες έρχονται τέσσερις ημέρες πριν την επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στη Μεσσηνία και αφού προηγήθηκαν επιστολές διαμαρτυρίας προέδρων κοινοτήτων προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αλλά και καταγγελίες κατοίκων στον Τύπο ότι οι περιουσίες τους βρίσκονται στο έλεος των διαρρηκτών και οι ίδιοι νιώθουν απροστάτευτοι γιατί “βλέπουν μια αναποτελεσματικότητα και ανεπάρκεια από την Αστυνομία” και πολιτική απάθεια.

 

ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ 4 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΡΟΜΑ

Χθες, η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι το μεσημέρι της Τρίτης συνελήφθησαν 4 γυναίκες και ένας άνδρας, γιατί στα παραπήγματα όπου μένουν στους προαναφερόμενους καταυλισμούς οι αστυνομικοί βρήκαν: 48,6 γραμ. ηρωίνης, δύο φυτά χασίς 12 εκατ., 41 ναρκωτικά χάπια, μικροποσότητα χασίς, τρία κλεμμένα κυνηγετικά όπλα, μία σπάθα, ένα μαχαίρι, ένα κινητό τηλέφωνο και 625 ευρώ. Οι 5 συνελήφθησαν -κατά περίπτωση- για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τα όπλα, καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος. Πρόκειται για τρεις αδελφές 25, 30 και 35 χρόνων, έναν άνδρα 31 χρόνων και μία συγγένισσά του 45 χρόνων. Οι έρευνες στους καταυλισμούς έγιναν το μεσημέρι της Τρίτης από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας και της ΟΠΚΕ Μεσσηνίας.

 

ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΠΤΩΜΑΤΟΣ

Η αρχή για έναν νέο κύκλο διαμαρτυριών για το καθεστώς ανομίας στα πεδινά χωριά του Δήμου Καλαμάτας ξεκινά μετά τη βεβήλωση πτώματος γυναίκας και τις καταστροφές σε μνήματα στις 16 Δεκεμβρίου στο νεκροταφείο του Πλατύ. Ο πρόεδρος του χωριού Σπύρος Μαρούλης στέλνει στα τέλη του ίδιου μήνα επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον καλεί "να είναι σύμμαχος στην αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος, που μαστίζει την περιοχή και δεν είναι άλλο από την εγκληματικότητα". Παραμονή Χριστουγέννων 3 Ρομά μετατρέπουν σε... πεδίο μάχης με καταιγισμό πυροβολισμών το χώρο έξω από καφενείο στο Αριοχώρι. Κι αυτό δεν ήταν το πρώτο περιστατικό με πυροβολισμούς μεταξύ Ρομά στο χωριό, καθώς και στις 12 Νοεμβρίου, μέρα μεσημέρι, Ρομά για να λύσουν τις διαφορές τους είχαν ανοίξει πόλεμο με πυροβολισμούς και κυνηγητό με αυτοκίνητα στην παλιά εθνική για Αθήνα, στο ύψος του Αριοχωρίου.

 

ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΘΥΜΑΤΑ

Οι κάτοικοι μιλώντας στην "Ε" είπαν ότι φοβούνται μήπως την επόμενη φορά τα σκάγια πάρουν και κανέναν άφταιγο, γι' αυτό έχει ανοίξει ξανά η κουβέντα για συναντήσεις κατοίκων με τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, καθώς και με αυτοδιοικητικούς παράγοντες, ενώ, θυμίζουμε, ανάλογες συναντήσεις, αλλά και πορεία διαμαρτυρίας είχαν γίνει την περασμένη άνοιξη από τους κατοίκους στα πεδινά χωριά του Δήμου Καλαμάτας, για να δοθεί λύση στην τρομοκρατία που ασκείται από τις παραβατικές συμπεριφορές μιας μερίδας Ρομά.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κοινότητας Μικρομάνης Χάρης Κουτσουρόπουλος κατήγγειλε με αφορμή την κλοπή ενός βαν υδραυλικού, το οποίο βρέθηκε καμένο στην Μπιρμπίτα, την έλλειψη αστυνόμευσης και ότι οι κάτοικοι ζουν σε καθεστώς φόβου και... απόλυτης κυριαρχίας των Ρομά και άλλων παραβατικών ατόμων.

 

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Είχε προηγηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα η επώνυμη επιστολή διαμαρτυρίας στο φύλλο Σαββατοκύριακου της "Ε" από αγανακτισμένο πολίτη για την παραβατικότητα στον πρώην Δήμο Αρφαρών, μετά από επαναλαμβανόμενα κρούσματα με παραβιάσεις σπιτιών, αυτοκινήτων, εκκλησιών και περιουσιών στους πρώην Δήμους Αρφαρών και Αριος, καθώς και ο ίδιος είναι -όπως καταγγέλλει- παθών για 3 συνεχόμενες φορές, με μηνύσεις στην Αστυνομία και προσωπικές παρεμβάσεις στον δήμαρχο και στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας.

Πάντως, οι άνθρωποι από τα πεδινά χωριά λένε ότι κάθε φορά που γίνεται κάποια διαμαρτυρία λαμβάνονται επιπλέον μέτρα και γίνονται στοχευμένες επιχειρήσεις από την Αστυνομία, αλλά στη συνέχεια το ενδιαφέρον εξασθενεί. Γι' αυτό και οι κάτοικοι έχουν αγανακτήσει σε τέτοιο βαθμό που κάνουν ό,τι μπορούν μόνοι τους, μετατρέποντας πολλοί τα σπίτια τους σε... φρούρια, με κάγκελα, συναγερμό και κάμερες.

Ν.Κ.