Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021 10:10

Διευκρινίσεις της ΕΛΑΣ για τις μετακινήσεις: Τι ισχύει για τους χρονικούς και χιλιομετρικούς περιορισμούς

Διευκρινίσεις της ΕΛΑΣ για τις μετακινήσεις: Τι ισχύει για τους χρονικούς και χιλιομετρικούς περιορισμούς


Την ώρα που το ιικό φορτίο στα λύματα του βιολογικού καθαρισμού Καλαμάτας παρουσιάζει αυξητική τάση και υπάρχει η πιθανότητα περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων, η υπεύθυνη Ενημέρωσης της ΓΕΠΑΔ Πελοποννήσου, υπαστυνόμος Α’ Σοφία Μπιτσώνη, διευκρινίζει τι ισχύει για τους χρονικούς και χιλιομετρικούς περιορισμούς στα μηνύματα που στέλνουμε, και μας ενημερώνει για τις “παγίδες” ώστε να μην βρεθούμε παραβάτες.


Καταρχάς να αναφέρουμε αυτό που πλέον είναι γνωστό σχεδόν σε όλους: χιλιομετρικός περιορισμός μέσα στο δήμο δεν υπάρχει. Ισχύει εφόσον αλλάξουμε δήμο, αλλά και πάλι όπως λέει η υπαστυνόμος δεν κινδυνεύουμε να βρεθούμε παραβάτες για… λίγα μέτρα.
Άλλωστε, όπως τονίζει, “δεν είναι ο σκοπός μας να τσακωθούμε με τον κόσμο· κατανοούμε ότι έχει κουραστεί, δεν είμαστε εχθροί, και χωρίς τη συνεργασία του πολίτη, όσο κι αν αυξηθεί η επιτήρηση δεν θα έχει κανένα νόημα, αν δεν βοηθήσει ο καθένας και η καθεμία από εμάς να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση”.

ΣΤΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ
Κάπως πιο… πολύπλοκη υπόθεση γίνεται η τήρηση των περιοριστικών μέτρων για τους κατοίκους της υπαίθρου. Ειδικά για τα απομακρυσμένα χωριά πολλές φορές επιβάλλεται οι δημότες να ξεπεράσουν τα 2 χλμ. για να εξυπηρετήσουν ανάγκες τους. Εκεί, βεβαιώνει η υπεύθυνη του Γραφείου Ενημέρωσης, ο τοπικός αστυνομικός γνωρίζει ότι υπάρχει αντικειμενική δυσκολία.
Οσο για το 4 και την παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους, καθησυχάζει ότι δεν υπάρχει κανένας χιλιομετρικός περιορισμός (αρκεί πάντα να παραμένουμε εντός νομού). Καλό θα ήταν πάντως, σημειώνει, ο μετακινούμενος να έχει μαζί του μια υπεύθυνη δήλωση από το άτομο το οποίο χρειάζεται τη βοήθεια, και κατά προτίμηση να πηγαίνει σε αυτό χωρίς άλλους μαζί του.
Ωστόσο, τα πράγματα διαφοροποιούνται όταν πρόκειται για τα ψώνια, καθώς αν θέλουμε να ακολουθήσουμε το γράμμα του νόμου, οι κάτοικοι των χωριών θα πρέπει να περιορίζονται στις αγορές τους σε ό,τι έχει το μίνι μάρκετ ή το μπακάλικο της περιοχής.

ΕΚΤΑΚΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
Αντίθετα, μεγαλύτερη ελευθερία σε ό,τι αφορά τις χιλιομετρικές αποστάσεις υπάρχει για τα φαρμακεία και φυσικά την επίσκεψη σε γιατρό, από τον οποίο φροντίζουμε να ζητήσουμε επιβεβαίωση ραντεβού και να την έχουμε μαζί.
Βέβαια, σε ένα έκτακτο περιστατικό η Σοφία Μπιτσώνη λέει ότι υπάρχει κατανόηση, ειδικά αν πρόκειται για ιατρικό περιστατικό, οπότε είναι αναγκαία η μετακίνηση και δεν γίνεται κατάχρηση. Και επισημαίνει ότι ο καθένας και η καθεμία μας πράττει ανάλογα και με την ατομική και κοινωνική του συνείδηση. Τα περιοριστικά μέτρα στοχεύουν στην αποφυγή των περιττών μετακινήσεων για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ
Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις για να γίνει το εμβόλιο, ο πολίτης μπορεί να το πιστοποιήσει σε έναν έλεγχο με την επίδειξη του ηλεκτρονικού μηνύματος ή άλλου εγγράφου με το οποίο έχει ειδοποιηθεί για το ραντεβού του στο εμβολιαστικό κέντρο. Οσο για τον συνοδό που τυχόν χρειάζεται μαζί του “συμβουλεύουμε μόνο αν είναι ανάγκη να συνοδεύεται από ένα άτομο”.
Κατά μόνας, επίσης, συμβουλεύει η υπαστυνόμος να κάνουμε και τις μετακινήσεις μας για άλλους λόγους, όπως είναι τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ – και τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση δεν είναι απλά και μόνο η αποφυγή του προστίμου που ορίζει ο νόμος, αλλά η ανάγκη τα περιοριστικά μέτρα να έχουν αποτέλεσμα στον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ 6
Πολλοί οι οποίοι μένουν στην Καλαμάτα ή άλλες πόλεις της Μεσσηνίας έχουν κάποιο σκύλο ή γάτες στο χωριό, ή περιουσία που θέλουν να φροντίσουν, αλλά και αρκετοί φιλόζωοι ταΐζουν αδέσποτα ζώα. Η κ. Μπιτσώνη για αυτές τις περιπτώσεις αναφέρει ότι ισχύει το 6, και εντός του δήμου δεν γεννάται ζήτημα παράβασης. Αν όμως ο πολίτης θέλει να πάρει το αυτοκίνητο για τον κωδικό 6, ώστε να φροντίσει κάποιο ζώο, τότε οφείλει να πιστοποιήσει ότι πράγματι μετακινείται στο χωριό του για το σκοπό αυτό, δείχνοντας ένα αντίγραφο λογαριασμού κοινής ωφελείας ή με το Ε9, ειδικά όταν πρόκειται να μετακινηθεί εκτός του δήμου κατοικίας του.
Για σκοπούς άθλησης, το 6 δεν έχει χιλιομετρικούς περιορισμούς, αρκεί να μην πάρει κανείς αυτοκίνητο ή μηχανάκι. “Με τα πόδια ή το ποδήλατο μπορείς να αλλάξεις και δήμο χωρίς κανένα χιλιομετρικό περιορισμό” επισημαίνει η υπεύθυνη Ενημέρωσης της ΓΕΠΑΔ Πελοποννήσου.

ΟΙ “ΠΑΓΙΔΕΣ” ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ
Επειδή έρχεται το τριήμερο της Αποκριάς και η Καθαρά Δευτέρα, η υπαστυνόμος ξεκαθαρίζει ότι ναι μεν με το 4 δεν υπάρχει χιλιομετρικός ή χρονικός περιορισμός, αλλά επιστρέφουμε σπίτι μας πριν την ώρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Ο κωδικός 4 δεν… προσφέρεται για να κάνουμε τριήμερο στο χωριό μας, τονίζει, και απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην γίνεται κατάχρηση και εκμετάλλευση της συγκεκριμένης δυνατότητας.
Κλείνοντας, η Σοφία Μπιτσώνη, υπενθυμίζει πως σε ό,τι αφορά το 2, υπάρχει χρονικός περιορισμός και είναι οι δύο ώρες από τη στιγμή που θα στείλουμε μήνυμα στο 13033 ή θα φτιάξουμε τη βεβαίωση. Αντίθετα, ο κωδικός 1 δεν έχει χρονικό περιορισμό, όμως θα πρέπει να επιδειχθεί βεβαίωση ότι υπάρχει ραντεβού με γιατρό, εκτός και αν πρόκειται για κάτι το έκτακτο.
Ν.Κ.