Τρίτη, 18 Μαϊος 2021 07:54

Εμπασε νερά κατασχεμένο σκάφος στο λιμάνι της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Εμπασε νερά κατασχεμένο σκάφος στο λιμάνι της Καλαμάτας

 

Νερά έμπασε την Παρασκευή το κατασχεμένο σκάφος «White angel» στο λιμάνι της Καλαμάτας και έγινε απάντληση.

Μετά από αυτό η οικεία λιμενική αρχή ξεκίνησε αλληλογραφία με τον ΟΔΔΥ Πάτρας και την τελωνειακή αρχή της πόλης, κρούοντας το καμπανάκι κινδύνου για ένα ενδεχόμενο ναυάγιο. 

Με το «White angel» έφτασαν τη Δευτέρα του Πάσχα 182 μετανάστες και πρόσφυγες ύστερα από τρεις μέρες που έπλεε ακυβέρνητο νοτιοανατολικά του Ακρωτηρίου Ταίναρο. Η διαρροή την Παρασκευή, αν και περιορίστηκε, στάθηκε αδύνατο να αποκατασταθεί και αν δεν γίνονταν έγκαιρα κινήσεις από τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας, το σκάφος θα κατέληγε μισοβυθισμένο ή στον πάτο του λιμανιού, και θα αναζητούνταν τα χρήματα για την ανάσυρσή του. Μάλιστα, χρειάστηκε και η συνδρομή ιδιώτη δύτη για να εντοπιστεί και να περιοριστεί η ζημιά, ενώ χρησιμοποιήθηκαν αντιρρυπαντικά φράγματα για την αποφυγή πρόκλησης θαλάσσιας ρύπανσης. Επίσης, έγιναν και όλες εκείνες οι ενέργειες για να αποφευχθεί πέρα από τη βύθισή του και το ενδεχόμενο ρύπανσης: Αφαιρέθηκαν τα καύσιμα και ό,τι σκουπίδια υπήρχαν στο σκάφος και έχει τοποθετηθεί προληπτικά πλωτό αντιρρυπαντικό φράγμα στο σημείο όπου φυλάσσεται μπροστά από το πολυκατάστημα παιχνιδιών στο λιμάνι, για το ενδεχόμενο να καταλήξουν στη θάλασσα πετρελαιοειδή από τη μηχανή του.

 

ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Εν τω μεταξύ, για τον κίνδυνο πρόκλησης ναυαγίου και το ενδεχόμενο θαλάσσιας ρύπανσης ενημέρωσε εγγράφως η λιμενική αρχή Καλαμάτας την αρμόδια αρχή, δηλαδή το Τελωνείο της πόλης και τον ΟΔΔΥ Πάτρας. Κι επειδή, οι διαδικασίες εκπλειστηριασμού κατασχεμένων σκαφών και χρονοβόρες είναι και με αμφίβολο αποτέλεσμα, καθώς δεν είναι σίγουρο αν θα ενδιαφερθεί αγοραστής να το “χτυπήσει”, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας αιτείται τη συντομότερη δυνατή απομάκρυνση του «White angel» από το νερό.

Αλλωστε, παραμένει ο κίνδυνος βύθισης του σκάφους και οι απαντλήσεις νερού συνεχίζονται, ενώ και άλλες φορές κατασχεμένα σκάφη ναυάγησαν στο λιμάνι της Καλαμάτας και το λογαριασμό για την ανάσυρσή τους πλήρωσε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Ν.Κ. 


NEWSLETTER