Σάββατο, 22 Μαϊος 2021 08:55

Νεαροί χάκερ από Θεσσαλονίκη άδειασαν λογαριασμούς Μεσσήνιων

Γράφτηκε από την

 

 

Νεαροί χάκερ από τη Θεσσαλονίκη είναι αυτοί που υπέκλεψαν τα προσωπικά στοιχεία του Μεσσήνιου ο οποίος μίλησε την περασμένη εβδομάδα στην “Ε” για την εξαπάτησή του με τη μέθοδο sim swapping.

Οι νεαροί έβγαλαν με πλαστή εξουσιοδότηση νέα sim με τον αριθμό του κινητού του και του άδειασαν τους λογαριασμούς. Θύμα τους φέρεται να έπεσε με τον ίδιο τρόπο και μια ακόμα Καλαματιανή, καθώς και άλλα τρία άτομα, στα Γιάννενα, το Περιστέρι Αττικής και τη Χαλκιδική, από τους λογαριασμούς των οποίων οι Θεσσαλονικείς χάκερ μετέφεραν σε δικούς τους 52.000 ευρώ.

Για τις υποθέσεις αυτές συνελήφθησαν από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας τρία άτομα, δύο 21χρονοι και ένας 23χρονος, ενώ κατηγορούνται ακόμα ένας 28χρονος και μια 29χρονη. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος (καθώς με τα χρήματα που έπαιρναν από τους λογαριασμούς έκαναν διαδικτυακές αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα και στη συνέχεια τα μεταπωλούσαν), πλαστογραφία και παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Επιπλέον, ο ένας εκ των συλληφθέντων κατηγορείται και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα. Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Καλαμάτας, η οποία τους παρέπεμψε σε δίκη στο Αυτόφωρο όπου αναμένεται να δικαστούν τη Δευτέρα.

 

ΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ ΕΞΑΠΑΤΗΘΕΝΤΕΣ

Ο 31χρονος παθών ο οποίος έπεσε θύμα τους στις 7 του μήνα, μιλώντας στην “Ε” είχε περιγράψει ότι ξαφνικά χάθηκε το σήμα στο κινητό του, και πηγαίνοντας σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας για να βρει τι συμβαίνει, ανακάλυψε ότι φαινόταν να έχει... παραχωρήσει με εξουσιοδότηση τον αριθμό σύνδεσής του σε άλλο πρόσωπο, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει. Οπως φάνηκε στη συνέχεια, κάποιος άγνωστος είχε εμφανιστεί σε υποκατάστημα της εταιρείας στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, όπου υπέδειξε μια πλαστή εξουσιοδότηση δήθεν από τον παθόντα, ότι του παραχωρεί τον αριθμό σύνδεσής του. Ο απατεώνας, με το που απέκτησε την κάρτα sim με τον αριθμό του είχε και πρόσβαση στην εφαρμογή ebanking, και με το username του παθόντα προσποιήθηκε ότι ξέχασε το password και ζήτησε την έκδοση καινούργιου από την τράπεζα. Κι αφού απέκτησε νέο κωδικό πρόσβασης από το τηλέφωνο, μπορούσε πλέον να διαχειριστεί όπως αυτός ήθελε τα χρήματα στους λογαριασμούς του καταγγέλλοντα, αδειάζοντας από μέσα 11.520 ευρώ.

Η άλλη περίπτωση στη Μεσσηνία αφορά μια 55χρονη γυναίκα που έπεσε θύμα με τον ίδιο τρόπο στις 15 αυτού του μήνα. Οταν οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση μέσω ebanking στους λογαριασμούς της, πραγματοποίησαν αγορές από δύο διαφορετικά διαδικτυακά ηλεκτρονικά καταστήματα, αξίας 2.087 ευρώ και 5.666 ευρώ αντίστοιχα – ενώ μετέφεραν σε δικό τους λογαριασμό το χρηματικό ποσό των 812 ευρώ. Μάλιστα, με το που απέκτησαν πρόσβαση στους λογαριασμούς της γυναίκας, φρόντισαν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα αγορών με προπληρωμένη κάρτα e-prepaid, που δεν χρειάζεται pin.

Μεταξύ των τριών συλληφθέντων, ως ηγετικός νους φέρεται ο ένας 21χρονος ο οποίος, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ήταν αυτός που υπέκλεπτε τα στοιχεία και τους κωδικούς πρόσβασης χρήστη των θυμάτων τους, ενώ οι άλλοι μετέφεραν σε δικούς τους λογαριασμούς τα χρήματα που υπεξαιρούσαν και ό,τι αγόραζαν το πωλούσαν σε άλλα άτομα. Και οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι τη Δευτέρα που θα δικαστούν.

 

ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ SIM SWAPPING

Οι 5 απάτες εξιχνιάστηκαν μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, σε συνεργασία με τα Τμήματα Ασφάλειας Θέρμης, Νεάπολης, Πολυγύρου, Παύλου Μελά και του Αστυνομικού Τμήματος Μουδανιών. Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου, συνελήφθησαν οι τρεις νεαροί, οι οποίοι κατηγορούνται ότι αφαιρούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή έκαναν αγορές μεγάλης χρηματικής αξίας από ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, κατάφερναν να αποσπούν κωδικούς χρήστη και πρόσβασης σε διάφορες εφαρμογές των θυμάτων τους και στη συνεχεία πλαστογραφώντας εξουσιοδοτήσεις αποκτούσαν την τηλεφωνική τους σύνδεση (sim swapping). Με τον τρόπο αυτό είχαν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων και είτε μετέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς τους, είτε κάνοντας χρήση εικονικών καρτών που δημιουργούσαν εντός των λογαριασμών των θυμάτων τους, προέβαιναν σε αγορές ηλεκτρονικών αντικειμένων, μεγάλης χρηματικής αξίας, τα οποία εν συνεχεία προμήθευαν σε άλλα άτομα έναντι ανταλλάγματος.

 

ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, κατά το χρονικό διάστημα από τις 2 Φεβρουαρίου έως και τις 19 Μαΐου, είχαν διαπράξει συνολικά 5 απάτες, αποκομίζοντας από την εγκληματική τους δράση παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 52.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια των συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων, κατά τις οποίες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: 7 κάρτες sim, 2 tablet, 1 laptop, 2 κουτιά desktop, 8 συσκευές κινητών τηλεφώνων και 4 μονάδες αποθήκευσης τύπου USB sticks.

Επιπλέον, στο σπίτι του 23χρονου βρέθηκαν ένα πιστόλι με γεμιστήρα και 13 σφαίρες διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, τα οποία κατασχέθηκαν.

Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους στη διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.