Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021 19:38

Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Μειώθηκαν οι απόπειρες ταξιδιού με πλαστά χαρτιά

Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Μειώθηκαν οι απόπειρες ταξιδιού με πλαστά χαρτιά

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Η σημαντική αύξηση φέτος τον Αύγουστο των πτήσεων εξωτερικού από το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, δεν φαίνεται να λειτουργεί ως… δέλεαρ για τα κυκλώματα που προμηθεύουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα αλλοδαπούς.

Παραδοσιακά τα περιφερειακά αεροδρόμια, μεταξύ αυτών και το «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», λειτουργούν ως πύλες εξόδου παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι θέλουν να φύγουν για την Ευρώπη. Ωστόσο, η πανδημία Covid-19 δείχνει να… αναχαιτίζει το κύμα αυτό.

Φέτος τον Αύγουστο (σ.σ. μέχρι 25 Αυγούστου) στο Αεροδρόμιο της Καλαμάτας συνελήφθη μόνο μία αλλοδαπή, μία 42χρονη Τουρκάλα η οποία προσπάθησε να φύγει παράνομα για την Ιταλία με τα δύο ανήλικα παιδιά της, 9 και 2 ετών, μέσω του αεροδρομίου χρησιμοποιώντας πλαστή ρουμανική ταυτότητα. Πέρυσι όλο τον Αύγουστο συνελήφθησαν στο «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» 59 αλλοδαποί και τον Αύγουστο του 2019 (την προ Covid δηλαδή περίοδο) συνελήφθησαν 20 αλλοδαποί, οι οποίοι προσπάθησαν να φύγουν παράνομα από τη χώρα.

 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ COVID ΚΑΙ ΠΡΟ COVID ΕΠΟΧΗΣ

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις συλλήψεις την τρέχουσα σεζόν, στο Αεροδρόμιο της Καλαμάτας τους μήνες Ιούνιο (3), Ιούλιο (6) και Αύγουστο (1) συνελήφθησαν συνολικά 10 αλλοδαποί, όταν πέρυσι όλη τη σεζόν είχαν συλληφθεί συνολικά 132 αλλοδαποί (89 από την αρχή της σεζόν και μέχρι τον Αύγουστο) και το 2019 είχαν συλληφθεί 102 (60 από την αρχή της σεζόν και μέχρι τον Αύγουστο).

Πιο αναλυτικά, πέρυσι συνελήφθησαν: 2 το Μάρτιο, 28 τον Ιούλιο (κάποιοι γονείς οι οποίοι συνόδευαν 4 ανήλικα παιδιά), 59 τον Αύγουστο (κάποιοι ήταν γονείς οι οποίοι συνόδευαν 10 ανήλικα παιδιά), 36 το Σεπτέμβριο (κάποιοι ήταν γονείς οι οποίοι συνόδευαν 6 ανήλικα παιδιά) και 7 τον Οκτώβριο. Επίσης, το 2020 συνελήφθησαν και 3 αλλοδαποί κατηγορούμενοι ως διακινητές.

Το 2019 συνελήφθησαν συνολικά 102 αλλοδαποί, και συγκεκριμένα: 2 το Φεβρουάριο, 2 το Μάρτιο (γονείς με 1 παιδί), 2 τον Απρίλιο, 11 το Μάιο (συνόδευαν 2 παιδιά), 13 τον Ιούνιο (συνόδευαν 2 παιδιά), 10 τον Ιούλιο (συνόδευαν 6 παιδιά), 20 τον Αύγουστο (συνόδευαν 8 παιδιά), 23 το Σεπτέμβριο, 12 τον Οκτώβριο (συνόδευαν 3 παιδιά) και 7 το Νοέμβριο. Επίσης, το 2019 συνελήφθησαν και 3 αλλοδαποί ως διακινητές.

 

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ 

Σε ό,τι αφορά το φύλο και τις εθνικότητες των συλληφθέντων που θέλουν να διαφύγουν στο εξωτερικό, στις απόπειρες εξόδου κατά μόνας, στην πλειονότητά τους είναι άνδρες, ηλικίας 20-40 ετών και στη συντριπτική τους πλειονότητα υπήκοοι Τουρκίας, Συρίας, Πακιστάν και Αφγανιστάν. Επίσης, υπάρχουν και οικογένειες Τούρκων και Σύρων, οι οποίοι έχουν μαζί τα ανήλικα παιδιά τους, που ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 7 χρόνια. Οταν συλλαμβάνονται οι γονείς και οδηγούνται στα κρατητήρια, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος δεν χωρίζονται από τα παιδιά τους, τα οποία περνάνε όσο χρόνο περάσουν και οι γονείς “φυλακισμένα” στο κελί. Οι μόνες περιπτώσεις όπου προβλέπεται η απομάκρυνση του παιδιού από τον κηδεμόνα του, είναι όταν αυτός συλλαμβάνεται ως διακινητής. Οπότε αναλαμβάνει ως επίτροπος ο εισαγγελέας και με την έκδοση σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας αναζητείται κατάλληλη δομή για τη φιλοξενία των παιδιών.

 

Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ

Οι συλληφθέντες (εφόσον δεν κατηγορούνται για διακίνηση) οδηγούνται στον εισαγγελέα, αφού πρώτα σχηματιστεί σε βάρος τους δικογραφία για πλαστογραφία και παράβαση της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς. Εν συνεχεία είτε παραπέμπονται από τον εισαγγελέα με την αυτόφωρη διαδικασία στο ακροατήριο, είτε ορίζεται τακτική δικάσιμος. Στις περιπτώσεις μη νόμιμης παραμονής τους στην Ελλάδα, κινείται σε βάρος τους η διοικητική διαδικασία επιστροφής. Εξαιρούνται ως νόμιμα διαμένοντες στη χώρα οι αλλοδαποί οι οποίοι τυγχάνει να έχουν αιτηθεί άσυλο.