Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 09:22

Εγκληματική οργάνωση που δρούσε στη Μεσσηνία με αρχηγό Αιγύπτιο

Γράφτηκε από την

 

Ενα ακόμα εγκληματικό δίκτυο διακίνησης κοκαΐνης και χασίς, αποτελούμενο από δύο εγκληματικές οργανώσεις με δράση τουλάχιστον από πέρυσι τον Ιούνιο στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας και την Τριφυλία, εξάρθρωσε μέσα από την παρακολούθηση τηλεφώνων η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Τη Δευτέρα συνελήφθησαν 9 μέλη του δικτύου, καθώς και 4 ακόμα άτομα για κατοχή ναρκωτικών, σε ευρείας κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις που έγιναν στην Καλαμάτα, τους Γαργαλιάνους και τη Μαραθόπολη Τριφυλίας.

Στη διακίνηση ναρκωτικών εμπλέκονται ακόμα 4 άτομα, ενώ για τα δύο από αυτά υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Ως αρχηγός και στις δύο ομάδες φέρεται ένας 32χρονος Αιγύπτιος κάτοικος Καλαμάτας. Η δικογραφία περιλαμβάνει συνολικά 35 άτομα, τα οποία προμηθεύονταν ναρκωτικά από το κύκλωμα και έχουν όλα ταυτοποιηθεί.

Τα μέλη επικοινωνούσαν μεταξύ τους σε συνθηματική γλώσσα και αποκαλούσαν το χασίς “χόρτο” ή “πράσινο” ή “σαλάτα” ή “ζάτλα”. Για την κοκαΐνη χρησιμοποιούσαν λέξεις όπως “ένα ή μισό καφεδάκι”, “ένα τενεκέ τυρί”, “μία ή μισή ασπιρίνη”, “ένα κομμάτι ή μισό”, και για το ζύγισμα λέξεις όπως “μέτρο” ή “ρολόι”.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Καλαμάτας για να τους ασκηθούν ποινικές διώξεις, ενώ ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν στην ανακρίτρια αύριο Πέμπτη.

 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ   

Οι πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες σε συνδυασμό με την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων οδήγησαν τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας στην εξάρθρωση του εγκληματικού δικτύου. Στο πλαίσιο των ερευνών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση 13 μελών και τη Δευτέρα συνελήφθησαν 9 μέλη του δικτύου, εκ των οποίων τα 7 μετά από εντάλματα σύλληψης του ανακριτή Καλαμάτας.

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις για τη σύλληψη μελών των δύο εγκληματικών οργανώσεων, σχεδιάστηκαν και έγιναν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, των Αστυνομικών Τμημάτων Γαργαλιάνων και Μεσσήνης και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος Μεσσηνίας.

Σε βάρος των συλληφθέντων ως μελών των εγκληματικών οργανώσεων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα (για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ναρκωτικά και -κατά περίπτωση- παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα) η οποία περιλαμβάνει ακόμη 4 άτομα, επίσης μέλη του εγκληματικού δικτύου.

 

ΔΥΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ, Η ΜΙΑ ΑΝΕΝΕΡΓΗ

Σύμφωνα με την Αστυνομία το δίκτυο αποτελούνταν από δύο οργανώσεις, η μια από αυτές ανενεργή από πέρυσι το Νοέμβριο – γι’ αυτό και τα μέλη της συνελήφθησαν μετά από εντάλματα που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή η ανακριτική αρχή Καλαμάτας. Την ανενεργή ομάδα, η οποία φαίνεται ότι δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών τουλάχιστον από πέρυσι τον Ιούνιο πριν σταματήσει τη δράση της, φέρονται να την αποτελούσαν ένας 32χρονος Αιγύπτιος κατηγορούμενος ως αρχηγός, άεργος κάτοικος Καλαμάτας, ένας 24χρονος Βούλγαρος επίσης άεργος κάτοικος Καλαμάτας, ένας 38χρονος Βούλγαρος κάτοικος Γαργαλιάνων, ο οποίος εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος, ένας 24χρονος άεργος Αλβανός κάτοικος Καλαμάτας, ένας 37χρονος Ελληνας επιχειρηματίας, ένας 32χρονος Ελληνας άεργος από τους Γαργαλιάνους και ένας 27χρονος Ελληνας άεργος επίσης από τους Γαργαλιάνους.

Ο επιχειρηματίας και ο Αιγύπτιος φερόμενος ως αρχηγός διώκονται και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων. Καταζητούνται ακόμα ένας 26χρονος Αλβανός και ένας 26χρονος Ελληνας, για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν φύγει στο εξωτερικό.

 

ΜΕ ΚΟΙΝΟ ΑΡΧΗΓΟ

Στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση φέρεται ως αρχηγός ο ίδιος 32χρονος Αιγύπτιος. Τη Δευτέρα ως μέλη της συνελήφθησαν ακόμα ένας 31χρονος Αλβανός εργάτης γης, κάτοικος Καλαμάτας και ένας 21χρονος άεργος Ελληνας κάτοικος Καλαμάτας, ενώ δεν συνελήφθησαν δύο ακόμα κατηγορούμενοι ως μέλη (ένας 21χρονος και ένας 20χρονος Ελληνες κάτοικοι Καλαμάτας), γιατί σε προγενέστερο χρόνο είχαν διακόψει την εγκληματική τους δράση.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων συνελήφθησαν επίσης 4 άτομα που δεν είναι μέλη του δικτύου. Πρόκειται για 2 Ελληνες 33 και 23 ετών, έναν 20χρονο Ρουμάνο και έναν 33χρονο Αλβανό. Αυτοί βρίσκονταν στον τόπο των ερευνών και είναι αδερφός και φίλοι των συλληφθέντων, που στην κατοχή τους βρέθηκαν ποσότητες χασίς συνολικού βάρους 53,8 γραμμαρίων.

 

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΣΠΙΤΙΑ “ΚΑΒΑΤΖΕΣ”

Μεταξύ των κατασχεθέντων στη διάρκεια των ερευνών είναι και 1.045,40 γραμ. χασίς σε φούντα, που βρέθηκαν σε μια παλιά αποθήκη καταστήματος πίσω από το σπίτι του 37χρονου Καλαματιανού επιχειρηματία, κρυμμένα κάτω από έναν μουσαμά. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, όλοι οι συλληφθέντες είχαν στα σπίτια τους μεγαλόσωμους σκύλους, που τους δυσκόλεψαν επιχειρησιακά.

Ο 32χρονος φερόμενος ως αρχηγός, σε συνεργασία με άλλα μέλη των οργανώσεων, αποθήκευαν τα ναρκωτικά σε σπίτια «καβάτζες», που χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. Επίσης, τα μέλη του εγκληματικού δικτύου, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» - ghost persons), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

 

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Στις παράλληλες έρευνες σε σπίτια, αποθήκες, υπαίθριους χώρους και οχήματα των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- Ποσότητα χασίς σε φούντα, συνολικού βάρους 1.045,40 γραμμαρίων.

- Ποσότητα κοκαΐνης, συνολικού βάρους 21,4 γραμμαρίων.

- Ποσότητα σκόνης που χρησιμοποιείται ως νοθευτική ουσία, συνολικού βάρους 562 γραμμαρίων.

- 10 χιλιοστά του λίτρου έλαιο χασίς.

- 3 ζυγαριές ακριβείας

- 1 πιστόλι κρότου με γεμιστήρα και 2 φυσίγγια κρότου.

- 3 μαχαίρια.

- 1 σουγιάς.

- 1 κάμερα.

- 8 κινητά τηλέφωνα.

- 1 όχημα.

- Χρηματικό ποσό 3.170 ευρώ.

Από την εγκληματική τους δράση οι συλληφθέντες είχαν αποκομίσει σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη βιοποριστικών και άλλων αναγκών.