Τετάρτη, 03 Μαϊος 2023 14:25

Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας: Δύο συλλήψεις για 30 κιλά χασίς και 724 δενδρύλλια (φωτογραφίες-βίντεο)

Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας: Δύο συλλήψεις για 30 κιλά χασίς και 724 δενδρύλλια (φωτογραφίες-βίντεο)

Σε δύο απομονωμένες βίλες στο Μαρκόπουλο Αττικής καλλιεργούσαν χασίς τύπου skunk δύο άτομα που συνελήφθησαν σε παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις το πρωί της Τρίτης στην Αθήνα, έπειτα από τις εξάμηνες έρευνες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Οι δύο συλληφθέντες για καλλιέργεια και διακίνηση χασίς, ένας 58χρονος και ένας 39χρονος Έλληνες, κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης -ενώ αναζητείται και ένας 60χρονος ιδιωτικός υπάλληλος ως συνεργός τους. Στην κατοχή των δύο συλληφθέντων, για τους οποίους δεν προκύπτει προσώρας κάποια ιδιαίτερη σχέση με τη Μεσσηνία, βρέθηκαν 30 κιλά χασίς και στις δύο βίλες 724 δενδρύλλια εσωτερικής καλλιέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χασίς τύπου skunk είναι ένα ισχυρό ναρκωτικό που μπορεί να προκαλέσει μέχρι παράνοια και παραισθήσεις. Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με τη δικογραφία, το πωλούσαν 8-10 ευρώ το γραμμάριο και τα προσδοκώμενα κέρδη τους υπολογίζεται ότι θα έφταναν τις 700.000 ευρώ. Οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι διακινούσαν τις ποσότητες χασίς που παρήγαγαν σε περιοχές της νοτιοανατολικής και δυτικής Αττικής, καθώς και σε στέκια ναρκομανών στο κέντρο της Αθήνας, χρησιμοποιώντας αυτοκίνητα συγγενών τους. Επίσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, απέφευγαν να μιλούν στα τηλέφωνα κι όταν αναφέρονταν σε αυτό, προτιμούσαν τις λέξεις “χόρτο”, “πράσινο” και “σαλάτα”.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
“Οι πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες, οδήγησαν τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην εσωτερική καλλιέργεια φυτών κάνναβης και ακολούθως στη διακίνηση της παραγόμενης ποσότητας σε περιοχές της Αττικής.
Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν χθες (2.5.2023) το πρωί, ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Αττικής, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) Μεσσηνίας.
Ειδικότερα, ύστερα από πολύμηνη και ενδελεχή αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και επιστημονικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι ανωτέρω, τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο, δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια φυτών κάνναβης σε εσωτερικούς χώρους απομονωμένων και πολυεπίπεδων κατοικιών (βίλες) κι ακολούθως διακινούσαν τις παραγόμενες ποσότητες (τύπου “skunk”) σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Όπως προέκυψε από την ενδελεχή έρευνα, η οργάνωση διέθετε ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ενώ ως ηγετικό μέλος ήταν ο 58χρονος συλληφθείς.
Συγκεκριμένα, ο 58χρονος πέρα από τη σύσταση, διεύθυνση και κατεύθυνση της οργάνωσης, ήταν αυτός που μίσθωσε απομονωμένη κατοικία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής και παράλληλα είχε προβεί στην ενοικίαση και δεύτερου χώρου, όπου με τη συνδρομή των λοιπών μελών, οι χώροι αυτοί διαμορφώθηκαν κατάλληλα σε παράνομα εργαστήρια εσωτερικής καλλιέργειας φυτών κάνναβης και συγκομιδής των παραγόμενων ποσοτήτων, με τεχνητές συνθήκες θέρμανσης, φωτισμού και εξαερισμού.

Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία έτερων προσώπων ή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» - ghost persons), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες επικοινωνούσαν με προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης”.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, διενεργήθηκαν παράλληλες έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων και τις νοικιασμένες βίλες όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Στις 2 βίλες, δύο πλήρως οργανωμένα και κατάλληλα διαμορφωμένα, εργαστήρια εσωτερικής καλλιέργειας φυτών χασίς, εντός των οποίων καλλιεργούνταν 552 φυτά χασίς σε ισάριθμες γλάστρες με χώμα, σε τρία διαφορετικά στάδια ωρίμανσης, εύρωστα κι υγιή, ύψους έως 1,5 μέτρο, καθώς και 172 συγκομισθέντα φυτά χασίς με το ίδιο ύψος.
Ποσότητες χασίς, συνολικού βάρους 30.972,5 γραμμαρίων, ποσότητες κατεργασμένο χασίς (τύπου σοκολάτα), συνολικού βάρους 56,8 γραμμαρίων, ποσότητες ελαίου χασίς, συνολικού βάρους 84 χιλιοστών του λίτρου, 2 τσιγαριλίκια χασίς, 5 ζυγαριές ακριβείας, 2 κινητά τηλέφωνα, ένα όχημα, ως μέσο τέλεσης των αξιόποινων πράξεων, το χρηματικό ποσό των 205 ευρώ, ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, εξοπλισμός εσωτερικής καλλιέργειας φυτών χασίς (πολύμπριζο, χρονοδιακόπτες, ανεμιστήρες, λαμπτήρες υψηλής ισχύος, θερμόμετρα, πεχάμετρα κλπ.), συσκευασίες ριζοβολίας και υγρών λιπασμάτων, ηλεκτρονικός πλαστικοποιητής για την αεροστεγή συσκευασία των ποσοτήτων και χειροκίνητη μεταλλική θερμο-πρέσα.