Πέμπτη, 04 Απριλίου 2024 20:07

Μεσσηνία: Συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια

 

Δύο άνδρες για εμπρησμό από αμέλεια συνέλαβαν μέσα σε λίγα 24ωρα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας.

Οι συλληφθέντες, ηλικίας 38 και 78 χρόνων, φέρονται ότι άναψαν φωτιά για να κάψουν γεωργικά υπολείμματα και κλαδιά στα χωράφια τους, ο ένας στις 29 Μαρτίου στη Λογγά και ο άλλος την Πρωταπριλιά στο Νερόμυλο του Δήμου Μεσσήνης, με αποτέλεσμα οι φωτιές να επεκταθούν ανεξέλεγκτα σε γειτονικούς λόγγους καίγοντας αγροτοδασική έκταση. Μία ακόμα σύλληψη γυναίκας για την πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια έγινε την περασμένη Τρίτη 2 του μήνα από πυροσβέστες της Υπηρεσίας Γαργαλιάνων, όταν η φωτιά που είχε ανάψει στην περιοχή “Αρβανιτάκι” Τριφυλίας για να κάψει ξερά χόρτα και άλλα υπολείμματα μεταδόθηκε σε δασική έκταση.

Και στους 3 συλληφθέντες επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο αξίας 500 ευρώ στον καθένα και σχηματίστηκε σε βάρος τους ποινική δικογραφία για την πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρόλο που δεν βρισκόμαστε σε αντιπυρική περίοδο, η σχετική νομοθεσία απαγορεύει να ανάβει κανείς φωτιά στην ύπαιθρο ανεξέλεγκτα και χωρίς να έχει κοντά ικανή ποσότητα νερού. Επίσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αποτρέπει όσους καθαρίζουν τα κτήματά τους να απομακρύνονται από τη φωτιά και να την αφήνουν, εάν δεν είναι σίγουροι ότι την έχουν σβήσει καλά. Όπως και να βάζουν φωτιές για να κάψουν κλαδιά, ξερά χόρτα και γεωργικά υπολείμματα όταν έχει αέρα.

Επιπλέον, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα από 200 ευρώ έως και 5.000 ευρώ ακόμη και τώρα που δεν είμαστε σε αντιπυρική περίοδο, ενώ επιπλέον πρόστιμο επιβάλλεται εάν κάποιος καταδικαστεί. Το πρόστιμο αυτό μάλιστα είναι αρκετά μεγάλο, ειδικά αν η φωτιά επεκταθεί και κάψει δασική έκταση.

Ν.Κ.