Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014 08:30

750 “παρεμβάσεις” σε ρολόγια του ΔΕΔΔΗΕ

Γράφτηκε από την

Οι συχνές επεμβάσεις της Αστυνομίας σε καταυλισμούς τσιγγάνων έχουν φέρει αποτέλεσμα και οι περιπτώσεις ρευματοκλοπής έχουν περιοριστεί. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις ρευματοκλοπές από... επαγγελματίες που λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους μερικούς μήνες το χρόνο και οι οποίοι τα τελευταία χρόνια επιδίδονται συστηματικά στο "σπορ" αυτό. Πάντως -σύμφωνα με τον διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ περιοχής Καλαμάτας Στάθη Παπαντωνόπουλο- δεν είναι και τόσο εύκολο να πουν οι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ ότι ένα πειραγμένο ρολόι σημαίνει απαραίτητα ρευματοκλοπή.


Ετσι στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας και της Μεσσήνης, «από τις συνολικά 750 περιπτώσεις που είχαμε παρεμβάσεις στους μετρητές μας φέτος, στοιχειοθετημένες πραγματικές ρευματοκλοπές είχαμε γύρω στις 110», αναφέρει. «Για το υπόλοιπο ποσοστό δεν μπορούμε να στοιχειοθετήσουμε ρευματοκλοπή, κι ας είναι πειραγμένο το ρολόι ή χωρίς τις σφραγίδες - αν και ο πελάτης μπορεί να κάνει ό,τι θέλει μέσα στο μετρητή μας, από το να τον φρενάρει απλά με οποιονδήποτε τρόπο, μέχρι να αλλάξει τα καλώδια», προσθέτει.
«Κάνουμε έναν γενικότερο έλεγχο στα ρολόγια μας, τα κοιτάμε, τα ελέγχουμε, τα σφραγίζουμε καλά κι από εδώ και στο εξής αν διαπιστώσουμε τα ίδια φαινόμενα τότε δεν θα το χαρίσουμε», προειδοποιεί ο κ. Παπαντωνόπουλος. Λέει μάλιστα ότι μεγάλο ποσοστό από αυτούς που πιάνονται να κλέβουν ρεύμα φτάνει στη Δικαιοσύνη: «Από αυτές τις περιπτώσεις που στοιχειοθετείται ρευματοκλοπή, μόνο για φέτος έχουμε κάνει 50 μηνύσεις», λέει.

ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ
Η ΡΕΥΜΑΤΟΚΛΟΠΗ

Ο Στ. Παπαντωνόπουλος αναφέρει πως πολύ δύσκολα στοιχειοθετείται υπόθεση ρευματοκλοπής και γι' αυτό «κάνει μια προσπάθεια η εταιρεία  να ελέγξει όλα τα ρολόγια της, να ελέγξει όλους τους μετρητές, να τους πιστοποιήσει, και να κάνουμε μια ακριβή καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης». Και όπως λέει η προσπάθεια βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, καθώς έχει ήδη ελεγχθεί ένα μεγάλο ποσοστό που φτάνει το 80%.
Βέβαια προσθέτει ότι ρευματοκλοπή από ιδιώτες γινόταν όλα τα χρόνια, αλλά τα τελευταία 3-4 «έχει μεγαλώσει ο αριθμός τους και βλέπουμε αρκετές παραβιάσεις στους μετρητές μας, οι οποίες δεν δικαιολογούνται - χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι υπάρχει και ρευματοκλοπή. Οπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε να το αποδείξουμε εύκολα, είναι μια επίπονη και δύσκολη εργασία για εμάς, για να αποδειχθεί· δεν μπορούμε να πούμε στον άλλον ότι είναι κλέφτης αν δεν έχουμε σημαντικά στοιχεία, όπως το να πιαστεί επ' αυτοφώρω τη στιγμή που κλέβει».
Οσο για το ποιοι άνθρωποι είναι αυτοί που κλέβουν ρεύμα, ο διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Καλαμάτας λέει ότι «είναι όλων των οικονομικών στρωμάτων, αλλά τα περισσότερα ρολόγια που βρίσκουμε πειραγμένα και στοιχειοθετείται ρευματοκλοπή είναι συνήθως επαγγελματικής χρήσης». Πρωταθλητές στο... σπορ αποδεικνύονται συνήθως οι επιχειρήσεις εκείνες που δουλεύουν για λίγους μήνες το χρόνο, όπως για παράδειγμα παραλιακά κέντρα και τουριστικά καταλύματα. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως από ρολόγια σε πολυκατοικίες μέσα στην Καλαμάτα μέχρι και σε μονοκατοικίες στην ύπαιθρο δεν γίνεται ρευματοκλοπή.
Το μόνο σίγουρο είναι πως «δεν έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση του καταναλωτή, αν και θα περίμενε κάποιος πως αυτοί οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα οικονομικό θα έκλεβαν ρεύμα», λέει χαρακτηριστικά ο Στάθης Παπαντωνόπουλος.

ΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ
Ο κ. Παπαντωνόπουλος κάνει ξεχωριστή αναφορά στη ρευματοκλοπή από τσιγγάνους - ένα φαινόμενο που με τις συχνές αστυνομικές επιχειρήσεις σε καταυλισμούς, μαζί με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, φαίνεται να έχει περιοριστεί. Ωστόσο ο ίδιος δεν τρέφει ελπίδες ότι θα εξαλειφθεί. «Μαζί με την Αστυνομία πηγαίνουμε αρκετές φορές το μήνα και κάνουμε παρεμβάσεις σε καταυλισμούς. Το τελευταίο διάστημα είμαι ικανοποιημένος όπως αντιμετωπίζεται η όλη κατάσταση. Οσο συνεχίζουμε υπάρχει μια μείωση και πιστεύω ότι θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα», σημειώνει.
Αναφορικά με τα προβλήματα από τις ρευματοκλοπές, ο διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Καλαμάτας λέει πως «με την κλοπή της ενέργειας προκαλούνται ζημιές πάνω στα δίκτυά μας, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην ποιότητα της τάσης και στην παρεχόμενη ενέργεια προς τους πελάτες». Εξηγεί ότι «παρατηρείται διαφορά στην ποιότητα της τάσης ή μπορεί να έχει διακοπές». Ενώ και στα δίκτυα «μας είχαν κάνει ζημιές μετά την υπογειοποίηση του δικτύου στην Αγία Τριάδα, όπου κάποια στιγμή ξήλωσαν ένα κομμάτι και κατά καιρούς προκαλούν κάποιες ζημιές».
Ομως, όπως και με τις περιπτώσεις ρευματοκλοπής σε καταυλισμούς, «τώρα έχουν περιοριστεί τα πράγματα και όσον αφορά τις ζημιές», λέει καταλήγοντας ο Στ. Παπαντωνόπουλος.