Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015 15:05

Βαριές κατηγορίες για το πλήρωμα τσιγαράδικου

Βαριές κατηγορίες για το πλήρωμα τσιγαράδικου

Με βαρύτατες κατηγορίες, κακουργηματικού χαρακτήρα, για λαθρεμπόριο από κοινού, παραποίηση, καθώς επίσης για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης παραπέμπονται στην ανακρίτρια Καλαμάτας τα 8 μέλη του πληρώματος του καραβιού που έχει δέσει στο λιμάνι της Καλαμάτας τα τελευταία 24ωρα ως ύποπτο για λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Το καράβι ήταν φορτωμένο με 11 εμπορευματοκιβώτια τα οποία συνολικά περιέχουν περίπου 11.000 κούτες τσιγάρα, που εφόσον αποδειχθούν λαθραία, το ύψος των διαφυγόντων δασμών ξεπερνά τα 20 εκ. ευρώ. Τα αμπάρια του πλοίου εκκενώθηκαν και από σήμερα θα ξεκινήσει η καταμέτρηση του φορτίου από το Τελωνείο. 

Να σημειωθεί πως από τη μεριά του πληρώματος, ο συνήγορος υπεράσπισης Κώστας Μαργέλης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, επισημαίνει πως "όλα είναι νόμιμα, δεδομένου ότι το πλοίο είχε προσεγγίσει τις ελληνικές ακτές λόγω ανωτέρας βίας και δεδομένου οι αναφερόμενες στα φορτωτικά έγγραφα εταιρείες υφίστανται. Συνεπώς σε καμία περίπτωση δε μπορούσε να γίνει δέσμευση των εμπορευμάτων". 

Ωστόσο, από τη μεριά των Λιμενικών Αρχών ο ισχυρισμός που προβάλλεται είναι πως τα τσιγάρα επρόκειτο να προωθηθούν στην ελληνική κι ευρωπαϊκή αγορά.

Η υπόθεση έχει πάρει πλέον το δρόμο της Δικαιοσύνης και οι απολογίες του πληρώματος θα ξεκινήσουν την Τρίτη για τους 4 πρώτους και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη με τους υπόλοιπους.

Χθες το μεσημέρι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ύστερα από ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

Να θυμίσουμε πως το πλοίο, σημαίας Αγίου Βικεντίου είχε ξεκινήσει από το Μπαρ Μαυροβουνίου με προορισμό το Τομπρούκ της Λιβύης με πλήρωμα 5 Τούρκους, 2 Γεωργιανούς και 1 Ινδό, εντοπίστηκε το βράδυ της Τετάρτης αγκυροβολημένο στον Μεσσηνιακό Κόλπο, κοντά στο Διρό, ύστερα από πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του το Λιμεναρχείο Καλαμάτας. Οι πληροφορίες μεταξύ άλλων ανέφεραν πως στην περιοχή κινείται καράβι με λαθραία τσιγάρα, το οποίο μάλιστα είναι "μάνα", δηλαδή μεταφορτώνει σε άλλα σκάφη κατά τον πλου του. 

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. 

Το πρωί της Πέμπτης το καράβι οδηγήθηκε κι έδεσε στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου αργά το μεσημέρι δόθηκε εισαγγελική εντολή να ανοιχθούν τα εμπορευματοκιβώτια για να γίνει έρευνα. Μάλιστα στην έρευνα έλαβε μέρος και σκύλος της Αστυνομίας εκπαιδευμένος στην αναζήτηση ναρκωτικών. 

Η έρευνα συνεχίστηκε και την Παρασκευή, οπότε υπήρξαν συγκεκριμένα στοιχεία, με αποτέλεσμα το Σάββατο να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του 8μελούς πληρώματος.

Εφόσον επιβεβαιωθούν όσα έχουν γίνει γνωστά, θα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις λαθρεμπορίου και μια σημαντική επιτυχία του Λιμενικού Σώματος, σε μια περιοχή που αποδεικνύεται με τον καιρό ότι αποτελεί ορμητήριο λαθρεμπόρων, καθώς πρόσφατα ακόμα 2 περιπτώσεις απασχόλησαν τις αρχές. 

Να σημειωθεί πως ακόμα δύο πλοία βρίσκονται δεμένα στο λιμάνι της Καλαμάτας. Το ένα μετέφερε 6.000 κούτες λαθραία τσιγάρα και το άλλο  ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι ως ύποπτο για λαθρεμπόριο. Το θετικό είναι πως το πλοίο, που είχε ρυμουλκηθεί ως ύποπτο και ακινητοποιήθηκε για λόγους αξιοπλοΐας αναμένεται να αποπλεύσει τις επόμενες ημέρες, ενώ το λαθρεμπορικό υπάρχει κίνδυνος να παραμείνει για αρκετό καιρό ακόμα, μέχρι να βγει σε πλειστηριασμό. Εφόσον κινηθούν οι διαδικασίες του παροπλισμού και για το νέο πλοίο, τότε οι αρχές θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους πως πρέπει να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την απομάκρυνσή τους.