Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 18:18

Κάθειρξη 8 χρόνων για λαθρεμπορία τσιγάρων

Κάθειρξη 8 χρόνων για λαθρεμπορία τσιγάρων

Σε κάθειρξη 8 χρόνων και 9 μηνών για λαθρεμπορία τσιγάρων και σύσταση συμμορίας καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Ουκρανός καπετάνιος και σε 6,5 χρόνια κάθειρξη ο καθένας από τους 5 συγκατηγορούμενους ομοεθνείς του, μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου "Mesogios", σημαίας Τανζανίας, το οποίο εντοπίστηκε πέρυσι στις 20 Φεβρουαρίου κοντά στις ακτές της Κορώνης και του Βενέτικου.

Το φορτηγό πλοίο μετέφερε 6.674 χαρτοκιβώτια με λαθραία τσιγάρα (66.922.600 τσιγάρα) και οι διαφυγόντες δασμοί για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίστηκαν πάνω από 12,2 εκατ. ευρώ. 

Το Λιμενικό Σώμα παρακολουθούσε το ύποπτο πλοίο, το οποίο ξεκίνησε το ταξίδι του από το Μαυροβούνιο και είχε προορισμό τη Λιβύη. Οταν αυτό εντοπίστηκε πέρυσι στις 20 Φεβρουαρίου τα μεσάνυχτα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κορώνης, ξεκίνησε επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν ελικόπτερο του Λιμενικού, περιπολικό σκάφος από την Πάτρα με ομάδα του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού, καθώς και σκάφος ανοικτής θαλάσσης με ομάδα της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. Μάλιστα -όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες λιμενικοί- στην περιοχή εντοπίστηκε και άλλο μικρότερο ύποπτο σκάφος, που όμως κατάφερε να ξεφύγει προς την παραλία "Βουνάρια". Το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού δεν μπορούσε να το κυνηγήσει γιατί υπήρχε κίνδυνος να χτυπήσει σε υφάλους της περιοχής. Ετσι, οι λιμενικοί στράφηκαν προς το φορτηγό πλοίο, το οποίο εκτιμούν ότι ήταν το πλοίο-"μάνα" που μοίραζε τα λαθραία τσιγάρα στο μικρότερο ύποπτο σκάφος, το οποίο προσέγγιζε στη συνέχεια τις απομονωμένες ακτές για την εκφόρτωση του παράνομου φορτίου. Αλλωστε στην παραλία "Βουνάρια", οι λιμενικοί βρήκαν χαρτόκουτα με τσιγάρα σαν αυτά που εντοπίστηκαν στο φορτίο του "Mesogios".

Πάντως οι 6 Ουκρανοί κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ότι έκαναν λαθρεμπόριο τσιγάρων και ισχυρίστηκαν ότι μπήκαν στον Μεσσηνιακό Κόλπο γιατί ο καιρός θα χαλούσε και ήθελαν να καθαρίσουν τα φίλτρα της μηχανής. Επίσης, στις απολογίες τους αρνήθηκαν πως όταν εντοπίστηκαν από το Λιμενικό πάνω στο φορτηγό πλοίο επικρατούσε πλήρης συσκότιση, καθώς και ότι δεν σταμάτησαν αμέσως στις προειδοποιήσεις και τις κλήσεις του περιπολικού σκάφους. Ωστόσο, ο καπετάνιος καταδικάστηκε και για απείθεια, καθώς οι λιμενικοί κατέθεσαν ότι σταμάτησε το φορτηγό πλοίο μετά από 15 με 20 λεπτά από την στιγμή που έκαναν αισθητή την παρουσία τους και τον προειδοποίησαν να σταματήσει τις μηχανές προκειμένου να ανέβουν για ελέγχους. 

Να σημειωθεί ότι το φορτηγό πλοίο "Mesogios", στο οποίο εντοπίστηκαν τα τσιγάρα, παραμένει ακόμα και σήμερα στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Ν.Κ.