Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016 09:00

Εισαγγελική δίωξη για τα λύματα στα κανάλια 

Εισαγγελική δίωξη για τα λύματα στα κανάλια 

Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, με την κατηγορία της υποβάθμισης περιβάλλοντος κατ' εξακολούθηση, άσκησε χθες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας Δημήτρης Σταύρου.

Την εισαγγελική παρέμβαση την προκάλεσαν τα δημοσιεύματα της «Ελευθερίας» την περασμένη Τετάρτη με τίτλο «Μαύρισε ο ΓΟΕΒ και το Κουλντούκι. Βοθρολύματα σε κανάλια» και την Πέμπτη με τίτλο «Απόβλητα στα καναλέτα παραδέχεται ο δήμος» - τα οποία αποκάλυπταν η ρύπανση σε ποτάμια, ρέματα και κανάλια του ΓΟΕΒ, στον Μπουρνιά της Καλαμάτας και το Κουλντούκι στη Μπούκα. 

Ο κ. Σταύρου, στην ποινική δίωξη που άσκησε, αναφέρει ότι η ρύπανση τελέστηκε από υπαίτιους που σκόπευαν να προσπορίσουν στον εαυτό τους οικονομικά οφέλη. Επίσης, ότι η ρύπανση προκάλεσε κίνδυνο σοβαρής και ευρείας υποβάθμισης του περιβάλλοντος. 

Οπως έγραφε η «Ε» στο φύλλο της περασμένης Τετάρτης, ο κάμπος βρόμισε από μαύρα λύματα και υπήρχε τόση δυσοσμία που δεν μπορούσες να σταθείς. Αγρότες κι επιχειρηματίες της περιοχής ξεσηκώθηκαν, κι ο έλεγχος έδειξε ότι τα μαύρα λύματα προέρχονταν πιθανότατα από βυτιοφόρα που είχαν αδειαστεί παράνομα σε κανάλια του ΓΟΕΒ. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καλαμάτας Γιάννης Καμβυσίδης εξήγησε στην «Ε» ότι «υπάρχουν βυτιοφόρα με επιβαρυμένα λύματα, βιομηχανικά απόβλητα, που δεν τα δέχεται ο βιολογικός».

Κατάμαυρα ήταν όμως και τα νερά στο Κουλντούκι στην παραλία της Μπούκας, και η μπόχα επίσης ανυπόφορη. Σε όλο του το μήκος, από το σημείο όπου δένουν οι βάρκες μέχρι την έξοδο στη θάλασσα, δεν μπορούσε κανείς να σταθεί ή να διακρίνει οτιδήποτε πέρα από την επιφάνεια, λες και κάποιος είχε ρίξει παντού λύματα. 

Την προανάκριση θα την αναλάβει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης και τους τοπικούς φορείς.

Ν.Κ.