Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 14:06

Μεσσηνία: Καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης στη δίκη για το θάνατο του 8χρονου

Μεσσηνία: Καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης στη δίκη για το θάνατο του 8χρονου

Με τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων νοσοκομειακών γιατρών και της ιδιώτη παιδιάτρου συνεχίστηκε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας η δίκη για το θάνατο του 8χρονου αγοριού από τη Μεσσήνη.

Το αγόρι εισήχθη στις 17 Μαΐου του 2011 στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας με δύσπνοια και συμπτώματα -υποτίθεται- γαστρεντερίτιδας και κατέληξε την επομένη το πρωί στην Εντατική του Νοσοκομείου Παίδων της Αθήνας από εγκεφαλικό οίδημα, εξαιτίας του υψηλού σακχάρου στο αίμα του. Σύμφωνα με τους μάρτυρες υπεράσπισης, όλοι τους γιατροί, οι συνάδελφοί τους δεν θα μπορούσαν να είχαν ενεργήσει διαφορετικά· καθώς, όπως κατέθεσαν, το Νοσοκομείο της Καλαμάτας δεν είχε ούτε την τεχνολογική υποστήριξη με μηχανήματα που απαιτούσε η κατάσταση του παιδιού, κι ούτε διέθετε το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για την περίθαλψή του. Οπότε, οι παιδίατροι -σύμφωνα με τους μάρτυρες υπεράσπισης- αποφάσισαν σωστά το παιδί να διακομιστεί στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα, όπου θα είχε την φροντίδα παιδοενδροκρινολόγου. Οσο για τους εφημερεύοντες καρδιολόγο και αναισθησιολόγο -οι οποίοι έκαναν την ανάνηψη μετά την ανακοπή που το παιδί υπέστη ενώ ασθενοφόρο το μετέφερε στην Αθήνα, ο συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας κατέθεσε ότι έπραξαν σύμφωνα με το ιατρικό πρωτόκολλο. Ο καρδιολόγος επανέφερε την καρδιακή λειτουργία και η αναισθησιολόγος το διασωλήνωσε ώστε να φύγει με δεύτερο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για την Εντατική του Παίδων στην Αθήνα. 

 

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: «ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ»

Για την ιδιώτη παιδίατρο κατέθεσε ο σύζυγός της, επίσης γιατρός, ο οποίος διαβεβαίωσε το δικαστήριο για το πόσο σχολαστική και επιμελής είναι στη δουλειά της. Ο μάρτυρας είπε ακόμα πως η σύζυγός του δεν έκανε τηλεφωνική διάγνωση για γαστρεντερίτιδα, κι ούτε δέχτηκε κανένα τηλεφώνημα από τη μητέρα στις 17 Μαΐου, την πρώτη δηλαδή ημέρα που το παιδί παρουσίασε συμπτώματα κόπωσης και πόνο στην κοιλιά. Ο ίδιος βεβαίωσε το δικαστήριο πως θυμάται καλά, γιατί 17 Μαΐου ήταν Κυριακή και το ζευγάρι δεν χώρισε καθόλου εκείνη την ημέρα. Το τηλεφώνημα -είπε ο μάρτυρας- έγινε το πρωί της Δευτέρας και το μόνο που ανέφερε η μητέρα στη σύζυγό του ήταν πως το παιδί έκανε έναν εμετό. Η ίδια η παιδίατρος τότε της είπε να πάει στο φαρμακείο για να πάρει ένα ηλεκτρολυτικό διάλυμα - ενώ σε τηλεφώνημα που έκανε η μητέρα στις 8 το βράδυ της Δευτέρας -σύμφωνα πάντα με τον μάρτυρα σύζυγό της-, η παιδίατρος την προέτρεψε αν το παιδί δεν είναι σε καλή κατάσταση, να το πάει στο Νοσοκομείο. 

 

ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΑΚΧΑΡΟ

Ο μάρτυρας κατέθεσε ακόμη πως η απώλεια βάρους του παιδιού ήταν μόλις ένα κιλό, και πως δεν είχε κανένα άλλο σύμπτωμα που θα μπορούσε να προϊδεάσει τη σύζυγό του ότι το αγόρι έχει διαβήτη. Μάλιστα, σημείωσε ο ίδιος, το παιδί είχε κάνει εξετάσεις 4 - 6 μήνες πριν και δεν είχε φανεί τίποτε τέτοιο. Στο συγκεκριμένο σημείο πάντως επενέβη η πρόεδρος της έδρας για να επισημάνει πως ο παιδικός διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, ακόμα και μέσα σε ένα μήνα. Ωστόσο, ο μάρτυρας απάντησε πως έτσι κι αλλιώς στις 15 Μαΐου που το παιδί είχε πάει στο ιατρείο της συζύγου του για ένα εμβόλιο, αυτή του έγραψε εξετάσεις και για σακχαρώδη διαβήτη - κάτι που προκύπτει και από τα έγγραφα τα οποία υπάρχουν στη δικογραφία.

Η δίκη διακόπηκε χθες και θα συνεχιστεί την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου με την εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης. 

 

Ν.Κ.