Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017 16:22

Καλαμάτα: 6 χρόνια σε ιδιοκτήτη εταιρείας security για εικονικά τιμολόγια 

Καλαμάτα: 6 χρόνια σε ιδιοκτήτη εταιρείας security για εικονικά τιμολόγια 

Σε 6 χρόνια κάθειρξη για τη μια περίπτωση και 3 χρόνια φυλάκιση με αναστολή για την άλλη με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, καταδίκασε χθες το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων ιδιοκτήτη εταιρείας security για αποδοχή εικονικών τιμολογίων 2 εκατ. ευρώ. 

Στη μια περίπτωση, που το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης, κατηγορείτο ότι στην Καλαμάτα, το χρονικό διάστημα από 24 Ιουλίου έως 29 Δεκεμβρίου του 2009 αποδέχτηκε από τρεις διαφορετικές εταιρείες 17 εικονικά τιμολόγια με αντικείμενο εργασιών τις υπηρεσίες φύλαξης και παροχής προστασίας, καθώς και εκτέλεσης χρηματαποστολών, αξίας 274.943 ευρώ.  

Στην άλλη περίπτωση ο κατηγορούμενος -ο οποίος δεν φυλακίστηκε γιατί το δικαστήριο έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση- κατηγορείτο ότι το χρονικό διάστημα από 24 Ιουλίου έως 29 Δεκεμβρίου του 2009, και από 25 Ιουνίου έως 17 Δεκεμβρίου του 2010 και στις 3 Ιανουαρίου του 2011 αποδέχτηκε 86 εικονικά τιμολόγια αξίας 1.827.866 ευρώ, από επιχείρηση με έδρα τη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής.   

Πιο αναλυτικά, όπως κατέθεσε υπάλληλος του ΣΔΟΕ, όταν τον Αύγουστο του 2011 πήγαν να ελέγξουν την επιχείρηση του κατηγορούμενου, τους τράβηξε την προσοχή μια πόρτα. Οι ελεγκτές ζήτησαν να την ανοίξει, αλλά εκείνος απάντησε ότι βρίσκεται μέσα το χρηματοκιβώτιο της εταιρείας και πρέπει να του στείλουν έναν κωδικό από την Αθήνα. Ανοιξε τελικά όταν πήγε η Ασφάλεια και ο εισαγγελέας, οπότε οι ελεγκτές βρέθηκαν μπροστά στην διαχειρίστρια και μέτοχο της επιχείρησης και μια υπάλληλο. Εξω από το χώρο αυτό, στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας, ο κατηγορούμενος -σύμφωνα πάντα με τον υπάλληλο του ΣΔΟΕ- είχε φτιάξει μια κρύπτη και κάτω από μια πόρτα έκρυβε τη θεωρημένη μηνιαία κατάσταση του βιβλίου εσόδων - εξόδων χωρίς καμία εγγραφή, και δύο κλασέρ με εργατικά της επιχείρησης που είχε εκδώσει τα επίδικα τιμολόγια, με έδρα τη Ν. Φιλαδέλφεια Αττικής. Οπως είπε ο ίδιος υπάλληλος στην κατάθεσή του, συνάδελφοί του αναζήτησαν τον υποτιθέμενο ιδιοκτήτη της, αλλά αυτός ήταν κατάκοιτος και αρνήθηκε πως γνώριζε οτιδήποτε περί εταιρείας φύλαξης και... καθαρισμών κτηρίων. Πάντως ο κατηγορούμενος στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι όλες οι συναλλαγές είναι υπαρκτές, και πως δεν μπορεί το ΣΔΟΕ να ονομάζει ως αχυράνθρωπο τον ιδιοκτήτη της εταιρείας στη Ν. Φιλαδέλφεια όταν πήγε και τον βρήκε αρκετά χρόνια αργότερα, που είχε αποσυρθεί από κάθε επαγγελματική δραστηριότητα. Ο συνήγορος υπεράσπισης μάλιστα κατέθεσε χθες κατά την εκδίκαση των υποθέσεων έγγραφα ότι η επιχείρηση του κατηγορούμενου είχε εκτελέσει έργο φύλαξης σε χώρους όπως το Νοσοκομείο Καλαμάτας, το ΤΕΙ, το Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων, σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ, καθώς και αλλού. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος δε, ισχυρίστηκε στην απολογία του πως στην επιχείρησή του απασχολούσε μόνο διοικητικό προσωπικό ενώ το έργο φύλαξης το διαμοίραζε σε υπεργολάβους. 

 

Ν.Κ.