Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 08:51

Καλαμάτα: Στο αναμορφωτήριο 16χρονος και 17χρονος για συνεχείς κλοπές

 

Σε Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων -και συγκεκριμένα το Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Νέας Ιωνίας Βόλου- θα οδηγηθούν δύο νεαροί Ελληνες, 16 και 17 χρόνων, μετά την απόφαση του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Καλαμάτας να προβεί στο συγκεκριμένο αναμορφωτικό μέτρο αφού όλα τα άλλα απέτυχαν να... συμμορφώσουν τους δύο νεαρούς παραβάτες. 

Οι δύο ανήλικοι Καλαματιανοί έχουν καταγράψει πάμπολλες κλοπές και συλλήψεις στο ενεργητικό τους, με πιο πρόσφατη τη σύλληψή τους στις αρχές του μήνα από άνδρες της Ασφάλειας και της ομάδας άμεσης επέμβασης ΟΜΑΕ του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, που τους έπιασαν “επί το έργον” στο “χιλιόμετρο”. Οπως προέκυψε από την προανάκριση του Λιμεναρχείου, οι νεαροί είχαν κλέψει τον τελευταίο χρόνο συνολικά 14 φορές από βάρκες στον προλιμένα Καλαμάτας, κυρίως βενζίνη και μπαταρίες, και ήταν αυτοί οι δύο που έκαναν ζημιές στα παγκάκια και τις βρύσες και έσπαζαν τα φώτα. 

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΚΛΟΠΕΣ

Χθες, μαζί με δύο ακόμα ανήλικα αδέλφια από τη Μεσσήνη, ο 16χρονος και ο 17χρονος κάθισαν στο εδώλιο γιατί από το καλοκαίρι του 2015 έως και πέρυσι στα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε και συνελήφθησαν, έκλεβαν μηχανάκια, τα διέλυαν και μετά πουλούσαν τα εξαρτήματα και τα ανταλλακτικά, ενώ είχαν κάψει δύο κλεμμένα μηχανάκια και δύο αυτοκίνητα, για να κρύψουν τα ίχνη τους. Τους σκελετούς από τα μηχανάκια πετούσαν σε δύο πηγάδια, έξω από τη Μεσσήνη και στα Λέικα, καθώς και σε ρέμα στην ίδια περιοχή και στο Φραγκοπήγαδο. Η παρέα των νεαρών κατηγορούμενων είχε διαπράξει συνολικά 35 κλοπές και με τα ανταλλακτικά συναρμολογούσαν δικά τους μηχανάκια ή τα πωλούσαν σε γνωστούς για να βγάζουν λεφτά. Να σημειωθεί μάλιστα ότι στο σπίτι του 17χρονου οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμάτας είχαν βρει κλεμμένα ανταλλακτικά και εξαρτήματα -μάλιστα για να τα μεταφέρουν γέμισαν την καρότσα ενός αγροτικού. 

Η δράση, ωστόσο, των δύο νεαρών δεν σταματά στις προαναφερόμενες κλοπές και τους βανδαλισμούς, καθώς σε βάρος τους εκκρεμούν και άλλες δικογραφίες, ενώ μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια Καλαμάτας για τις κλοπές στο “χιλιόμετρο” τέθηκαν υπό την επιμέλεια της επιμελήτριας ανηλίκων. 

Ο ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ

Ο αναγκαστικός εγκλεισμός σε ίδρυμα εφαρμόζεται από τους δικαστές σε περιπτώσεις που όλα τα υπόλοιπα αναμορφωτικά μέτρα έχουν αποτύχει -καθώς, δυστυχώς, το Γραφείο Επιμελητών Ανηλίκων Καλαμάτας επί 5,5 χρόνια παρέμενε κλειστό και επαναλειτούργησε μόλις τον περασμένο Μάρτιο. Σημειώνεται δε, ότι το συγκεκριμένο αναμορφωτικό μέτρο προβλέπεται κυρίως για παιδιά με ιδιαίτερη προσωπικότητα και προβλήματα συμπεριφοράς που δύσκολα αντιμετωπίζεται και επιπλέον το οικογενειακό περιβάλλον είναι ακατάλληλο για να τα υποστηρίξει, κι έτσι το ίδρυμα αγωγής αναλαμβάνει και τις υποχρεώσεις της γονικής μέριμνας. Το ίδρυμα είναι το τελευταίο αναμορφωτικό ανάχωμα πριν την επιλογή του βαρύτερου μέτρου της εισόδου του ανηλίκου σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων. 

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ

Χθες, με την ανακοίνωση της απόφασης από τη δικαστή ανηλίκων, η κατάσταση... ξέφυγε και συγγενείς του ενός νεαρού αντέδρασαν, φώναξαν, έβρισαν και ένας άρχισε να χτυπά με μανία την κλειστή πόρτα της δικαστικής αίθουσας (το Δικαστήριο Ανηλίκων συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών). Βέβαια, όλη αυτή η αναταραχή περιορίστηκε γρήγορα από την Αστυνομία, ενώ δεν κράτησε περισσότερο από μερικά λεπτά, χωρίς να υπάρξει συνέχεια.

Ν.Κ.