Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017 15:29

Καλαμάτα: 2 χρόνια σε φούρναρη για μη απόδοση ΦΠΑ

Σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 2 χρόνων, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, καταδίκασε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων έναν Καλαματιανό πρώην φούρναρη για μη απόδοση ΦΠΑ 77.639 ευρώ, για το έτος 2007.

Στο μεταξύ αθωώθηκε για μη απόδοση ΦΠΑ 4.750 ευρώ (σε βαθμό πλημμελήματος αυτή τη φορά), για το έτος 2008. 

Οπως είπε ο συνήγορός του, καθώς ο ίδιος δεν παραστάθηκε στη δίκη, ο κατηγορούμενος άνοιξε πρατήριο άρτου και υποκαταστήματα στην Καλαμάτα με χρηματοδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο, οπότε δεν υποχρεούτο να αποδίδει ΦΠΑ. Ο υπάλληλος της ΔΟΥ Καλαμάτας, ο οποίος κατέθεσε χθες στο δικαστήριο, ναι μεν το επιβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο ισχύει, αλλά διευκρίνισε ότι ο εν λόγω νόμος προβλέπει ως βασική προϋπόθεση να κρατήσεις ανοιχτή την επιχείρησή σου για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Ο κατηγορούμενος εν τω μεταξύ, έκλεισε τα μαγαζιά στα δύο χρόνια κι έτσι η Εφορία ζήτησε πίσω το ΦΠΑ. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το συνήγορό του, όταν έκλεισε η επιχείρηση ο εντολέας του ήταν ήδη πνιγμένος στα χρέη, ήρθε μετέπειτα και η κρίση και συνάμα κάποια προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα να μην επιστρέψει τίποτα από τα χρωστούμενα. 

Πριν ξεκινήσει πάντως η δίκη, ο συνήγορος ζήτησε αναβολή ώστε να πάρει μια παράταση χρόνου ο κατηγορούμενος και να καταθέσει την αίτηση για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών του. Αίτημα που τελικά δεν έγινε δεκτό, με το σκεπτικό ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων άνοιξε από τον περασμένο Αύγουστο και θα μπορούσε να το είχε ήδη πράξει. 

Ν.Κ.