Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018 19:50

Καλαμάτα: Μεγάλα κενά, ελάχιστες οι προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων

 

Μια νέα (και... μοναδική) μόνιμη δικαστική υπάλληλος ορκίστηκε χθες από την εφέτη που προήδρευε σε συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων.

Η Κωνσταντίνα Μανάση με ειδικότητα ΤΕ Πληροφορικής διορίστηκε στην Εισαγγελία Εφετών Καλαμάτας μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Είναι η πρώτη μόνιμη υπάλληλος που διορίζεται μετά από χρόνια στα Δικαστήρια της Περιφέρειας Καλαμάτας, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται οι διορισμοί περισσότερων νέων δικαστικών υπαλλήλων, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων, με συνέπεια να μην έχουν ακόμα αναρτηθεί οι οριστικοί πίνακες των προσληφθέντων. 

Εν τω μεταξύ -όπως είπε στην “Ε” ο πρόεδρος των Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας Ανδρόνικος Σταυρόπουλος- την προηγούμενη εβδομάδα εντάχθηκαν στο δυναμικό του Ειρηνοδικείου δύο ακόμα νέοι δικαστικοί υπάλληλοι με οκτάμηνες συμβάσεις, μέχρι να οριστικοποιηθούν οι τελικοί πίνακες προσληφθέντων από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Επίσης, μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, αρχές του επόμενου, αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στο Πρωτοδικείο μια ακόμα υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με οκτάμηνη σύμβαση και αυτή.

 

ΣΤΑΔΙΑΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Οι προσλήψεις θα γίνονται σταδιακά, όπως λέει ο Α. Σταυρόπουλος και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων και οριστικοποιηθούν οι διορισμοί από το ΑΣΕΠ. Οι μέχρι τώρα προσλήψεις των τριών δικαστικών υπαλλήλων (μιας μόνιμης και δύο με συμβάσεις), καθώς και μιας τέταρτης που περιμένουν, λύνουν μερικά μόνο από τα προβλήματα στις δικαστικές υπηρεσίες της Καλαμάτας.

Θυμίζουμε ότι με παρεμβάσεις τους η Ομοσπονδία και ο τοπικός Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων ζητούν εδώ και δυόμισι χρόνια να ενισχυθούν οι δικαστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Καλαμάτας με 10 δικαστικούς υπαλλήλους. Ζήτημα το οποίο είχε θέσει η Ομοσπονδία σε συνάντησή της με τον υπουργό Δικαιοσύνης αφού συζητήθηκε με τον τοπικό σύλλογο, που εντοπίζει ως το μεγαλύτερο από τα προβλήματα του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας τη μεγάλη αποψίλωση του προσωπικού, το οποίο με το ζόρι τα βγάζει πέρα.

 

ΤΑ ΚΕΝΑ

Οι ανάγκες σε προσωπικό πάντως χαρακτηρίζονται ως επείγουσες, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εστιάζεται στους γραμματείς έδρας. Σε ενημερωτικό υπόμνημα που έστειλε τον περασμένο Απρίλιο στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας για τα υπάρχοντα κενά σε θέσεις προσωπικού, η κατάσταση έχει ως εξής:

Στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας προβλέπονται 27 οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, 2 δακτυλογράφων και 3 επιμελητών. Σήμερα υπηρετούν 17 δικαστικοί υπάλληλοι (εκκρεμούν οι αιτήσεις τριών για απόσπαση και μετάθεση προς άλλες υπηρεσίες), 2 δακτυλογράφοι και 3 επιμελητές.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προβλέπονται 15 οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων και 7 επιμελητών. Αντί αυτών υπηρετούν 11 δικαστικοί υπάλληλοι (ο ένας θα αποσπαστεί, οπότε θα μείνουν 10) και ένας επιμελητής.

Στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας προβλέπονται 14 οργανικές θέσεις δικαστικών γραμματέων και υπηρετούν 4, πλέον της προϊσταμένης, εκ των οποίων οι δύο απουσιάζουν. Υπηρετούν επίσης 2 υπάλληλοι με εργασιακή σχέση ιδιωτικού δικαίου, από τους οποίους ο ένας βρίσκεται σε απόσπαση στο Εφετείο Καλαμάτας, μέχρι το Μάρτιο του 2019. Επίσης σε σύνολο 5 θέσεων επιμελητών υπηρετούν τρεις.

Ν.Κ.