Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019 15:19

Καλαμάτα: 740 χρόνια σε Αιγύπτιο καπετάνιο για τη μεταφορά μεταναστών

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: 740 χρόνια σε Αιγύπτιο καπετάνιο για τη μεταφορά μεταναστών

Σε κάθειρξη 740 χρόνων και 6 μηνών (η εκτιτέα ποινή είναι 25 χρόνια), καθώς και χρηματική ποινή 7,450 εκατ. ευρώ, όπως του είχε επιβληθεί και πρωτόδικα, καταδίκασε το Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας τον Αιγύπτιο καπετάνιο, από τους συνολικά 3 κατηγορούμενους διακινητές 146 προσφύγων από τη Συρία, που έφθασαν στις 9 Μαΐου 2015 στο λιμάνι της Καλαμάτας με ιταλικό ρυμουλκό.

Στους άλλους δύο Σύρους κατηγορούμενους αναγνωρίστηκαν στο μεν έναν το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας (όπως και πρωτόδικα), στον δε άλλον το ότι ωθήθηκε στην πράξη αυτή λόγω φτώχειας. Το δικαστήριο μάλιστα τους καταδίκασε ως απλούς συνεργούς και τους επέβαλε ποινή φυλάκισης 147 χρόνων και 6 μηνών στον καθένα -από τα οποία θα εκτίσουν τα 10 χρόνια- ενώ ο ένας από αυτούς πρωτόδικα είχε καταδικαστεί χωρίς ελαφρυντικά σε κάθειρξη 740 χρόνων και 6 μηνών.

Οι Σύροι πρόσφυγες, ανάμεσά τους και 53 παιδιά, ξεκίνησαν από την Τουρκία με μια μεγάλη ψαρόβαρκα το ταξίδι για μια καλύτερη ζωή, με πρώτο προορισμό την Ιταλία. Ταξίδευαν για 4 ημέρες, κάτω από άθλιες συνθήκες και εντοπίστηκαν το απόγευμα της 8ης Μαΐου, 54 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Ταίναρου, όπου μετεπιβιβάστηκαν στο ιταλικό ρυμουλκό που τους έφερε με ασφάλεια στην Καλαμάτα.

Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, πλήρωσαν στους διακινητές τους από 4.000 δολάρια για κάθε άτομο -13.000 δολάρια για κάθε οικογένεια.

Να σημειωθεί πως το ότι το σκάφος κινδυνεύει το έμαθε ο θάλαμος επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας από τις ιταλικές Αρχές, με τις οποίες επικοινώνησε δημοσιογράφος συριακής καταγωγής, την οποία κάλεσαν από δορυφορικό τηλέφωνο οι μετανάστες προκειμένου να ειδοποιήσουν για βοήθεια.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, ενώ ένας τέταρτος Σύρος κατηγορούμενος ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 147 χρόνων και 6 μηνών ως απλός συνεργός και είχε αφεθεί ελεύθερος, δεν προσήλθε για να δικαστεί και το δικαστήριο απέρριψε την έφεσή του ως απαράδεκτη.

Ν.Κ.


NEWSLETTER