Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019 10:28

Καλαμάτα: Συνεχίστηκε η δίκη για οικοδομική άδεια ξενοδοχειακής μονάδας

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Συνεχίστηκε η δίκη για οικοδομική άδεια ξενοδοχειακής μονάδας

 

 

Συνεχίστηκε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου ξενοδοχειακής μονάδας στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, ο οποίος κατηγορείται για πλαστογραφία μετά χρήσης.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να πλαστογράφησε την αρχική οικοδομική άδεια ενός μικρού ξενοδοχείου, το οποίο αγόρασε το 1996, χτίζοντας σχεδόν διπλάσια τετραγωνικά.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου και διεκόπη για χθες, οπότε κατέθεσε η πρώην διευθύντρια της Πολεοδομίας Καλαμάτας και ένας ακόμα υπάλληλος της υπηρεσίας.

Η πρ. διευθύντρια κλήθηκε από το δικαστήριο για να καταθέσει, γιατί οι συνήγοροι υπεράσπισης προσκόμισαν δημόσια έγγραφα από τον ΕΟΤ και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που ανατρέπουν την κατηγορία. Συγκεκριμένα, στις 20 Μαρτίου προσκόμισαν βεβαίωση του ΕΟΤ, σύμφωνα με την οποία το 1982 εγκρίθηκε ένα τροποποιημένο σχέδιο της οικοδομικής άδειας του 1968, που έδινε τη δυνατότητα για την οικοδόμηση μεγαλύτερης έκτασης από την αρχική. Επίσης, προσκόμισαν μια μελέτη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με ημερομηνία 3 Απριλίου 1991, που επιβεβαιώνει ότι υπήρχε νόμιμη άδεια για τα τετραγωνικά τα οποία προστέθηκαν στο αρχικό συγκρότημα.

Αλλά και χθες οι συνήγοροι του κατηγορουμένου προσκόμισαν νέα έγγραφα τα οποία ζήτησαν από τον ΕΟΤ στην Τρίπολη στις 5 αυτού του μήνα και βεβαιώνουν ότι η αρχική οικοδομική άδεια του 1968 είχε ακυρωθεί από την Πολεοδομία. Η μάρτυρας πάντως το αντέκρουσε, γιατί είπε πως θα υπήρχε στο αρχείο της υπηρεσίας της.

Νωρίτερα η πρ. διευθύντρια προσκόμισε στο δικαστήριο την αρχική οικοδομική άδεια, η οποία βρέθηκε σε έναν άλλο... άσχετο φάκελο, γιατί ο φάκελος για την εν λόγω ξενοδοχειακή μονάδα έχει χαθεί. Μάλιστα, με αφορμή μια αυτοψία μετά από καταγγελία για παράνομες κατασκευές στο χώρο του συγκροτήματος, δόθηκε το έναυσμα για να αναζητηθούν όλα τα στοιχεία του φακέλου - και επειδή δεν υπήρχαν ξεκίνησε διαδικασία ανασύστασής του. Ετσι, από τη Διεύθυνση Εμπορίου όπου προσέτρεξε η Πολεοδομία για να βρει την οικοδομική άδεια, προέκυψε ότι αυτή διαφέρει από εκείνη την οποία παρουσίασε ο κατηγορούμενος στην υπάλληλο που έκανε τις μετρήσεις.

Η πρ. διευθύντρια κατέθεσε ακόμη ότι ανέτρεξαν και στον ΕΟΤ στην Τρίπολη, αλλά δεν είχαν την οικοδομική άδεια, παρά μόνο κάποιες αρχιτεκτονικές μελέτες. Οσο για το στέλεχος της άδειας την οποία προσκόμισε στο δικαστήριο η μάρτυρας και βρέθηκε σε άλλο φάκελο, οι συνήγοροι υποστήριξαν με έγγραφά τους από τον ΕΟΤ πως έχει σκιστεί η δεύτερη σελίδα της, όπου πιστοποιείται από την Πολεοδομία ότι τον Ιούλιο του 1969 ακυρώθηκε η αρχική οικοδομική άδεια και εγκρίθηκε νέα που επέτρεπε την οικοδόμηση περισσότερων τ.μ. και μάλιστα χωρίς χρονικό περιορισμό για την αποπεράτωσή του. Κάτι, πάντως, που η μάρτυρας είπε ότι δεν ισχύει - γιατί για όλες τις οικοδομικές άδειες εκείνης της εποχής που επέτρεπαν την επ' αόριστον κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων, ψηφίστηκε νόμος το 1976 που καταργούσε αυτό το ευεργέτημα και έδινε χρονικό περιθώριο αποπεράτωσης μέχρι το 1979. Ομως, τα επιπλέον τετραγωνικά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, όπως είπε η ίδια, φαίνεται από αεροφωτογραφίες ότι χτίστηκαν μετά την απόκτησή του από τον κατηγορούμενο το 1996.

Η υπεράσπιση προσκόμισε και ένα διάγραμμα κάλυψης επικυρωμένο από τον ΕΟΤ, όπου φαίνεται ότι μπορούσε να προσθέσει ο κατηγορούμενος τα επιπλέον κτίσματα στο αρχικό συγκρότημα, καθώς και τα πρωτόκολλα αλληλογραφίας του ΕΟΤ με την Πολεοδομία στις 28 και 30 Αυγούστου του 1996, που ενισχύουν τη θέση της υπεράσπισης για την τροποποιημένη άδεια. Ωστόσο η μάρτυρας, αλλά και ο υπάλληλος της Πολεοδομίας ο οποίος κατέθεσε μετά, επέμειναν ότι ακόμα και έτσι ο κατηγορούμενος δεν μπορούσε να χτίσει ούτε 1 τ.μ. παραπάνω, λόγω των όρων δόμησης που ισχύουν στην περιοχή. 

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο με την κατάθεση εγγράφων και τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης.

Ν.Κ.


NEWSLETTER