Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012 09:06

Αθώος ο κατηγορούμενος για βιασμό στα Φιλιατρά

Γράφτηκε από την
Αθώος ο κατηγορούμενος για βιασμό στα Φιλιατρά

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΚΤΟ ΟΡΚΩΤΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 Ομόφωνα αθώο κήρυξε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας τον 36χρονο Φιλιατρινό κατηγορούμενο, για τον βιασμό μιας 19χρονης από τη Βουλγαρία, φέτος το Φεβρουάριο. Το δικαστήριο δεν πείστηκε απόλυτα ότι έγινε ο βιασμός, καθώς ο διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Κυπαρισσίας που την εξέτασε δεν βρήκε σημάδια βίας, εκχυμώσεις ή αλλοιώσεις που να αποδεικνύουν ότι πάνω της ασκήθηκε βία ή βιάστηκε. Επιπλέον, πολλά ερωτήματα δεν απαντήθηκαν στη δίκη, όπως γιατί δεν είχε σημάδια από τα χαστούκια που υποστήριξε ότι της έδινε ο κατηγορούμενος. Σημειώνεται ότι ο 36χρονος είναι ένας σωματώδης άνδρας, ψηλός και γεροδεμένος και η καταγγέλλουσα μικροκαμωμένη. Ακόμη από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι την γύρισε με το αυτοκίνητο σπίτι της και έκλεισαν ραντεβού για να βρεθούν την μεθεπόμενη. Συμπεριφορά, που όπως επισημάνθηκε και από τον εισαγγελέα Δημήτρη Σταύρου, δεν συνηθίζουν οι βιαστές. Επίσης, οι καταθέσεις της καταγγέλλουσας από την προανάκριση, την ανάκριση και το ακροατήριο παρουσίαζαν διαφοροποιήσεις, για τις οποίες δεν έδωσε πειστική εξήγηση στο δικαστήριο.

 

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Νωρίτερα ο εισαγγελέας Δημήτρης Σταύρου πρότεινε στην αγόρευσή του την απαλλαγή του κατηγορουμένου λέγοντας ότι δεν υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να πείσουν πως έγινε βιασμός. Οπως επεσήμανε, η ιατρική πραγματογνωμοσύνη δεν φανέρωσε σημάδια βίας, τραυματισμούς και εκχυμώσεις που να μαρτυρούν πως αναμφίβολα η καταγγέλλουσα βιάστηκε. 

Δεν απέκλεισε πάντως να υπήρξε πειθαναγκασμός σε ερωτική πράξη, ενώ παράλληλα άφησε αιχμές για τον τρόπο που η Αστυνομία χειρίστηκε προανακριτικά την υπόθεση: “Δεν μου φάνηκε ότι είχαν ισότιμη μεταχείριση στην προανάκριση” είπε, τονίζοντας ότι από τις προανακριτικές καταθέσεις φαίνεται ότι ευνοείται η καταγγέλλουσα. Παράλληλα πρόσθεσε ότι αν η πράξη του βιασμού ήταν ξεκάθαρη, ο κατηγορούμενος θα είχε προφυλακιστεί από τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές της Κυπαρισσίας και δεν θα του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι και εγγύηση. 

Σε μεγάλο μέρος της αγόρευσής του ο κ. Σταύρου προσπάθησε να βρει γιατί η καταγγέλλουσα επέμεινε να φτάσει μέχρι το δικαστήριο, αφού τα αποδεικτικά στοιχεία είναι λειψά. Ψάχνοντας το κίνητρο της καταγγελίας προσέγγισε αρχικά την περίπτωση να ήθελε να κερδίσει χρήματα, το οποίο όπως είπε δεν αποδεικνύεται αλλά ούτε και αποκλείεται. Και εξήγησε ότι η κοπέλα μπορεί από το νόμο να απευθυνθεί στην αρμόδια ελληνική αρχή αποζημίωσης και να ζητήσει χρήματα επειδή εξαιτίας του βιασμού της δεν μπορούσε πλέον να εργαστεί. Σημείωσε επίσης ότι ήδη έχει ζητηθεί από την πολιτική αγωγή μια έρευνα των περιουσιακών στοιχείων του κατηγορουμένου. Ενα άλλο πιθανό κίνητρο είπε ότι θα μπορούσε να είναι η κάκιστη συμπεριφορά του κατηγορουμένου στην κοπέλα και αναφέρθηκε στο πώς ο κατηγορούμενος μίλησε στην απολογία του “γι' αυτές τις γυναίκες”. Κατέληξε πάντως ότι το πιθανότερο κίνητρο της καταγγελίας να ήταν ο φόβος για μια πιθανή εγκυμοσύνη, επικαλούμενος και σχετική παρατήρηση στο παραπεμπτικό βούλευμα. Και στρεφόμενος προς τον κατηγορούμενο του είπε “δεν προσφέρατε τίποτα σε αυτή την κοπέλα, ικανοποιήσατε το υπερεγώ σας” και σε άλλο σημείο “αυτό δεν ήθελε η μητέρα (σ.σ. της καταγγέλλουσας), να μείνει έγκυος και γι' αυτό της είπε να πλυθεί”.

Ο εισαγγελέας είπε ακόμη ότι ο κατηγορούμενος συμπεριφέρθηκε με επιπολαιότητα και απανθρωπιά, μεταχειριζόμενος την 19χρονη κοπέλα ως μια εκδιδόμενη γυναίκα.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: “ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΕΚΑΝΑ”

Τη δική του εκδοχή για το πώς συνέβησαν τα γεγονότα έδωσε στην απολογία του ο κατηγορούμενος. Είπε ότι η καταγγέλλουσα, πιθανόν με το πατρονάρισμα του αφεντικού της, έστησε ένα σενάριο για το δήθεν βιασμό της, με σκοπό να του ζητήσει χρήματα. Μάλιστα στο σημείο εκείνο επικαλέστηκε τις εμπειρίες καταδικασθέντων στις φυλακές της Τρίπολης για σεξουαλικά εγκλήματα (ο κατηγορούμενος προφυλακίστηκε γιατί δεν είχε τα χρήματα να πληρώσει την εγγύηση). Οπως τον συμβούλεψαν λοιπόν οι συγκρατούμενοί του θα έπρεπε να την είχε προσεγγίσει ο ίδιος προκειμένου να της δώσει λεφτά για να αποσύρει τη μήνυση. 

Αναφορικά με εκείνο το βράδυ είπε ότι, από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο μαγαζί, η κοπέλα ήταν εγκάρδια και διαχυτική μαζί του, την κέρασε μερικά ποτά και όπως απαιτούσε η δουλειά της ως “σερβιτόρας κονσομασιόν”, αυτή τον χάιδευε και τον φιλούσε. Είπε ακόμη ότι δεν υπήρξε στιγμή που η καταγγέλλουσα να έδειξε ότι ενοχλήθηκε από την συμπεριφορά του ή να τον απέτρεψε με κάποιο τρόπο. Μαζί του είπε στη συνέχεια πήγε χωρίς δισταγμό και αυτή ήταν που μέσα στο αυτοκίνητο άρχισε να τον χαϊδεύει και να τον αγκαλιάζει. Αρνήθηκε ότι την χτύπησε ή την απείλησε με κάποιο τρόπο και επικαλέστηκε πως ήταν θετική στο να κλείσουν ραντεβού για να ιδωθούν ξανά, αφού τελείωσαν ό,τι έκαναν και την πήγε σπίτι της. 

Στην παρατήρηση του εισαγγελέα ότι η συμπεριφορά του είναι άνετη απέναντι στο δικαστήριο, είπε ότι είναι καθαρός και η κοπέλα λέει ψέματα. “Είμαι καθαρός για όλα αυτά που λέει, περνάω Γολγοθά, αλλά τι μπορώ να κάνω γι' αυτό” ανέφερε, ενώ συνεχίζοντας την απολογία του είπε ότι “ήταν απερισκεψία που πήγα μαζί της, της έκανα χάρη, αν σας δείξω τη φωτογραφία της γυναίκας μου”. Σε ερώτηση γιατί δεν της πρότεινε ο ίδιος όσο ήταν ακόμη στο μπαρ να συνεχίσουν την βραδιά μαζί, είπε ότι αν της έλεγε να βγούνε θα του ζήταγε λεφτά και δεν είχε. 

Μάλιστα ανέφερε ότι το αφεντικό της κοπέλας "προώθησε" ό,τι ήταν να συμβεί εκείνο το βράδυ. Είπε επίσης ότι αργότερα, σκεπτόμενος το τι ακολούθησε την επόμενη μέρα, βρήκε περίεργο ότι πριν υποδείξει το αφεντικό της στους αστυνομικούς πού βρίσκεται για να τον συλλάβουν, δεν του ανέφερε καν σε μια τυχαία συνεύρεση που είχαν ότι η κοπέλα τον πήρε τηλέφωνο πριν κάνει την καταγγελία για να του πει πως την βίασε. Σύμφωνα λοιπόν με τον κατηγορούμενο επίτηδες το αφεντικό της κοπέλας φέρθηκε σαν να μην συνέβη τίποτα, αλλά τον ρώτησε μόνο πού πηγαίνει. Ωστόσο δεν αντέκρουσε την παρατήρηση του εισαγγελέα ότι η συγκεκριμένη κοπέλα δεν ήταν από εκείνες τις οποίες προωθούσε το αφεντικό της και για άλλες δουλειές, πέρα από το σερβίρισμα και τα χαριτολογήματα με τους πελάτες στο μπαρ. 

 

"ΠΑΡΕ ΚΑΝΑ ΧΑΠΙ"

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε επίσης ότι αφού "έγινε φυσιολογικά η πράξη", χωρίς να την πιέσει ή να την εξαναγκάσει σε κάτι, αυτή ενοχλήθηκε γιατί δεν χρησιμοποίησε προφυλακτικό. Μάλιστα όπως είπε στην απολογία του, της είπε "να πάρει κάνα χάπι" συμπληρώνοντας ότι "αυτές οι γυναίκες των μπαρ ξέρουν και παίρνουν τις προφυλάξεις τους", γι' αυτό και ο ίδιος δεν χρησιμοποίησε προφυλακτικό. 

Επίσης είπε ότι εκείνο το βράδυ συζήτησε με το αφεντικό της, παρουσία της ίδιας, ότι πούλησε 30.000 ευρώ επιχείρηση που διατηρούσε στα Φιλιατρά και πως θα έφευγε για την Αγγλία.

"Ο Μ..... (το αφεντικό της κοπέλας) μπορεί και να το σκέφτηκε να βγάλει έτσι λεφτά και ίσως το παιχνίδι να χάθηκε όταν εγώ δεν είχα να πληρώσω ούτε την εγγύηση", ανέφερε ο κατηγορούμενος στην προσπάθειά του να εξηγήσει ποιο ήταν το κίνητρο της κοπέλας αλλά και η εμπλοκή του αφεντικού της. 

Υποστήριξε τέλος ότι θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε στη θέση του, ο οποίος εκείνο το βράδυ θα είχε αυτοκίνητο και λεφτά και θα βρισκόταν σε εκείνο το μαγαζί. 

Η συνήγορος πολιτικής αγωγής Σοφία Εξουζίδου στην αγόρευσή της τόνισε ότι η εντολέας της, αν ήθελε να εκβιάσει για χρήματα, θα έβρισκε άλλους τρόπους και δεν θα εφηύρε ένα βιασμό. Οπως ανέφερε στο δικαστήριο δεν θα περνούσε από τη βάσανο και την ταλαιπωρία μιας καταγγελίας και μιας δίκης, που αυτόματα σημαίνει την αναβίωση των τραγικών στιγμών που έζησε.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Παναγιώτης Μωράγιωργας επικέντρωσε την αγόρευσή του στην έλλειψη ιατροδικαστικών στοιχείων, ενώ μεγάλο μέρος της το αφιέρωσε στο να εξηγήσει πώς λειτουργούν μαγαζιά, όπως αυτό που όπως είπε ο συνήγορος δούλευε η καταγγέλλουσα, παρατηρώντας πως από φόβο να μην χάσουν οι κοπέλες τη δουλειά τους θα μπορούσαν να κάνουν ό,τι ζητήσει το αφεντικό τους.  


NEWSLETTER