Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 12:06

Αλεξανδρής από Καλαμάτα: Σε 3 χρόνια η ψηφιοποίηση στη δικαιοσύνη

Γράφτηκε από την
Αλεξανδρής από Καλαμάτα: Σε 3 χρόνια η ψηφιοποίηση στη δικαιοσύνη

Σε μια τριετία από σήμερα έθεσε ως στόχο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής να μπορούν οι δικηγόροι σε όλη τη χώρα να υποβάλουν τα δικόγραφα και τους φακέλους τους ηλεκτρονικά, σε απάντηση ερώτησής μας σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία απόκτησης ψηφιακών υπογραφών από τους δικηγόρους και η υποβολή ψηφιακά των δικογράφων, ειδικά κάτω από την πιεστική απειλή της πανδημίας Covid-19.

Πιο αναλυτικά, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εξήγησε ότι ο σχεδιασμός αφορά σε δύο φάσεις, ενώ απαιτείται η δημιουργία μιας κεντρικής βάσης δεδομένων, η οποία θα συνδέει ουσιωδώς όλα τα δικαστήρια της Ελλάδας.
Η πρώτη φάση, η οποία ήδη υλοποιήθηκε “ήταν τα τρία μεγάλα δικαστήρια της χώρας (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη και Αθήνα) και ως πιλοτικό μικρότερο δικαστήριο, της Χαλκίδας. Υπάρχει δημοπράτηση της δεύτερης φάσης στην οποία μπαίνουν όλα τα περιφερειακά Πρωτοδικεία, Εφετεία κ.λπ. Θεωρώ ότι η μεγάλη δυσκολία ήταν στα μεγάλα δικαστήρια, γιατί υπήρχε τεράστια πυκνότητα δικογράφων, πάρα πολλές εκκρεμότητες, πάρα πολλά πιστοποιητικά που έπρεπε να βγουν. Εδώ η ενσωμάτωση θα γίνει πολύ πιο γρήγορα”, ανέφερε ειδικότερα ο γεν. γραμματέας.

27 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ
Επεσήμανε δε πως “έχουμε ξεκινήσει και ήδη τρέχουν οι 7 μεγάλες επιτροπές και άλλες 20 μικρότερες για τα 27 ηλεκτρονικά πιστοποιητικά και την ηλεκτρονική παραλαβή των δικογράφων και την ηλεκτρονική παραλαβή των φακέλων -δηλαδή ο στόχος μας είναι στην τριετία από σήμερα να μπορούν οι δικηγόροι σε όλη τη χώρα να υποβάλουν όχι μόνο τα δικόγραφά τους ηλεκτρονικά, ει δυνατόν να υποβάλουν και τους φακέλους, άρα μέσω ενός αρχείου zip να μπορεί ο καθένας από τους ενδιαφερόμενους, με τους κωδικούς του και πάντα τηρουμένων των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος προσωπικών δεδομένων, να μπει μέσα στο φάκελο του αντιδίκου του και να πάρει ηλεκτρονικά τα έγγραφα”. Κι αφού ανέφερε ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να εξαλείψουν το χαρτί και μαζί τους όποιους κινδύνους για τη διασπορά του Covid-19 με την υπάρχουσα διαδικασία της υποβολής δικογράφων και φακέλων, πρόσθεσε ότι “αυτές οι 27 δράσεις, για να κατορθώσουμε να τις υλοποιήσουμε, έχουν πάρα πολλές δυσκολίες γιατί δεν υπάρχουν ενιαίες βάσεις δεδομένων”, γιατί “πρέπει να ταιριάξουν διαφορετικά ηλεκτρονικά συστήματα”. Βέβαια, είπε στη συνέχεια, για να λυθεί αυτό το πρόβλημα “υπάρχει προγραμματική συμφωνία με το υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης”, ενώ για το τι θα ήθελε να αφήσει μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης ως παρακαταθήκη, απάντησε “μια ψηφιακή δικαιοσύνη”.

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης με παρέμβασή του σε ό,τι αφορά στις ψηφιακές υπογραφές των δικηγόρων, επεσήμανε ότι ήδη όσοι δικηγόροι Καλαμάτας εκδήλωσαν ενδιαφέρον έχουν αποκτήσει ψηφιακή υπογραφή. “Αξιοποιώντας τα εργαλεία του υπουργείου και της ολομέλειας, έχουμε ως Δικηγορικός Σύλλογος ολοκληρώσει 4 προγράμματα χορήγησης υπογραφών για όσους δικηγόρους μέλη του ΔΣΚ εκδήλωσαν ενδιαφέρον -έτσι όσοι ήθελαν, έχουν αποκτήσει ψηφιακή υπογραφή”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣΚ.
Ν.Κ.


NEWSLETTER