Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2021 22:25

Μεσσηνία: Καταδικάστηκαν δύο δασικοί για το Πολυλίμνιο

Γράφτηκε από την

 

Σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Καλαμάτας ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας και ο δασάρχης Καλαμάτας για το θανάσιμο τραυματισμό στις 13 Αυγούστου 2016 μιας 24χρονης κοπέλας από την Πάτρα κατά τη διάρκεια πεζοπορίας στο Πολυλίμνιο.

Η κοπέλα χτυπήθηκε από βράχο σε κατολίσθηση που σημειώθηκε στην περιοχή, ενώ είχε ξεσπάσει ξαφνική δυνατή βροχή.

Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι από το δικαστήριο για ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως με την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου, ενώ οι υπόλοιποι 38 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Θυμίζουμε ότι στο εδώλιο κάθισαν με την ίδια κατηγορία 4 στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και σύσσωμο το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης και ο τέως δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, για τον οποίο ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του. Και οι 40 κατηγορούμενοι απαλλάχτηκαν από την κατηγορία της σωματικής βλάβης από υπόχρεο διά παραλείψεως (στο δυστύχημα τραυματίστηκε και η φίλη της 24χρονης, γι’ αυτό και η κατηγορία), καθώς το αδίκημα είχε παραγραφεί.

 

ΤΡΕΙΣ ΕΝΟΧΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του δασάρχη και του διευθυντή Δασών χαρακτηρίζοντας ως ζώνη ευθύνης της Δασικής Υπηρεσίας την περιοχή του Πολυλιμνίου, καθώς και του τέως δημάρχου Γιώργου Τσώνη, γιατί ο Δήμος Μεσσήνης είχε την ευθύνη τού εν τοις πράγμασι διαχειριστή, ενώ πρότεινε την αθώωση των υπολοίπων 37 κατηγορουμένων. Συγκεκριμένα, είπε στην αγόρευσή του, πως δεν μπορεί κανένας από τους δημοτικούς συμβούλους αλλά ούτε ο αντιδήμαρχος να θεωρηθεί πως φέρουν ευθύνη για το περιστατικό, αφού ο ρόλος τους εξαντλείται στο να ψηφίζουν και να καταψηφίζουν τα θέματα που έρχονται προς συζήτηση στο Σώμα.

Ωστόσο, αναγνώρισε ευθύνη στο Δήμο Μεσσήνης γιατί δεν ζήτησε έγκριση από το Δασαρχείο ώστε να προλάβει τέτοια συμβάντα, καθώς είχαν προηγηθεί περιστατικά κατολισθήσεων το 2009 και το 2013 στη λίμνη και τον καταρράκτη, όπως και σε άλλο σημείο του Πολυλιμνίου το Φεβρουάριο του 2016, οπότε και συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επρεπε, τόνισε ο εισαγγελέας, να είχε ακολουθήσει ο δήμος σε συνεννόηση με το Δασαρχείο την ίδια διαδικασία που προηγήθηκε το 2004 για τις ήπιες παρεμβάσεις στο μονοπάτι του Πολυλιμνίου από τον τ. Δήμο Βουφράδος και να έχει παρέμβει στην περιοχή παίρνοντας μέτρα για την προφύλαξη των επισκεπτών. Με το σκεπτικό πως αυτός ο οποίος εκπροσωπεί το δήμο είναι ο δήμαρχος, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του τότε δημάρχου Γιώργου Τσώνη.

Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο εισαγγελέας πρότεινε και για αυτούς την αθώωσή τους από όλες τις κατηγορίες και είπε ότι δεν προέκυψε εμπλοκή τους ή συγκεκριμένη ευθύνη για τυχόν παραλείψεις τους, που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει το δυστύχημα.      

Την ενοχή του δασάρχη και του διευθυντή Δασών πρότεινε γιατί όπως είπε είχαν την ευθύνη της περιοχής και το Δασαρχείο ήταν αυτό που έδωσε έγκριση για τις παρεμβάσεις στο μονοπάτι. Επιπλέον, ανέφερε, είχαν συμβεί κατ’ επανάληψη ατυχήματα και δεν έβαλαν μια πινακίδα για να αποτρέψουν το δυστύχημα. Επικαλέστηκε μάλιστα την κατάθεση μάρτυρα, η οποία είπε στο δικαστήριο πως αν υπήρχε προειδοποιητική πινακίδα για τον κίνδυνο κατάρρευσης βράχων, επ’ ουδενί θα έμπαινε για πεζοπορία στο Πολυλίμνιο. Επίσης, ο εισαγγελέας αναφερόμενος στον ισχυρισμό του δασάρχη και του διευθυντή Δασών ότι δεν γνώριζαν για τις πτώσεις βράχων και τα περιστατικά που είχαν προηγηθεί του δυστυχήματος, είπε πως δεν μπορεί να γίνει πιστευτό, καθώς είχαν δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο και είχαν απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης σε συνεδρίασή του.

Ν.Κ.