Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 08:30

Αλλαγές στον ποινικό κώδικα: Ισόβια κάθειρξη για ειδεχθή εγκλήματα

Γράφτηκε από την

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Η επιβολή ισόβιας κάθειρξης για ειδεχθή εγκλήματα, η μετατροπή του εμπρησμού σε κακούργημα και η κατάργηση της δυνατότητας αποφυλάκισης με “βραχιολάκι”, είναι ορισμένες μόνο από τις σημαντικές αλλαγές που προωθεί στον Ποινικό Κώδικα το υπουργείο Δικαιοσύνης, με σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προ δεκαημέρου. Το εν λόγω νομοσχέδιο το οποίο κινείται στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης των ποινών για συγκεκριμένα αδικήματα, περιλαμβάνει αλλαγές σε περισσότερες από 100 διατάξεις του ισχύοντος ποινικού κώδικα. Σε αυτό επιχειρείται αποκατάσταση των αστοχιών και αυστηροποίηση των ποινών στα στυγερά εγκλήματα, ώστε να ευθυγραμμιστεί ο Κώδικας με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

 

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

Ειδεχθείς πράξεις, όπως η δολοφονία, ο ομαδικός βιασμός και ο βιασμός ανηλίκων θα τιμωρούνται πλέον μόνο με ισόβια κάθειρξη. Οι ισοβίτες δεν θα μπορούν να αποφυλακιστούν πριν από τα 18 χρόνια, από 16 χρόνια που ισχύει μέχρι σήμερα. Επίσης δεν θα μπορούν να μειώσουν το χρόνο που μένουν στη φυλακή φορώντας “βραχιολάκι”, κάτι που προβλέπει ο ισχύων Ποινικός Κώδικας.

Στα βαριά εγκληματικότητα, όπως είναι η ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, η διακίνηση ναρκωτικών και η τρομοκρατία, αυξάνεται ο χρόνος παραμονής στη φυλακή στα 3/5 της ποινής, από 2/5 που ισχύει σήμερα. Επιπλέον με τις επικείμενες αλλαγές επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας σε ανηλίκους, οπότε προβλέπεται να γίνονται κατά προτεραιότητα οι ανακρίσεις και οι δίκες που αφορούν σε σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων.

 

ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

Η δίωξη για γενετήσια εγκλήματα κατά ανηλίκων θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα, χωρίς να χρειάζεται να έχει προηγηθεί μήνυση. Αντίθετα δηλαδή από ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα, που για να ασκηθεί δίωξη έπρεπε να προηγηθεί μήνυση. Επίσης, η αιμομιξία ξαναγίνεται κακούργημα από πλημμέλημα, ενώ όλες οι γενετήσιες πράξεις κατά ανηλίκων θα είναι εφεξής κακουργήματα. Στις προτεινόμενες αλλαγές, κακούργημα από πλημμέλημα γίνεται και ο εμπρησμός και τιμωρείται με ισόβια αν πεθάνει έστω και ένας άνθρωπος.

 

ΑΝΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 100 ΑΡΘΡΑ

Περισσότερα από 100 άρθρα αναμορφώνονται στον νέο Ποινικό Κώδικα ώστε να υπάρξει αυστηροποίηση των διατάξεων που αφήνουν παράθυρο για ευνοϊκή μεταχείριση των κατηγορουμένων. Για το σκοπό αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης είχε συσταθεί Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, η οποία εισηγήθηκε τις αλλαγές στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα. Ομως τα εγκλήματα που ήδη έχουν διαπραχθεί θα εκδικαστούν με βάση τον ευμενέστερο ισχύοντα νόμο και δεν επηρεάζουν πολύκροτες δίκες που διεξάγονται σε παρόντα χρόνο ή αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.

 

ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΙΝΩΝ

Στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου προβλέπεται επίσης αυστηροποίηση των ποινών σε αδικήματα όπως η βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Κατηγορούμενοι οι οποίοι διώκονται για απόπειρα ανθρωποκτονίας ζητούν συχνά να μετατραπεί το αδίκημα σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη ώστε να κριθούν ευνοϊκότερα. Με βάση τις προωθούμενες αλλαγές η βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη θα τιμωρείται με κάθειρξη από 5-15 έτη (από 5-10 έτη κάθειρξη που ισχύει σήμερα), φτάνοντας στο πλαίσιο ποινής της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Πλέον, ως βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη θα θεωρείται η μόνιμη αναπηρία, όπως και η μόνιμη παραμόρφωση.

Επίσης με βάση τη χιονοστιβάδα καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση και σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων και στο πλαίσιο του κινήματος Metoo, στα σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων αυξάνονται τα όρια παραγραφής: α) για πλημμελήματα αυξάνονται τα όρια παραγραφής από τα 19 έτη του θύματος και β) για τα κακουργήματα τα όρια παραγραφής αυξάνονται από τα 21 έτη του θύματος.