Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 19:14

Δίκη για τη δολοφονία στη Λεύκη Γαργαλιάνων: Αντιπαράθεση υπεράσπισης με επικεφαλής αξιωματικό ερευνών

Γράφτηκε από την

 

Η λήψη από κάμερα που δείχνει το αυτοκίνητο του κατηγορούμενου συζύγου να προπορεύεται και να ακολουθεί η 35χρονη πολύτεκνη μητέρα με το δικό της, λίγη ώρα πριν πυροβοληθεί στο κεφάλι μέσα σε αυτό, σε αγροτικό δρόμο στη Λεύκη Γαργαλιάνων, αποτέλεσε χθες πεδίο αντιπαράθεσης της υπεράσπισης με τον επικεφαλής αξιωματικό των ερευνών, κατά την εξέταση του δεύτερου ως μάρτυρα στη δίκη που διεξάγεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας, για τη δολοφονία της 35χρονης το Δεκέμβριο του 2016.

Η κατάθεση του αξιωματικού θυμίζουμε ότι ξεκίνησε στις 5 Νοεμβρίου, οπότε άρχισε η εκδίκαση της υπόθεσης, με κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση το σύζυγο της δολοφονημένης γυναίκας, ο οποίος είχε κριθεί ύποπτος εξαρχής αλλά αρνείται ότι τη σκότωσε. Οπως κατέθεσε και ο μάρτυρας, μπορεί ο κατηγορούμενος να έπεσε σε αντιφάσεις, δημιουργώντας του εξαρχής την πεποίθηση πως αυτός είναι ο δολοφόνος, ωστόσο δεν προέκυψαν ικανά στοιχεία κατά την έρευνα ώστε να του ασκηθεί ποινική δίωξη. Ακόμα και το βίντεο, το οποίο προέκυψε πολύ αργότερα και ενώ ο μάρτυρας μετακινήθηκε οπότε ανέλαβαν άλλοι συνάδελφοί του από την Καλαμάτα και το Ανθρωποκτονιών της Αθήνας, δεν μπορούσε από μόνο του να στοιχειοθετήσει ισχυρή απόδειξη, καθώς πρόκειται για νυχτερινή λήψη από μακρινή απόσταση και δεν διακρίνεται με ευκρίνεια ο οδηγός.

 

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ: ΕΝΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΒΑΝ

Η υπεράσπιση επέμεινε να αφήνει αιχμές ή και να υποστηρίζει ευθέως την ανεπάρκεια των αξιωματικών της Αστυνομίας να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα στοιχεία, προκαλώντας αρκετές φορές την παρέμβαση της έδρας. Μάλιστα, η υπεράσπιση μιλάει ανοιχτά για κατασκευασμένη υπόθεση, αν και ο κατηγορούμενος δεν συνελήφθη κατά την προανάκριση, αλλά παραπέμφθηκε μετέπειτα σε δίκη από τις δικαστικές αρχές της Κυπαρισσίας. Εν τω μεταξύ, πέρα από το βίντεο, δεν υπάρχουν αποτυπώματα, γενετικό υλικό ή άλλες ενδείξεις για το ποιος μπορεί να εκτέλεσε με τέτοια ψυχρότητα τη μητέρα 4 παιδιών, ούτε βρέθηκε το φονικό όπλο ή ο κάλυκας.

Οσο για το λευκό βαν, που φαίνεται στην κάμερα ότι ακολουθεί η γυναίκα στις 8.26 το βράδυ που δολοφονήθηκε (ίδιο οδηγεί ο κατηγορούμενος σύζυγός της), ο συνήγορος υπεράσπισης επέμεινε πως θα μπορούσε να ανήκει στον καθένα. Η λήψη, όπως ειπώθηκε, έχει τραβηχτεί από κάμερα φωτοβολταϊκού πάρκου, που μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης είπε ότι ανήκει σε συγγενή του, ο οποίος οδηγεί ένα ίδιο βαν και πηγαίνει συχνά τα βράδια στο χώρο με τα φωτοβολταϊκά, για να φροντίσει τα σκυλιά του. Ο ίδιος μάρτυρας κατέθεσε ότι νωρίτερα, γύρω στις 5.30 το απόγευμα, είδε το ανδρόγυνο στο κτήμα τους, δίπλα από το κτήμα όπου μένει ο ίδιος, και πως είχαν πάει ο καθένας με το αυτοκίνητό του. Οτι είδε το ανδρόγυνο μεταξύ 5 και 6 το απόγευμα κατέθεσε και ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων στον Πύργο Τριφυλίας, όπου πήγαν μαζί για να βάλουν βενζίνη, αλλά με διαφορετικά αυτοκίνητα.

 

ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ Η ΩΡΑ ΘΑΝΑΤΟΥ

Μεγάλο μέρος των ερωτήσεων χθες κατά την εξέταση των μαρτύρων επικεντρώθηκε στην πιθανή ώρα θανάτου της δολοφονημένης γυναίκας, την οποία -σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας- βρήκε νεκρή ο κατηγορούμενος σύζυγός της με κάποιους εργάτες, όταν το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου πήγαν για να μαζέψουν ελιές. Η γυναίκα βρέθηκε καθισμένη στη θέση του οδηγού, με τα χέρια σταυρωμένα “σαν να κοιμάται” όπως είπε μάρτυρας, και είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι, πιθανά από κάποιον ο οποίος καθόταν στη θέση του συνοδηγού. Ωστόσο, ο ιατροδικαστής Κορίνθου ο οποίος έκανε την επιτόπια αυτοψία, αλλά και τη νεκροψία-νεκροτομή, δεν έχει προσδιορίσει την ώρα θανάτου. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, η γυναίκα πυροβολήθηκε γύρω στις 8.30 το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου, ενώ χθες ο ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών που παρέλαβε και μετέφερε τη σορό της από το σημείο του εγκλήματος και μετέπειτα στην Κόρινθο για τη νεκροψία, κατέθεσε πως ο ίδιος ο ιατροδικαστής του είπε ότι τη σκότωσαν ξημερώματα της 9ης Δεκεμβρίου. Κάτι που αναμένεται ωστόσο να διευκρινιστεί με την κατάθεση του ίδιου του ιατροδικαστή, ο οποίος έχει κληθεί από το δικαστήριο και αναμένεται να παρουσιαστεί στην επόμενη δικάσιμο.

 

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: “ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΕΕΣ ΤΗΣ”

Ο ίδιος μάρτυρας, ο ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών, είπε ακόμα πως άκουσε να λέει ο ιατροδικαστής ότι πυροβολήθηκε από κάποιον που καθόταν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, ενώ περιέγραψε τη δολοφονημένη γυναίκα ως άτομο που “προκαλούσε με τις παρέες της”. Οταν του ζητήθηκε να γίνει πιο συγκεκριμένος, είπε ότι “έβγαινε για να κάνει δουλειές της νύχτας” και πως είχε φιλικές σχέσεις με τη σύζυγο ενός άνδρα από την περιοχή, που έχει κάνει φυλακή για καλλιέργεια χασίς. Επίσης, μίλησε γενικότερα για ύποπτες συναλλαγές της γυναίκας “με τον υπόκοσμο της περιοχής”, ενώ άφησε αιχμές ότι μπορεί να τη σκότωσαν πάνω σε μια τέτοια συναλλαγή. Επίσης, κατέθεσε πως στη διάρκεια της κηδείας άκουσε στα “πηγαδάκια” που είχαν σχηματιστεί ότι διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με άντρα από την περιοχή, ο οποίος πέθανε μια-δυο μέρες μετά.

Η δίκη χθες διεκόπη αργά το απόγευμα με την ολοκλήρωση των καταθέσεων των παρόντων μαρτύρων του κατηγορητηρίου και της υπεράσπισης. Θα συνεχιστεί την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να καταθέσει ο ιατροδικαστής Κορίνθου, ενώ διατάχθηκε και η βίαιη προσαγωγή της εργάτριας από τη Βουλγαρία, που ήταν στο συνεργείο εργατών οι οποίοι βρήκαν με τον κατηγορούμενο σύζυγό της τη δολοφονημένη γυναίκα στο αυτοκίνητο, ενώ πήγαιναν να μαζέψουν ελιές.

Ν.Κ.