Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2022 08:45

Ευθύνες για ελλιπή μέτρα επέρριψε η σύζυγος του Κώστα Θεοδωρακάκη

Ευθύνες για ελλιπή μέτρα επέρριψε η σύζυγος του Κώστα Θεοδωρακάκη

 

“Είδα την οθόνη… Κατάλαβα ότι κάτι έγινε…”. Η σύζυγος του εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη παρακολουθούσε σε απευθείας μετάδοση τον σαϊτοπόλεμο από τις εικόνες που εκείνος τραβούσε.

Ο Κώστας νωρίτερα το μοιραίο απόγευμα του Πάσχα του 2019 είχε φύγει από το σπίτι τους για τη δουλειά του και υποσχέθηκε στο μικρό τους γιο πως γυρίζοντας θα πάνε μαζί έξω να παίξει…

Χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας συνεδρίασε για πέμπτη φορά, ενώ η δίκη με τους 10 κατηγορούμενους, σαϊτολόγους και αυτοδιοικητικούς, για τη φονική σαΐτα που αφαίρεσε τη ζωή του 54χρονου εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη, ξεκίνησε πέρυσι στις 20 Σεπτεμβρίου. Εκτός από τη σύζυγο του εικονολήπτη κατέθεσαν ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας Καλαμάτας και μία υπάλληλος της Κοινωφελούς Επιχείρησης “Φάρις”, η οποία κατέθεσε πως η επιχείρηση δεν είχε καμία ανάμειξη στο σχέδιο διεξαγωγής του σαϊτοπόλεμου. Ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας είπε ότι η υπηρεσία του δεν είχε αρμοδιότητα στη λήψη των μέτρων ασφαλείας και την τήρησή τους.   

 

“Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ”

Η σύζυγος του Κώστα Θεοδωρακάκη επέρριψε τις ευθύνες για το δυστύχημα στα ελλιπή μέτρα ασφαλείας από τον διοργανωτή, που σύμφωνα με την ίδια ήταν ο Δήμος Καλαμάτας, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο έριχναν εκείνη τη μέρα οι σαϊτολόγοι τις σαΐτες, όταν κατά την άποψή της θα έπρεπε να αρνηθούν να συμμετάσχουν, χωρίς να υπάρχει έστω ένα μεταλλικό πλέγμα -όπως επικαλέστηκαν μάρτυρες ότι ζήτησε ο σύλλογός τους από το δήμο. Η μάρτυρας είπε ακόμα ότι όλοι γνώριζαν στην Καλαμάτα πως η διεξαγωγή του σαϊτοπόλεμου δεν είναι κάτι το νόμιμο και πως η ίδια είχε καταλάβει ότι η Αστυνομία “έκανε τα στραβά μάτια”. Είπε ακόμα πως ο σύζυγός της ήταν έμπειρος οπερατέρ και πρόσεχε πάρα πολύ όταν κάλυπτε δύσκολα γεγονότα, όπως καταστροφικές πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές. Ο σαϊτοπόλεμος, είπε σε άλλο σημείο της κατάθεσής της, δεν ήταν κάτι που του άρεσε σαν θέαμα, αλλά πήγαινε για να κάνει τη δουλειά του και αυτό όχι κάθε χρόνο.

 

ΣΥΖΥΓΟΣ: “Η ΣΑΪΤΑ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ”

Η φονική σαΐτα που στέρησε τη ζωή από τον έμπειρο εικονολήπτη στη διάρκεια του σαϊτοπόλεμου στην Καλαμάτα έφυγε από το έδαφος, σύμφωνα με όσα κατέθεσε χθες στο δικαστήριο η σύζυγός του, όταν ο καπετάνιος του μπουλουκιού (και κατηγορούμενος) που έριχνε εκείνη την ώρα σαΐτες, κατέβασε κάτω το σακούλι του γιατί είχε πάρει φωτιά. Η ίδια βασίζει αυτό που είπε σε όσα είδε μετέπειτα στα βίντεο και τις φωτογραφίες από την εκδήλωση, καθώς διέκρινε την ώρα που πήγε να πατήσει ο κατηγορούμενος το ταγάρι, μία σαΐτα να σηκώνεται ξαφνικά κι αφού διένυσε κάποια μέτρα να χτυπάει τον σύζυγό της. Πάντως ο συνήγορος του εν λόγω κατηγορουμένου αιτήθηκε η φονική σαΐτα να εξεταστεί για ίχνη DNA του εντολέα του, ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα γιατί έκρινε ότι δεν έφυγε από το χέρι του και κανείς δεν γνωρίζει ποιος ή ποιοι είχαν γεμίσει πρωτύτερα το σακούλι. 

 

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας Καλαμάτας κατέθεσε χθες στο δικαστήριο πως σαν υπηρεσία δεν είχε καμία αρμοδιότητα τόσο για τη λήψη μέτρων ασφαλείας, όσο και για την τήρησή τους. Η μόνη ευθύνη τους σύμφωνα με τον μάρτυρα, ήταν να κλείσουν τους τρεις δρόμους γύρω από το χώρο διεξαγωγής του σαϊτοπόλεμου στο βόρειο πάρκινγκ του Νέδοντα. Για το σκοπό αυτό είχαν τοποθετηθεί τις προηγούμενες ημέρες κορδέλες και σημειώματα που προειδοποιούσαν για την απομάκρυνση των οχημάτων, ενώ την ίδια μέρα τρεις δημοτικοί αστυνομικοί βρίσκονταν στις τρεις διασταυρώσεις για να αποτρέπουν τους οδηγούς από το να παραβιάζουν τη σήμανση. Σε μια σύσκεψη που συμμετείχε ο μάρτυρας είπε πως δεν συζητήθηκαν μέτρα ασφαλείας. Αυτή έγινε στη ΔΕΥΑΚ όπου ήταν τότε πρόεδρος ο δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος είναι κατηγορούμενος στη δίκη. Σε αυτήν, είπε, συμμετείχαν εκτός από το μάρτυρα και τον κατηγορούμενο μία υπάλληλος της “Φάρις”, ένας εθελοντής και ο υπεύθυνος για τα ηχητικά της εκδήλωσης.

 

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: “ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Η «ΦΑΡΙΣ»”

Η υπάλληλος που συμμετείχε στην εν λόγω σύσκεψη κατέθεσε αμέσως μετά και είπε πως η επιχείρηση δεν είχε καμία ανάμειξη στο σχέδιο διεξαγωγής του σαϊτοπόλεμου κι ούτε τους είχε ποτέ απασχολήσει ό,τι αφορούσε στα μέτρα τάξης και ασφάλειας, καθώς η “Φάρις” δεν έχει τεχνικό τμήμα για να υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Είπε ακόμα πως είχαν την ευθύνη του καλλιτεχνικού μέρους, γι’ αυτό προσπάθησαν να κλείσουν ένα χορευτικό συγκρότημα για να κλείσει την εκδήλωση του σαϊτοπόλεμου (αλλά δεν βρέθηκε κανένα που να ήθελε να συμμετάσχει), την ευθύνη για τα κεράσματα που θα προσφέρονταν, καθώς και τη μεταφορά κάποιων καρεκλών στο χώρο.

 

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ: “Η «ΦΑΡΙΣ» ΕΙΧΕ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ”

Ο συνήγορος υπεράσπισης του δημοτικού συμβούλου, αλλά και ο συνήγορος των κατηγορούμενων σαϊτολόγων -ο οποίος διευκρίνισε ότι γι’ αυτούς ο Δήμος Καλαμάτας και η “Φάρις” συνδιοργάνωναν τον σαϊτοπόλεμο- αναφέρθηκαν σε έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία η επιχείρηση είχε ενεργό ρόλο στη διεξαγωγή του. Κάτι που αντέκρουσε μέσα από τη δική της οπτική για την ερμηνεία των συγκεκριμένων εγγράφων η συνήγορος του τότε προέδρου (και κατηγορούμενου) της επιχείρησης. Πάντως, ο συνήγορος του δημοτικού συμβούλου ρώτησε τη μάρτυρα για το συμφωνητικό μεταξύ δήμου και “Φάρις”, σύμφωνα με το οποίο η επιχείρηση θα υλοποιούσε τον σαϊτοπόλεμο με ευθύνη της, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση του δήμου, καθώς και για απόφαση που είχε παρθεί το 2015 από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και αφορούσε στη διαμόρφωση του χώρου διεξαγωγής του σαϊτοπόλεμου και τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας από τη “Φάρις”. Ο συνήγορος ρώτησε για ένα ακόμα έγγραφο του 2018, σύμφωνα με το οποίο η “Φάρις” προμηθεύτηκε πλέγμα με σκοπό την τήρηση των όρων ασφαλείας για τη διεξαγωγή του σαϊτοπόλεμου. Η μάρτυρας ωστόσο επέμεινε πως αυτή θα έβρισκε το καλλιτεχνικό συγκρότημα και ο εθελοντής θα φρόντιζε για τα κεράσματα, ενώ είπε πως δεν γνώριζε για τις συγκεκριμένες αποφάσεις.

Η δίκη συνεχίζεται στις 17 αυτού του μήνα, οπότε αναμένεται να ξεκινήσουν και οι απολογίες των κατηγορουμένων.

Ν.Κ.