Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 08:46

Ξεκίνησε η δίκη του πατροκτόνου στον Αγιο Νικόλαο Μάνης

Γράφτηκε από την

 

Με την κατάθεση της αδερφής του θύματος, ξεκίνησε χθες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας η δίκη του 39χρονου σήμερα πατροκτόνου, ο οποίος ανήμερα την Πρωτοχρονιά του 2018, στον Άγιο Νικόλαο της Μάνης, περιέλουσε με βενζίνη και πετρέλαιο τον παράλυτο θετό πατέρα του και τον έκαψε.

 Στη συνέχεια, και αφού δεν κατάφερε να κάψει και τη μάνα του, ξεκίνησε με το μηχανάκι του για το σπίτι ενός συγχωριανού του και έβαλε φωτιά στην εξώπορτα του σπιτιού του. Επειτα πήγε μόνος και παραδόθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της Καρδαμύλης. 

Ο κατηγορούμενος πρωτόδικα καταδικάστηκε με μειωμένο καταλογισμό σε κάθειρξη 25 χρόνων και κρατείται στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού. Ο δικηγόρος του κατηγορουμένου Αντώνης Κατσάς ενημέρωσε το δικαστήριο ότι οι ψυχίατροι δεν επέτρεψαν στον εντολέα του να παραστεί, γιατί δεν θα μπορούσε να αντέξει τη διαδικασία. Ο συνήγορος είπε ότι ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση (του θετού πατέρα του), καθώς δεν είχε πρόθεση να τον σκοτώσει, αλλά να τον τραυματίσει. Κι ούτε προέβη σε απόπειρα ανθρωποκτονίας (της μητέρας του), ενώ δεν υπήρξε εμπρησμός. Επίσης, ο κ. Κατσάς επικαλέστηκε έλλειψη καταλογισμού τού κατηγορουμένου με δεδομένο ότι μια ολόκληρη ζωή μπαινοβγαίνει στα ψυχιατρεία.

Πάντως η πολιτική αγωγή μέσω της μάρτυρα παρουσίασε μια άλλη εικόνα του κατηγορουμένου, και συγκεκριμένα ενός φιλοχρήματου και χειριστικού ανθρώπου που… πούλαγε λίγο τρελίτσα. Μάλιστα, η μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο κατηγορούμενος με αυτό τον τρόπο ήθελε να κληρονομήσει τον πατέρα του και είχε σχεδιάσει το έγκλημα, ενώ επικαλέστηκε και αναρτήσεις που ο ίδιος έκανε δημόσια στα κοινωνικά δίκτυα.

Η δίκη διεκόπη για σήμερα λόγω παρέλευσης του ωραρίου.

 Τ ΕΓΚΛΗΜΑ

Ο κατηγορούμενος, όπως κατέθεσε χθες η μάρτυρας και όπως είχε καταγραφεί από το ρεπορτάζ της “Ε” όταν έγινε το έγκλημα, έκανε μικροθελήματα με ένα παπί στον Αγιο Νικόλαο και το διαφήμιζε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. Παρέδιδε καφέδες με ένα μηχανάκι ή έπαιρνε τα σκουπίδια από τα σπίτια ηλικιωμένων και τα πήγαινε στον κάδο για ένα χαρτζιλίκι. Ολοι τον ήξεραν ως «τον ντελιβερά» και δεν πίστευαν ότι θα έφτανε ποτέ να δολοφονήσει τον κατάκοιτο θετό πατέρα του. 

Ο 35χρονος τότε κατηγορούμενος είχε βγει από το Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Αθήνας νωρίτερα το Σεπτέμβριο, μετά από ένα μήνα ακούσιας νοσηλείας.

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά του 2018 εμφανίστηκε ξαφνικά γύρω στις 12 το μεσημέρι, μετά από πολλούς μήνες, στο σπίτι των γονιών του, οι οποίοι μαζί με την αδελφή του θετού του πατέρα και έναν οικογενειακό φίλο έψηναν στην αυλή για να καθίσουν να φάνε. Στα χέρια του κρατούσε ένα μπιτόνι με το πετρέλαιο και τη βενζίνη με την οποία έκαψε τον πατέρα του και παραλίγο να κάψει και τη μάνα του.

Όπως ανέφερε η μάρτυρας, όταν τον ρώτησαν τι τα θέλει, εκείνος απάντησε ότι είχε να κάνει μια παραγγελία κι επειδή έτσι έβγαζε χαρτζιλίκι δεν παραξένεψε κανέναν. Αφού πέρασε λίγο η ώρα, ο κατηγορούμενος πήρε έναν κουβά όπου άδειασε πετρέλαιο και βενζίνη από το μπιτόνι, περιέλουσε τον θετό πατέρα του και του έβαλε φωτιά. Η μάρτυρας περιέγραψε πως έτρεξε για να σβήσει τη φωτιά και να γλιτώσει τον αδερφό της, ενώ ο κατηγορούμενος κυνήγησε τη μητέρα του και με ένα βετέξ ποτισμένο στη βενζίνη κι έναν αναπτήρα προσπάθησε να την κάψει, αλλά εκείνη έτρεξε στο σπίτι και κλειδώθηκε. 

Ν.Κ.