Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022 17:40

Καλαμάτα: Από την αρχή η δίκη για τον εμπρησμό στο "Please don't tell"

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Από την αρχή η δίκη για τον εμπρησμό στο "Please don't tell"

Από την αρχή ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας η δίκη ενός άνδρα ο οποίος κατηγορείται για τον εμπρησμό από πρόθεση του μαγαζιού "Please don't tell" στην οδό Υδρας και Περικλέους τον Ιανουάριο του 2017, στην Καλαμάτα.

Η υπόθεση εκδικάστηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2019, αλλά μετά από τρεις συνεδριάσεις το δικαστήριο ανέβαλε, καθώς κρίθηκε σκόπιμο να απαντηθεί εγγράφως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας αν υπάρχει ασυνέχεια στο ένα από τα βίντεο, όπου οι μάρτυρες -σύμφωνα με τις καταθέσεις τους- αναγνωρίζουν τον κατηγορούμενο.

Θυμίζουμε ότι η φωτιά ξέσπασε βράδυ στις 8 Ιανουαρίου 2017, ενώ η Πυροσβεστική δεν εξακρίβωσε πώς ξεκίνησε η φωτιά στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, το οποίο δεν λειτουργούσε εκείνο το βράδυ. Η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και κατέκαψε ολοσχερώς το εσωτερικό του μαγαζιού βρίσκοντας άφθονη εύφλεκτη ύλη, ενώ έπεσε και η οροφή, καθώς από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν στράβωσαν τα μεταλλικά δοκάρια και οι κολόνες οι οποίες την συγκρατούσαν. Επίσης, κάηκαν τα μηχανήματα ήχου και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, τα συστήματα εξαερισμού, φωτιστικά, συσκευές και όλος ο εξοπλισμός.

ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ ΥΠΕΔΕΙΞΕ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΕΝΑΓΩΝ

Χθες στη δίκη, ο πολιτικώς ενάγων, ο οποίος υπενοικίαζε το νυχτερινό κέντρο στον επιχειρηματία που το λειτουργούσε, εξέφρασε όπως και στην πρώτη δίκη την ακλόνητη πεποίθηση ότι ο κατηγορούμενος είναι αυτός που έβαλε τη φωτιά και καταστράφηκε ολοκληρωτικά το "Please don't tell”. Ο εν λόγω μάρτυρας, αλλά και ο επιχειρηματίας που κατέθεσε στη συνέχεια, συνέδεσαν τον κατηγορούμενο με έναν πρώτο ξάδελφο του πρώτου, με τον οποίο εκμεταλλεύονταν μαζί νυχτερινά μαγαζιά στην Καλαμάτα, αλλά τσακώθηκαν και τα χώρισαν κι έκτοτε -είπαν στο δικαστήριο- ο ξάδελφός του απειλούσε ότι "σε λίγο δεν θα έχει μαγαζί".

Μάλιστα, οι δύο μάρτυρες, ο επιχειρηματίας και ο άνθρωπος που το υπενοικίαζε, υπέδειξαν ευθέως τον κατηγορούμενο περιγράφοντας και τη διαδρομή την οποία εκτίμησαν ότι ακολούθησε για να μπει στο μαγαζί και να βάλει τη φωτιά. Όπως ακριβώς είχαν καταθέσει και στην πρώτη δίκη, οι δύο μάρτυρες πιστεύουν ότι το προηγούμενο βράδυ που ο κατηγορούμενος είχε πάει στο μαγαζί, μπήκε στην αποθήκη και τράβηξε το σύρτη της πόρτας που έβγαζε στο πίσω μέρος, σε έναν ακάλυπτο. Την επομένη -σύμφωνα με τους μάρτυρες- εκμεταλλεύτηκε ότι είχε ερημιά γιατί έκανε πολύ κρύο και είχε και έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και γύρω στις 7 το βράδυ πέρασε μαζί με έναν άλλον άγνωστο σε αυτούς από τον ακάλυπτο πολυκατοικίας, σκαρφάλωσε τη διαχωριστική μάντρα, έσπρωξε την πόρτα, έβαλε φωτιά και φεύγοντας άφησε ανοιχτή την πόρτα (η Πυροσβεστική την βρήκε την επομένη ανοιχτή και χωρίς ίχνη παραβίασης) για να μπαίνει αέρας και να "τρέφεται" η φωτιά με το οξυγόνο.

Η “ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ” ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ

Στη δίκη κατέθεσε χθες και ο ιδιοκτήτης των μηχανημάτων ήχου τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς, όπως καταστράφηκαν τα πάντα στο μαγαζί το βράδυ της φωτιάς. Ο εν λόγω μάρτυρας είπε πως όλοι γνώριζαν ότι υπήρχε αντιπαλότητα ανάμεσα στα δύο ξαδέλφια, αλλά ο ίδιος δεν δέχτηκε ποτέ απειλές από κανέναν. Είπε, επίσης, ότι είναι απόλυτα πεπεισμένος έτσι όπως είδε να εξελίσσεται η πυρκαγιά, πως πρόκειται για εμπρησμό (έχει μια αποθήκη κοντά και υπάλληλός του τον κάλεσε στο τηλέφωνο και έφτασε πριν την Πυροσβεστική) και ότι σίγουρα ο εμπρηστής ακολούθησε την τακτική με την "κερκόπορτα", όπως ανέφερε ο ίδιος στο δικαστήριο πως λειτούργησε η πόρτα της αποθήκης.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 7 Απριλίου, οπότε αναμένεται να προβληθεί για πρώτη φορά στο δικαστήριο απόσπασμα από ένα φλασάκι, το οποίο προσκόμισε για πρώτη φορά η Πυροσβεστική, με το υλικό που εξασφάλισε από κάμερες γύρω μαγαζιών για τις ανάγκες της προανάκρισης. Αρχικά, στη δικογραφία το υλικό αυτό είχε αντιγραφεί σε ψηφιακούς δίσκους. Επίσης, αναμένεται να αποφασίσει το δικαστήριο αν θα δεχτεί τους απομαγνητοφωνημένους διαλόγους, τους οποίους προσκόμισε η πολιτική αγωγή από ποινικές δικογραφίες υποθέσεων που βρίσκονται στο στάδιο της παραπομπής, αλλά και ένορκες καταθέσεις μαρτύρων, που -σύμφωνα με το συνήγορο πολιτικής αγωγής- επιβεβαιώνουν τη σχέση μεταξύ του κατηγορουμένου και του ξαδέλφου τού πολιτικώς ενάγοντα, αλλά και τις απειλές σε βάρος του.

Ν.Κ.


NEWSLETTER