Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013 07:30

Καταργείται η ελάχιστη αμοιβή των δικηγόρων

Γράφτηκε από την

Καταργείται η ελάχιστη αμοιβή των δικηγόρων όταν θα ισχύσει -το αργότερο σε ένα δίμηνο- ο νέος Δικηγορικός Κώδικας, ενώ αλλάζει και το καθεστώς με τα γραμμάτια προείσπραξης.

Αυτό δήλωσε στην "Ε" ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, προσθέτοντας ότι οι "οι Δικηγορικοί Σύλλογοι δεν θα πάθουν πολύ μεγάλη ζημιά με τον νέο Κώδικα περί Δικηγόρων" - αλλά πλέον "δεν εξασφαλίζεται το ελάχιστο της αμοιβής των δικηγόρων".

Η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα για τους νέους δικηγόρους, οι οποίοι πασχίζουν να επιβιώσουν στο χώρο, αφού όπως εξηγεί ο πρόεδρος "με το υφιστάμενο καθεστώς υπάρχει ένα ελάχιστο ποσό αμοιβής, το οποίο εξασφαλίζει κάποια χρήματα για το νέο συνάδελφο". Ως συνέπεια θα έχει "να υπάρχει ελεύθερη διαπραγμάτευση των τιμών", κάτι που δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα εξασφαλίσει ένα υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον. "Εξαρτάται πως αντιλαμβανόμαστε την ελεύθερη διαπραγμάτευση τιμών, γιατί οι τράπεζες και οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες προβλέπεται να απασχολούν δικηγόρους για ένα κομμάτι ψωμί", αναφέρει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου. Αλλά "και οι μεγάλες δικηγορικές εταιρείες θα βρίσκουν συνεργάτες τους οποίους θα αμείβουν έναντι πινακίου φακής για να τους εξυπηρετούν για τις τρέχουσες υποθέσεις τους", προσθέτει. 

Εν τω μεταξύ ο θεσμός του αυτεπάγγελτου διορισμού συνηγόρου -σύμφωνα με τον Κώστα Μαργέλη- αναμορφώνεται και "ήδη οι συνάδελφοι που διορίζονται αυτεπάγγελτα παίρνουν από το κράτος τα χρήματά τους σε εύλογο χρονικό διάστημα".

Ν.Κ.