Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023 17:00

Ευχές με αιχμές στην πίτα του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Ευχές με αιχμές στην πίτα του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας (βίντεο-φωτογραφίες)

Την πίτα του έκοψε χθες ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, στο εντευκτήριό του στο Δικαστικό Μέγαρο.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Μαργέλης στην ομιλία του ευχήθηκε “ό,τι συσκοτίστηκε να φωτιστεί, ό,τι συγκαλύφθηκε να αποκαλυφθεί”, ώστε το 2023: “Η ελληνική Πολιτεία να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, με μηχανισμούς που θα διασφαλίζουν τη διάκριση των εξουσιών, την αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών, την τήρηση της νομιμότητας και την απόδοση των προβλεπόμενων ευθυνών.

Η εκάστοτε κυβέρνηση να σέβεται το Σύνταγμα, να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών, να συναισθάνεται το χρονικά περιορισμένο της θητείας της και να μη συμπεριφέρεται, όπως διαχρονικά είθισται, σα να ήταν καθεστώς.

Το κράτος να μην εξοντώνει με δυσανάλογα βάρη τους πολίτες, τους επαγγελματίες με κεφαλικούς φόρους και αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να τους καθιστά «επαίτες» και στη συνέχεια να προσπαθεί να τους ελέγχει με πάσης φύσεως επιδόματα.

Οι πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στις πολιτικές διαδικασίες, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση όχι μόνο της Δημοκρατίας, αλλά πολλές φορές -ιδίως όταν δεν λειτουργούν οι θεσμοί- και των ίδιων των δικαιωμάτων τους.  

Η Δικαιοσύνη να αποκρούει κάθε απόπειρα παρέμβασης στο έργο της, ώστε να αποδίδεται στην πράξη με όρους ισονομίας, χωρίς την παραμικρή υπόνοια διαφορετικής μεταχείρισης πολιτικών προσώπων ή ισχυρών οικονομικών παραγόντων της χώρας.

Οι ανεξάρτητες Αρχές να μπορούν να ασκήσουν και να ασκούν αποτελεσματικά τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ελεγκτικές τους αρμοδιότητες.

Ο Τύπος να ανταποκρίνεται στο συνταγματικό του καθήκον να ελέγχει την εξουσία, να ερευνά, να ενημερώνει, να αποκαλύπτει, να ασκεί κριτική”.

Την πίτα του Δικηγορικού Συλλόγου ευλόγησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ενώ εκτός από τους δικηγόρους-μέλη, το “παρών” έδωσαν επίσης δικαστικοί και υπάλληλοι των Δικαστηρίων. Μεταξύ των δικαστικών που παρέστησαν στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος Εφετών Καλαμάτας Χαράλαμπος Μαυρίδης, ο οποίος ευχήθηκε “να είναι το νέο έτος η απαρχή μιας μακράς περιόδου δημιουργικότητας και ευδαιμονίας”.

Παραβρέθηκαν ακόμη, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος και ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό.

 


NEWSLETTER