Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023 19:22

Καλαμάτα: Επιεικής ποινή στην 43χρονη που χτύπησε τον άντρα της με μπαλτά

Γράφτηκε από την

Με επιείκεια έκρινε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας μια 43χρονη Πολωνή, που τον Μάιο του 2019 σε συνοικία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας χτύπησε με μπαλτά τον άντρα της στο κεφάλι, το πρόσωπο και το αριστερό χέρι μέσα στην κουζίνα του σπιτιού τους.

Η γυναίκα κατηγορείτο για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βρασμό ψυχικής ορμής αλλά χθες το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και την καταδίκασε σε φυλάκιση 10 μηνών με τριετή αναστολή. Ανάμεσα στο ζευγάρι είχε προηγηθεί καβγάς γιατί η 17χρονη κόρη τους είχε δεσμό με έναν άντρα 20 χρόνια μεγαλύτερό της. Ο παθών κατέθεσε χθες στο δικαστήριο πως πίστευε ότι η γυναίκα του συγκαλύπτει την κόρη τους και εξαγριωμένος κινήθηκε προς το μέρος της για να την βαρέσει. Πρωτόδικα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου είχε καταδικάσει την κατηγορουμένη σε κάθειρξη 6 ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη και αναγνωρίζοντάς της το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.  
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα πάντως, τα τραύματα του παθόντα θα μπορούσαν να είναι θανάσιμα αν δεν είχε μπει στη μέση η άλλη κόρη του ζευγαριού και ο παθών δεν έφευγε γρήγορα για το νοσοκομείο. Γι’ αυτό και πρότεινε την καταδίκη της κατηγορουμένης όπως και πρωτόδικα.

ΜΙΑ ΓΛΥΚΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΑΦΟΣΙΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ
Καταλυτικό ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου είχε η εικόνα της οικογένειας, που εμφανίστηκε μονιασμένη και αγαπημένη. Ο σύζυγος και παθών αποδέχτηκε στην κατάθεσή του ότι γινόταν βίαιος και χειροδικούσε, γιατί… έχανε τον έλεγχο. Παραδέχτηκε ακόμη ότι επιτέθηκε στη γυναίκα του για να τη βαρέσει και τότε αυτή φοβήθηκε και έκανε ό,τι έκανε -ενώ στο νοσοκομείο πήγε μόνος του, οδηγώντας το αυτοκίνητό του.
Στο δικαστήριο κατέθεσαν και οι 3 από τις 4 κόρες του ζευγαριού (η 4η είναι ανήλικη). Μιλώντας για τη μητέρα τους σκιαγράφησαν το προφίλ μιας γλυκύτατης γυναίκας και μητέρας, αφοσιωμένης στην οικογένεια και τα παιδιά της, τα οποία μεγάλωσε με αρχές. Αντίθετα με τον πατέρα τους, ο οποίος γινόταν σκληρός με πατριαρχικό τρόπο, αλλά άλλαξε μετά από αυτό που συνέβη με τη μητέρα τους. Και διαβεβαίωσαν το δικαστήριο πως πλέον το ζευγάρι ζει αρμονικά, αφού το κάθε μέλος της οικογένειας έκανε την αυτοκριτική του και ξεπέρασε τα λάθη του παρελθόντος.
Η κατηγορουμένη στην απολογία της είπε πως αγαπάει τον άντρα της και πως εκείνη την ώρα φοβήθηκε. Είχε προηγηθεί, όπως κατέθεσε και η μια από τις κόρες της, μια εβδομάδα κόλαση στο σπίτι. Ο παθών είχε μάθει για το δεσμό της ανήλικης με τον μεγαλύτερό της άντρα και την… πλάκωσε στα χαστούκια, ενώ έβριζε τη γυναίκα του και την κατηγορούσε πως δεν προστάτεψε την κόρη τους.
Την Αστυνομία πήρε τηλέφωνο η άλλη κόρη του ζευγαριού, που ήταν στο σπίτι. Μάλιστα είπε πως κοιμόταν και ξύπνησε από τη βαβούρα. Ο αστυνομικός που κατέθεσε στο δικαστήριο είπε πως φτάνοντας στο σπίτι αντίκρισαν την κατηγορουμένη σε μια κατάσταση… αφασίας να παραληρεί σχεδόν ψιθυριστά “τον σκότωσα…”, “τον χτύπησα…”, φανερά συντετριμμένη και τρέμοντας. Εκτίμησε μάλιστα πως η γυναίκα δεν ήθελε να κάνει ό,τι έκανε.

Ν.Κ.