Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023 09:21

Εκδικάζεται σήμερα στο ΣτΕ η προσφυγή για ΠΟΠ Ελιά

Γράφτηκε από τον

 

Σήμερα  θα εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)  η  προσφυγή κατά της απόφασης Γεωργαντά  με την οποία η ποικιλία Καλαμών χαρακτηρίστηκε συνώνυμη της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) “Ελιά Καλαμάτας”, με συνέπεια να πωλούνται στην Ευρώπη προϊόντα με την ονομασία "Kalamata Olives" από όλο τον κόσμο.

Κατά της απόφασης έχει προσφύγει ο ΣΥΜΕΠΟΠ με την συνδρομή των δήμων της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.  Παρέμβαση υπέρ της απόφαση Γεωργαντά έχουν ασκήσει μεταξύ άλλων η ΠΕΜΕΤΕ η ΔΟΕΠΕΛ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, οι Δήμοι Στυλίδας, Καμένων Βούρλων και Λοκρών.

Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση Γεωργαντά αποτελεί ουσιαστικά «αντιγραφή» της απόφασης Αποστόλου που είχε χαρακτηριστεί αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η κυβέρνηση θέλει να καταργηθεί ουσιαστικά η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας χωρίς πολιτική απόφαση και κόστος και για αυτό «βαφτίζει» συνώνυμη της την ποικιλία Καλαμών ώστε να είναι νόμιμο το εμπόριο με την ονομασία "Kalamata Olives" όχι μόνο εγχωρίων ελιών αλλά και εισαγόμενων από την Τουρκία και τη Τυνησία. Ή καταστρατήγηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα ΠΟΠ προϊόντα γίνεται στο όνομα του «εθνικού συμφέροντος» της εμπορίας ελιάς ποικιλίας Καλαμών από όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και έχει ζητηθεί στην Βουλή, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αρνείται να δώσει στοιχεία για τον όγκο των εισαγόμενων ελιών ποικιλίας Καλαμών. Έτσι κανένας δεν γνωρίζει τι ποσότητα εισαγόμενων "Kalamata Olives" καταναλώνεται= στην εγχώρια και στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς ο καταναλωτής να γνωρίζει τη χώρα προέλευσης. Ετσι και αλλιώς οι έλεγχοι για τις «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων προϊόντων παραμένουν προεκλογική υπόσχεση.

Θ.Λ.