Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014 07:45

Eφετείο Καλαμάτας: 6 ένοχοι και 14 αθώοι για πλαστά τιμολόγια

Γράφτηκε από την
Eφετείο Καλαμάτας: 6 ένοχοι και 14 αθώοι για πλαστά τιμολόγια

Εξι άτομα καταδικάστηκαν και 14 αθωώθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας για την υπόθεση με τα πλαστά αγροτικά τιμολόγια, για την οποία συνολικά 20 άνθρωποι είχαν καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινές κάθειρξης, 12 χρόνων σε ένα άτομο, 9 χρόνων σε άλλα δύο, από 6 χρόνια σε ακόμα δύο, ενώ στον έκτο από τους καταδικασθέντες επέβαλε φυλάκιση 4 χρόνων.

Ειδικότερα, το δικαστήριο κήρυξε ένοχο σε βαθμό κακουργήματος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τον ένα Φιλιατρινό αγρότη, επιβάλλοντάς του συνολική ποινή κάθειρξης 12 χρόνων, ενώ τυχόν έφεσή του θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα μόνο εφόσον καταβάλλει -μέσα σε ένα μήνα- χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ και με την προϋπόθεση, στη συνέχεια, μέχρι την εκδίκασή της, να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του μέσα στο πρώτο 5ήμερο κάθε μήνα.

Ενοχοι, σε βαθμό κακουργήματος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κρίθηκαν επίσης 5 κατηγορούμενοι. Ενας ακόμα Φιλιατρινός αγρότης, όπως κι ένας συμπατριώτης του ξυλουργός στους οποίους επιβλήθηκε ποινή 9ετούς κάθειρξης, καθώς επίσης ένας ακόμα αγρότης από τα Φιλιατρά και ένας από το Ρωμανού στους οποίους επιδικάστηκε 6ετής κάθειρξη. Ολοι τους έχουν δικαίωμα σε έφεση με ανασταλτικό χαρακτήρα.

Ενοχος, αλλά σε βαθμό πλημμελήματος, κρίθηκε τέλος, ένας Αλβανός εργάτης -στα θερμοκήπια του πρώτου Φιλιατρινού, που καταδικάστηκε σε 12ετή κάθειρξη-, στον οποίον επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 χρόνων, με 3ετή αναστολή.

Οι υπόλοιποι 14 κατηγορούμενοι της υπόθεσης κρίθηκαν αθώοι των κατηγοριών, μεταξύ αυτών και ο Φιλιατρινός αγρότης ο οποίος εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης 20 χρόνων.

Είχε προηγηθεί αγόρευση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Ηλία Νίκα, ο οποίος υποστήριξε ότι η υπόθεση δεν έχει να κάνει με φορολογική παράβαση, αλλά αφορά «σχέδιο για να βάλουν χέρι στα λεφτά του Δημοσίου», όπως υποστήριξε.

Από την πλευρά τους, στις δικές τους αγορεύσεις, οι συνήγοροι υπεράσπισης Θοδωρής Μαντάς, Δέσποινα Καλογήρου, Νίκος Χαλκιάς, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Μαρίνης, Χρήστος Χρυσός, Γιώργος Κωτσόβολος και Γιώργος Βαρβαρήγος, ανέπτυξαν τις θέσεις των πελατών τους, αρνούμενοι -όπου αυτή υπήρχε- την ενοχή σε βαθμό κακουργήματος, τονίζοντας παράλληλα ότι οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους δεν ασχολήθηκαν ούτε καν για να εισπράξουν την επιστροφή του ΦΠΑ που τους είχε επιμεριστεί.


NEWSLETTER