Σάββατο, 01 Νοεμβρίου 2014 08:31

Κανένα νεότερο στοιχείο για το διπλό φονικό (φωτογραφίες)

Κανένα νεότερο στοιχείο για το διπλό φονικό (φωτογραφίες)

Υπό εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε χθες, στην περιοχή των Αλτομιρών και του Κάμπου, η αναπαράσταση της δολοφονίας, από δύο 18χρονους, του Κώστα Σγούρου και του Γιάννη Κομμάτη, η οποία τον περασμένο Αύγουστο συγκλόνισε όλη την Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό, ωστόσο, ότι η κάθε πλευρά κατέληξε σε δικές της εκτιμήσεις ως προς τα συμπεράσματα από την διαδικασία -και ιδιαίτερα ως προς την ενδεχόμενη συμμετοχή τρίτου ατόμου-, με την υπεράσπιση να το αποκλείει και την πολιτική αγωγή να το θεωρεί βέβαιο.
Από νωρίς το πρωί, δυνάμεις της Αστυνομίας είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στις δύο περιοχές της Μάνης, στις οποίες μεταφέρθηκαν οι δράστες. Εκεί, παρουσία των συνηγόρων υπεράσπισης Αλέξη Κούγια και Γιώργου Ράλλη και πολιτικής αγωγής Πέτρου Μαντούβαλου, υπέδειξαν στις δικαστικές και διωκτικές αρχές, με εξαντλητική λεπτομέρεια, τον τρόπο που διαδραματίστηκαν τα τραγικά γεγονότα τα ξημερώματα της 19ης Αυγούστου.
Το πρώτο μέρος της αναπαράστασης πραγματοποιήθηκε στο χώρο που έγινε το διπλό φονικό, λίγα χιλιόμετρα μετά τα Αλτομιρά και ακολούθησε η μετάβαση στην περιοχή του Κάμπου, όπου οι δύο δράστες μετέφεραν τα άψυχα σώματα των θυμάτων τους και τα έριξαν σε ξεροπόταμο, στη θέση "Λίμνα", ανατολικά από τον οικισμό Οροβά, στο δρόμο προς Γαϊτσές.
Παρόντες στην αναπαράσταση ήταν η ανακρίτρια κ. Δουγέκου που χειρίζεται την υπόθεση, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας Δημ. Σταύρου, καθώς και ο ιατροδικαστής Νίκος Κωτακίδης που διενήργησε την αυτοψία στα δύο θύματα. Η όλη διαδικασία ηχογραφήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε και το υλικό αυτό θα αποτελεί πλέον στοιχείο της δικογραφίας για τη δίκη που θα ορισθεί.


ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
Κάθε πλευρά, ωστόσο, κατέληξε σε δικές της εκτιμήσεις ως προς τα συμπεράσματα από την αναπαράσταση. Συγκεκριμένα, από την πλευρά των οικογενειών των θυμάτων εκφράστηκε η άποψη, διά του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Πέτρου Μαντούβαλου, ότι από την αναπαράσταση διεφάνη ότι πιθανότατα υπήρχε και τρίτος εμπλεκόμενος και ότι οι δράστες «είχαν σίγουρα σημαντική βοήθεια και άλλης παρουσίας», ενώ ο γνωστός δικηγόρος πρόσθεσε κατηγορηματικά: «Βεβαίως πιστεύω ότι υπάρχει τρίτο πρόσωπο. Το βασικό είναι ότι υπάρχουν δύο πρόσωπα που εμπλέκονται, που σκότωσαν, έσυραν και αδίστακτα εξευτέλισαν ανθρώπινες ζωές».
«Η αναπαράσταση δεν δίνει κανένα καινούργιο στοιχείο στη δικογραφία» δήλωσε από την πλευρά της η υπεράσπιση, διά του Αλέξη Κούγια, ο οποίος εκτίμησε ότι η χθεσινή διαδικασία δεν πρόσθεσε κάποιο νέο στοιχείο ως προς τον ισχυρισμό για την παρουσία τρίτου ατόμου που πιθανόν συνέδραμε τους δύο δράστες. «Η προσωπική μου κρίση -και τονίζω τη λέξη προσωπική- είναι ότι έχει αποκλειστεί πλήρως η οποιαδήποτε εμπλοκή τρίτου» είπε χαρακτηριστικά, ενώ στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η λακωνική δήλωση του Γιώργου Ράλλη.


ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΥΓΙΑΣ
Αναλυτικά, ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης του Π.Μ., δήλωσε μετά την πρώτη φάση της αναπαράστασης, στα Αλτομιρά: «Η αναπαράσταση διαφώτισε σε όλες τις λεπτομέρειες τι συνέβη εκείνο το φρικιαστικό βράδυ. Είναι μια οδυνηρή διαδικασία την οποία υπέστη δυστυχώς και η οικογένεια ενός εκ των θυμάτων, με τον αδελφό του, εξ αποστάσεως, και θέλω και πάλι να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου, αλλά οτιδήποτε ισχυρίστηκαν οι δύο νεαροί δράστες κατά την προανάκριση, τακτική ανάκριση και σήμερα, είναι ακριβώς το ίδιο. Με κάθε λεπτομέρεια περιέγραψαν κάθε στιγμή του δράματος και ευτυχώς που έγινε αυτή η αναπαράσταση γιατί κι εσείς οι ίδιοι θα βιώσατε την αγριότητα της περιοχής -όσο προχωράμε προς τα πάνω είναι πραγματικά σοκαριστικό το τοπίο, είναι η απόλυτη ερημιά. Σκεφτείτε ότι το έγκλημα έγινε μεσάνυχτα, ξημερώματα, και κατά την προσωπική μου κρίση -γιατί δεν θέλω να προκαταλάβω την κρίση κανενός άλλου-, επαληθεύτηκε πλήρως ο ισχυρισμός των κατηγορουμένων ότι όλα έγιναν από το φόβο τους».
Οπως είπε ο  Αλ. Κούγιας, «αρχικά εξετάστηκε ο κάθε ένας χωριστά. Ερωτήσεις έχουν δικαίωμα να υποβάλουν μόνο η κ. ανακριτής και ο κ. εισαγγελέας. Παρίστατο ιατροδικαστής βεβαίως, για να επαληθεύσει ιατροδικαστικά όσα ειπωθούν. Ακολούθως εξετάστηκαν και οι δύο μαζί και σπιθαμή - σπιθαμή, χιλιοστό - χιλιοστό, κάναμε όλοι μαζί την διαδρομή αυτή, από το σημείο που σταμάτησε αρχικά η μοτοσυκλέτα και παρέλαβαν τα δύο θύματα τον νεαρό Μ. και τον οδήγησαν προς τα πάνω.
Ακολούθως, ο καθένας χωριστά εκ των δραστών και μετά και οι δύο μαζί αναπαρέστησαν ακριβώς τι συνέβη εκείνο το βράδυ, με κάθε λεπτομέρεια». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην αναπαράσταση χρησιμοποιήθηκαν «η ίδια μηχανή που χρησιμοποιήθηκε από τα θύματα εκείνο το βράδυ και η ίδια καραμπίνα η οποία χρησιμοποιήθηκε από τον δράστη και είχαν φέρει και ένα αγροτικό αυτοκίνητο ακριβώς ίδιο με αυτό που χρησιμοποίησαν οι δύο νεαροί για να έρθουν μαζί με τα θύματα σε αυτή την περιοχή». Ο Αλ. Κούγιας εξήγησε ότι «τα θύματα υποδύθηκαν δύο νεαροί αστυνομικοί, με τον ίδιο σωματότυπο, γιατί έπρεπε να εξασφαλιστεί και η απάντηση του ερωτήματος που είχε τεθεί με το βούλευμα, αν είχαν τη δυνατότητα οι δύο νεαροί να μεταφέρουν τα δύο θύματα -με την υπόνοια ότι πιθανό να υπήρχε και τρίτος να τους βοηθήσει. Αλλά προέκυψε ότι εύκολα μπορούσαν να τα μεταφέρουν από το σημείο που έκειντο, μέχρι το σημείο που τα έβαλαν στο αγροτικό». Ο γνωστός δικηγόρος δήλωσε ότι «η προσωπική μου κρίση -και τονίζω τη λέξη προσωπική- είναι ότι έχει αποκλειστεί πλήρως η οποιαδήποτε εμπλοκή τρίτου», προσθέτοντας, όσον αφορά τον σχετικό ισχυρισμό ότι «η προσωπική μου άποψη είναι ότι γίνεται μια προσπάθεια περισσότερο εντυπωσιασμού και όχι ουσίας», ενώ εκτίμησε ότι «η αναπαράσταση δεν δίνει κανένα καινούργιο στοιχείο στη δικογραφία». Καταλήγοντας, ο Αλέξης Κούγιας -και αναφερόμενος στους δύο δράστες- είπε ότι «είναι δύο νεαρά παιδιά με εξαιρετική παιδεία και αυτό φάνηκε από τον τρόπο που αντιμετώπιζαν τις ερωτήσεις, με τις απαντήσεις που έδιναν. Δεν είναι παιδιά που θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δεν έχουν ειρμό στη σκέψη τους -και αυτό δείχνει και το ποιο κακό μπορεί να προκαλέσει και σε ποια παιδιά αυτή η δυστυχώς εγκληματική εξάπλωση των αναβολικών, που για μένα είναι και η πραγματική αιτία αυτής της ιστορίας».
Λακωνικός, από την πλευρά του ο Γιώργος Ράλλης, συνήγορος υπεράσπισης του Ν.Μ., δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι έγινε κάτι διαφορετικό σήμερα. Τα δύο παιδιά είπαν ακριβώς τα ίδια που είχαν πει».


ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ
Κατηγορηματικός ότι υπάρχει και τρίτο πρόσωπο που εμπλέκεται εμφανίστηκε ο Πέτρος Μαντούβαλος, συνήγορος πολιτικής αγωγής και εκπρόσωπος της οικογένειας Σγούρου, στις δηλώσεις του μετά τη δεύτερη φάση της αναπαράστασης, στο σημείο που βρέθηκαν οι δύο νεκροί, στην περιοχή του Κάμπου:
«Βεβαίως πιστεύω ότι υπάρχει τρίτο πρόσωπο. Το βασικό είναι ότι υπάρχουν δύο πρόσωπα που εμπλέκονται, που σκότωσαν, έσυραν και αδίστακτα εξευτέλισαν ανθρώπινες ζωές. Νομίζω ότι είχαν σίγουρα σημαντική βοήθεια και άλλης παρουσίας εδώ. Αυτό βοήθησε η σημερινή αναπαράσταση και γι’ αυτό ένα μέρος είναι και αυτό που ζητήσαμε» είπε ο γνωστός δικηγόρος, που απέρριψε τις εκτιμήσεις του Αλ. Κούγια. «Να ξέρετε ότι η υπεράσπιση έχει ιερό και σοβαρό ρόλο και μπορεί να λέει πράγματα όπως τα κρίνει. Αυτό το γεγονός με την πραγματικότητα απέχει όσο η νύχτα με τη μέρα» είπε ο Π. Μαντούβαλος. Ο ίδιος σχολίασε και την στάση που, όπως είπε, είχαν στη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας οι δύο νεαροί δράστες: «Ομοιόμορφα ντυμένοι σήμερα, με τα ίδια πανάκριβα παπούτσια, λες και ήταν δίδυμοι, όπως δίδυμα έκαναν και την πράξη τους. Ηταν προσεκτικοί στα λόγια τους, σε πολλές περιπτώσεις αντικρουόμενοι και θεωρώ ασυγκίνητοι. Το σκέπτομαι γιατί έχουμε δει άλλες περιπτώσεις που τρέμουν, κλαίνε, δεν κοιτάνε το σημείο, τρελαίνονται. Αυτοί ήταν αφηγηματικοί, είδαν τον χώρο, πιάσαν τα σακίδια, τα τράβηξαν, τους ανθρώπους δηλαδή, τους αστυνομικούς λίγο παραπάνω τους τράβηξαν και τους έβαλαν ξανά στην καρότσα του αυτοκινήτου. Ασυγκίνητοι. Σκληροί, ασυγκίνητοι, αμετανόητοι. Εάν σε όλη αυτή τη διαδικασία σήμερα ελέχθη η λέξη "συγγνώμη" ή η λέξη "λυπάμαι" , τότε ό,τι σας λέω αυτή τη στιγμή είναι ψέματα. Αν είπαν έστω και μια στιγμή, δύο παιδιά, μία φορά "συγγνώμη", να πουν "κυρία ανακρίτρια, κύριε εισαγγελέα, κύριε Σγούρο, συγγνώμη", να πουν "συγγνώμη" στο χωριό τους, αν το είπαν αυτό, τότε ό,τι έχω πει εγώ είναι ψέματα. Ηταν ασυγκίνητοι, σκληροί, αμετανόητοι και αντικρουόμενοι σε πάρα πολλά σημεία -και λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό» κατέληξε ο Π. Μαντούβαλος.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΓΟΥΡΟΥ
Από την πλευρά της οικογένειας Σγούρου, ο αδελφός του θύματος Γιάννης, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «σίγουρα υπάρχει ένα ακόμα άτομο το οποίο είναι πίσω από αυτή την ενέργεια» και πρόσθεσε ότι αναμένει δικαίωση μέσα από την καταδίκη των δύο δραστών, με «τη μέγιστη των ποινών», από το δικαστήριο: «Εζησα τη δολοφονία του αδελφού μου λεπτό προς λεπτό, στιγμή προς στιγμή, πάλι από την αρχή. Οπως την πρώτη ημέρα που μάθαμε για τη δολοφονία, έτσι και σήμερα το ζήσαμε και το βιώσαμε πάλι. Εγιναν οι περιγραφές, ήταν ψύχραιμοι. Αυτά θα τα δουν πιο καλά οι αρχές με το υλικό που έχουν συγκεντρώσει από την αναπαράσταση. Πιστεύουμε ότι σίγουρα υπάρχει ένα ακόμα άτομο το οποίο είναι πίσω από αυτή την ενέργεια. Θέλαμε να φωτιστεί κάθε πλευρά αυτού του εγκλήματος -κι αυτό μόνο με την αναπαράσταση μπορούσε να γίνει. Και το βασικό, θέλαμε να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία, ώστε να μην υπάρχουν κάποια σκοτεινά σημεία στο δικαστήριο, για να μπορέσουν οι κατηγορούμενοι να πάρουν τη μέγιστη των ποινών. Η δικαίωση έγινε με την αναπαράσταση. Πραγματική δικαίωση θα είναι, όμως, όταν αυτά τα δύο ανθρωπόμορφα κτήνη δεν θα ξαναδούν ποτέ ελεύθερα τον ήλιο. Αυτή θα είναι η πραγματική μας δικαίωση και αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε».