Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015 07:49

Καθυστέρηση δικαστικών αποφάσεων στην Καλαμάτα

Καθυστέρηση δικαστικών αποφάσεων στην Καλαμάτα

Σήμα... κινδύνου για την αποδιοργάνωση των δικαστηρίων και τα εμπόδια πρόσβασης στη Δικαιοσύνη για το μέσο πολίτη, στέλνουν οι δικηγόροι της Καλαμάτας οι οποίοι απέχουν χθες και σήμερα από τα καθήκοντά τους.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κώστας Μαργέλης είπε χθες ότι με την αποχή τους στέλνουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης μήνυμα, πως δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν άλλο την μεγάλη υποβάθμιση στο Πρωτοδικείο και Ειρηνοδικείο Καλαμάτας. Οι δικαστές είπε πασχίζουν για να βγάλουν αποφάσεις γιατί είναι λίγοι και οι υποθέσεις πολλές - με αποτέλεσμα η καθαρογραφή των αποφάσεων να καθυστερεί. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι δικαστές δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στον όγκο δουλειάς, φτάνοντας στα όριά τους. Την γενικότερη κατάσταση χειροτερεύει το ότι δεν υπάρχει ούτε επαρκής αριθμός δικαστικών υπαλλήλων, αλλά ούτε μηχανογράφηση. Ενα άλλο κομμάτι το οποίο ο Κώστας Μαργέλης ανέπτυξε, για το οποίο επίσης διαμαρτύρονται οι δικηγόροι, είναι αυτό των ακριβών δικαστικών παράβολων που κάνει απαγορευτική την προσφυγή στη Δικαιοσύνη για το μέσο πολίτη. Για να καταθέσει κανείς μια μήνυση θα πρέπει να πληρώσει 163 ευρώ παράβολο, ανεξάρτητα από την αμοιβή του δικηγόρου. Για μια υπόθεση στο Ειρηνοδικείο θα χρειαστεί 200 ευρώ παράβολο και επιπλέον 130 ευρώ για το παράβολο του δικηγόρου - και όσο ανώτερο είναι το δικαστήριο, τόσο ακριβαίνουν και τα παράβολα. «Είναι γνωστό ότι οι συμπολίτες μας αποφεύγουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη - είναι πλέον είδος πολυτελείας και από δω και πέρα μόνο για τους πλούσιους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να βρει λύσεις για τη στελέχωση με δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου - ώστε από Σεπτέμβριο που ξεκινά το νέο δικαστικό έτος να μπορούν τα δικαστήρια να λειτουργήσουν απρόσκοπτα. Αλλωστε είπε αυτός είναι και ο λόγος που οι δικηγόροι της Καλαμάτας επέλεξαν να απέχουν στο τέλος της δικαστικής χρονιάς. Να δώσουν το χρόνο για να βρεθούν οι λύσεις από το υπουργείο.

Οσον αφορά ειδικότερα τη μηχανογράφηση των δικαστηρίων, ανέφερε ότι τα συστήματα στις δικαστικές υπηρεσίες Καλαμάτας είναι απαρχαιωμένα και παρατηρούνται φοβερά προβλήματα και καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση πολιτών και δικηγόρων. Σοβαρή είναι η έλλειψη πέρα των δικαστών σε Πρωτοδικείο και Ειρηνοδικείο, και σε δικαστικούς υπαλλήλους. Οσοι συνταξιοδοτούνται δεν αναπληρώνονται οι θέσεις τους και οι δικηγόροι μπροστά στην όλη αυτή κατάσταση «προσπαθούν να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους - αλλά υπό αυτές τις συνθήκες μάταιος αγώνας...», είπε καταλήγοντας ο Κώστας Μαργέλης.

Ν.Κ.