Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015 19:20

Ξεκίνησε στην Καλαμάτα η δίκη για τη διακίνηση μεταναστών 

Ξεκίνησε στην Καλαμάτα η δίκη για τη διακίνηση μεταναστών 

Η εκδίκαση της υπόθεσης 5 Σύρων και ενός Ρουμάνου, φερόμενων ως μελών διεθνούς κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Πρόκειται για το κύκλωμα το οποίο εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας πέρυσι το Σεπτέμβριο, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Το κουβάρι ξετυλίχτηκε όταν αστυνομικοί της Ασφάλειας συνέλαβαν πέρυσι στις 7 Σεπτεμβρίου στο αεροδρόμιο Καλαμάτας έναν Σύρο που προσπάθησε να ταξιδέψει για τη Βιέννη με πλαστό ρουμάνικο διαβατήριο. Μαζί του θα ταξίδευε για να τον διευκολύνει να βγει από τη χώρα και ένας Ρουμάνος, ο οποίος επίσης συνελήφθη. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν σε ένα ημιυπόγειο κατάστημα ρούχων στον Αγιο Παντελεήμονα στην Αθήνα, όπου σύμφωνα με το κατηγορητήριο ήταν η βιτρίνα· γιατί στην πραγματικότητα λειτουργούσε ως γραφείο που προμήθευε με πλαστά χαρτιά κυρίως Σύρους μετανάστες οι οποίοι ήθελαν να φύγουν παράνομα από την Ελλάδα.

Μεταξύ των συλληφθέντων στο κατάστημα ρούχων και κατηγορούμενοι χθες στη δίκη, ήταν και δύο «πελάτες»· ο ένας είχε παραλάβει -σύμφωνα με την κατάθεση αστυνομικού- εκείνη την ώρα μια πλαστή κυπριακή ταυτότητα και ο άλλος παζάρευε να βγάλει πλαστά χαρτιά, για να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Ρουμάνος, σύμφωνα με τον ίδιο αστυνομικό, θα έπαιρνε 3.000 ευρώ από το Σύρο τον οποίο συνόδευσε από την Αθήνα και θα ταξίδευαν μαζί στην Αυστρία. Στο κατάστημα ρούχων στον Αγιο Παντελεήμονα, είπε ακόμα ο μάρτυρας, το γραφείο για την προμήθεια πλαστών εγγράφων είχε στηθεί σε ειδικό χώρο.  

Η δίκη διακόπηκε λόγω παρέλευσης του ωραρίου και θα συνεχιστεί στις 30 του μήνα. 

Ν.Κ.