Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015 18:08

Ζητούν δίκη στην Πάτρα και όχι στην Καλαμάτα για το χασίς και την ηρωίνη  

Ζητούν δίκη στην Πάτρα και όχι στην Καλαμάτα για το χασίς και την ηρωίνη  

Ενσταση για να γίνει η δίκη στην Πάτρα κατέθεσαν οι συνήγοροι στην υπόθεση διακίνησης χασίς και ηρωίνης από 3 εγκληματικές ομάδες, με έδρα στην Ηλεία. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Καλαμάτας, όπου θα εκδικαζόταν η υπόθεση με τους 24 κατηγορούμενους, θα αποφασίσει σήμερα κατά πόσον είναι αρμόδιο ή πρέπει η δίκη να γίνει στο Εφετείο Πατρών.

Πάντως η εισαγγελέας Νικολίτσα Νικολοπούλου πρότεινε να γίνει δεκτή η ένσταση που κατέθεσαν οι δικηγόροι. Οπως είπε η εισαγγελέας, στο μεγαλύτερο μέρος τους οι πράξεις για τις οποίες βαρύνονται οι κατηγορούμενοι τελέστηκαν στην Ηλεία και την Αθήνα. Το ίδιο επεσήμαναν και οι δικηγόροι λίγο νωρίτερα, οι οποίοι τόνισαν πως οι πελάτες τους φέρονται ότι αγόραζαν μαύρη ηρωίνη ή καλλιεργούσαν το χασίς και το μεταπωλούσαν κυρίως σε Ηλεία, Αχαΐα, Λακωνία, Αθήνα και ελάχιστα στη Μεσσηνία, ενώ και οι 21 από τους συνολικά 24 κατηγορούμενους είναι Ηλείοι, μεταξύ τους και οι φερόμενοι ως αρχηγοί. Μάλιστα Ηλείος συνήγορος τόνισε ότι οι πράξεις τις οποίες φέρονται ότι διέπραξαν οι κατηγορούμενοι τελέστηκαν στο 95% στην Ηλεία. Είπε δε ευθέως ότι τυχόν εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο Καλαμάτας θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σοβαρές ακυρότητες». Παράλληλα επεσήμανε και τις ενστάσεις της ανακρίτριας Καλαμάτας περί αναρμοδιότητας του τοπικού Πρωτοδικείου και είπε ότι το παραπεμπτικό βούλευμα χρησιμοποιεί «δικονομικά τεχνάσματα» προκειμένου να γίνει η δίκη στο Εφετείο Καλαμάτας. 

Υπενθυμίζουμε ότι την υπόθεση διακίνησης ηρωίνης και χασίς από τις 3 φερόμενες ως εγκληματικές ομάδες εξιχνίασε πέρυσι το Δεκέμβριο το Τμήμα Ναρκωτικών Καλαμάτας. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι Μεσσήνιος απόστρατος αστυνομικός και ο γιος του, οι οποίοι κατηγορούνται ως περιφερειακά μέλη, καθώς και ένας ακόμη Μεσσήνιος. Οι 20 αρχικά συλληφθέντες -ανάμεσά τους και οι φερόμενοι ως αρχηγοί, από τον Πύργο, την Αμαλιάδα κι ένα ανδρόγυνο από το Λευκοχώρι- κατηγορούνται ότι συνεργάζονταν μεταξύ τους και "έσπρωχναν" τα ναρκωτικά στην αγορά μέσα από ένα μεγάλο δίκτυο "συνεργατών". Γι' αυτό και στην αρχική δικογραφία των 2.000 σελίδων περιλαμβάνονταν άλλα 136 άτομα. 

Οι συλλήψεις έγιναν σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη Μεσσηνία (συνελήφθη ο απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ και ο 20χρονος γιος του), στη Λακωνία (συνελήφθη ένας Αλβανός με διασυνδέσεις στο Μυλοπόταμο του Ρεθύμνου), στην Ηλεία (16 άτομα) και στο Ζεφύρι Αττικής (ένας τσιγγάνος). Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές και όσα είχαν γίνει γνωστά από το ρεπορτάζ, οι εγκληματικές οργανώσεις συνδέονταν μεταξύ τους με την μέθοδο των «συγκοινωνούντων δοχείων», δηλαδή η μία ομάδα προμηθευόταν από την άλλη κυρίως χασίς, για να το πουλήσουν στη συνέχεια στις δικές τους πιάτσες, ενώ κάποια περιφερειακά μέλη τους δεν είχαν "αποκλειστική συνεργασία", αλλά αγόραζαν για να πουλήσουν από όποια σπείρα είχε διαθέσιμη ποσότητα. 

Οι φερόμενες ως εγκληματικές οργανώσεις με αρχηγό τον Πυργιώτη και τον άλλο από την Αμαλιάδα κατηγορούνται ότι διακινούσαν κυρίως χασίς, ενώ το ανδρόγυνο στο Λευκοχώρι, ένας 49χρονος και η 45χρονη σύζυγός του, φέρονται πως δούλευαν κυρίως με μαύρη ηρωίνη. Ως προμηθευτής τους κατηγορείται ένας τσιγγάνος από το Ζεφύρι της Αττικής.  

Ν.Κ.