Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2016 11:57

Διπλό φονικό στη Μάνη: Ο ταραγμένος ψυχικός κόσμος του ενός κατηγορουμένου κυριάρχησε χθες στη δίκη

Γράφτηκε από τον

Σημαντικά οικογενειακά προβλήματα αποτέλεσαν την αιτία για τον ατελή συναισθηματικό κόσμο του κατηγορούμενου Ν.Μ. από την Καλαμάτα, ο οποίος τον Αύγουστο του 2014, μαζί με τον Π. Μ. από τον Κάμπο, σκότωσαν με καραμπίνα τον 26χρονο Μεσσήνιο Κώστα Σγούρο και τον 25χρονο Σαμιώτη Γιάννη Κομμάτη, στην περιοχή των Αλτομιρών.

Αυτό υποστήριξε η μητέρα του Ν.Μ. στην κατάθεσή της ως μάρτυρας, χθες Σάββατο 9 Ιανουαρίου, στη δίκη που διεξάγεται στο Μικτό Ορκωτό, στην αίθουσα του Πρωτοδικείου Γυθείου. Ανάλογη εκτίμηση είχε κάνει νωρίτερα στην δική της κατάθεση ως μάρτυρας και η ψυχολόγος Εφη Πολίτη, που -όπως ή ίδια δήλωσε- είναι γνωστή  της μητέρας.

Στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις μαρτύρων από τις δύο πλευρές, δεν κατέθεσαν, τελικά, η άλλη αδελφή του Ν.Μ. όπως επίσης και δύο ακόμα μάρτυρες, από τους οποίους παραιτήθηκε η υπεράσπιση. Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου.

Συντετριμμένη εμφανίστηκε η μητέρα του Ν.Μ. η οποία απέδωσε ευθύνες, τόσο στον εν διαστάσει σύζυγό της, όσο και στην ίδια, ευθύνες για τα συναισθηματικά προβλήματα που παρουσιάζει ο γιος της. Οπως είπε, μεταξύ άλλων, οι δύο γονείς είχαν συχνές προστριβές με συνέπεια να αποφασίσουν να ζουν χωριστά -απόφαση που πήραν όταν ο Ν.Μ. ήταν 8 χρόνων:

“Ο Ν.Μ. είχε διαλυθεί, ήταν ο μικρότερος και ο πιο επηρεασμένος” από την κατάσταση, η οποία, όπως είπε η μητέρα, είχε ψυχολογικές επιπτώσεις και στα άλλα δύο παιδιά της, “ήμουν σαν χήρα με τρία παιδιά” είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το όλο κλίμα της έντασης και της εν συνεχεία απόφασης να ζουν οι γονείς σε διαφορετικά σπίτια, “επηρέασε όλους, με διαφορετικό τρόπο τον καθένα”.

Οπως δήλωσε εξ άλλου η μητέρα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση από τον πρόεδρο του δικαστηρίου Νικόλαο Νταή, ο Ν.Μ. δεν της έχει αποκαλύψει μέχρι σήμερα τι συνέβη τη μοιραία εκείνη νύχτα του φονικού, “αρνήθηκε να το περιγράψει, δεν μιλά σε κανέναν γι’ αυτό, πάντα τον ρωτώ, αλλά αρνείται να μου πει” είπε. Ωστόσο, σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας Παρασκευά Αδάμη είπε πως πιέζοντας η ίδια τον γιο της να της εξηγήσει πώς οδηγήθηκαν τα πράγματα στο τραγικό τους τέλος, αυτός της δήλωσε μόνο “ήταν ή εμείς ή αυτοί”.

Εξεταζόμενη από τον συνήγορο της πολιικής αγωγής Πέτρο Μαντούβαλο -και απαντώντας σε σχετική ερώτηση-, η μητέρα του Ν.Μ. εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν μπορεί “ως μάνα να πιστέψω ότι το παιδί μου είχε σχεδιάσει κάτι τέτοιο”. Από την πλευρά της υπεράσπισης, ο Γιώργος Ράλλης εστίασε στο γεγονός ότι ο Ν.Μ. παραδόθηκε αυτοβούλως, πριν παρέλθει το αυτόφωρο, ενώ η μητέρα του εν λόγω κατηγορούμενου δήλωσε ότι ο γιος της εκείνη τη στιγμή της δήλωσε πως “πρέπει να τιμωρηθώ για να εξιλεωθώ”.

Νωρίτερα, στην δική της κατάθεση ως μάρτυρας, η ψυχολόγος Εφη Πολίτη είπε στο δικαστήριο ότι από τις συνομιλίες της με την μητέρα του Ν.Μ. σχημάτισε την εντύπωση ότι ο νέος επηρεάστηκε υπερβολικά από τον ουσιαστικό χωρισμό των γονιών του, ο οποίος -όπως είπε- άφησε ανεκπλήρωτες σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του για αγάπη και ασφάλεια.

Πρόσθεσε επίσης ότι σύμφωνα με την εκτίμησή της -με βάση πάντα όσα της έχει πει η μητέρα του Ν.Μ.- ο εν λόγω νέος, όσον αφορά τη συναισθηματική του ωριμότητα, βρίσκεται σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο της ηλικίας του, ενώ απέδωσε “στην πίεση και την ανασφάλεια που ένιωθε” την εμμονή του παιδιού αυτού στα βίντεο γκέιμς και την ενασχόλησή του με τα όπλα από πολύ μικρή ηλικία.

“Το παιδί αυτό χρειάζεται ψυχοθεραπεία, αλλά χωρίς τη δική του συναίνεση δεν μπορεί να γίνει τίποτα” συνέχισε η Ε. Πολίτη λέγοντας ότι η μητέρα του Ν.Μ. τής έχει πει πως παλιότερα είχε ζητήσει από τον γιο της να δουν ψυχολόγο, αλλά αυτός αρνήθηκε. Σε σχετική ερώτηση του εισαγγελέα, η Ε. Πολίτη εκτίμησε πως οι υπερβολικές αντιδράσεις του Ν.Μ. υποκρύπτουν καταπιεσμένο θυμό, ο οποίος μπορεί να εκδηλωθεί εναντίον οποιουδήποτε, με οποιαδήποτε αφορμή.

Η ψυχολόγος, εξ άλλου, όταν ρωτήθηκε από τον Π. Μαντούβαλο σχετικά με τα αναφερόμενα σε έκθεση της Αστυνομίας ευρήματα “πορνογραφίας ανηλίκων” σε υπολογιστή, εξέφρασε την εκτίμηση πως “δεν κολλάει” το συγκεκριμένο με το υπόλοιπο προφίλ του Ν.Μ.

Για το θέμα αυτό, ωστόσο, ο Γ. Ράλλης επανέλαβε και χθες ότι ο Ν.Μ. κατηγορηματικά αρνείται ότι έχει κάποια σχέση με τα συγκεκριμένα ψηφιακά αρχεία που είχαν σβηστεί και ανέκτησε η Αστυνομία από τον σκληρό δίσκο ενός από τους 4 υπολογιστές που κατασχέθηκαν κι από τα δύο σπίτια που διέμενε ο νέος. Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται για συνολικά 130 φωτογραφίες, από τις οι οποίες τρεις ενδεχομένως να περιλαμβάνουν ανήλικους.

Επανερχόμενος ο εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής Δημήτρης Πετρούσκας υπέβαλε αίτημα να ασκηθεί δίωξη και για την κατοχή του πιο πάνω υλικού, προκαλώντας την αντίδραση του εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Θανάση Αναγνωστόπουλου, ο οποίος παρατήρησε ότι το συγκεκριμένο εύρημα ήδη περιέχεται στη δικογραφία προσθέτοντας ότι σε αυτό δίνονται από την πολιτική αγωγή διαστάσεις που δεν υπάρχουν:

“Το υλικό αυτό δεν πιστοποιεί κατηγορία, είναι φανερό γιατί δεν ασκήθηκε δίωξη” σημείωσε. Πάντως, το δικαστήριο -όπως δήλωσε ο εισαγγελέας Π. Αδάμης- θα εξετάσει τις επίμαχες φωτογραφίες και θα κρίνει.