Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2016 18:22

Συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι της Καλαμάτας 

Τη συνέχιση της αποχής μέχρι και τη Δευτέρα 8 του μήνα αποφάσισε ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, συμπορευόμενος με την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Την αποχή συνεχίζουν και οι συμβολαιογράφοι μέχρι την Παρασκευή 5 του μήνα, οπότε δεν θα γίνει κάποιος πλειστηριασμός. Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του ΔΣΚ Κώστας Μαργέλης επικρίνει με σχόλιό του τη στάση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που καταψήφισε πρόταση για δήλωση συμπαράστασης στον αγώνα των δικηγόρων για το ασφαλιστικό. Ο Κ. Μαργέλης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει δυναμική αντίδραση μόνο όταν κάποια κυβέρνηση σχεδιάζει δραστική μείωση μόνο των δικών τους αποδοχών (βλ. αποφάσεις Ενώσεως για διακοπές των συνεδριάσεων των δικαστηρίων έτους 2012) και είναι λυπηρό να φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνονται τους δικηγόρους ως συλλειτουργούς της δικαιοσύνης και ότι η αξιοπρέπεια των δικηγόρων είναι μείζον θέμα για τη λειτουργία της δικαιοσύνης».

Την πρόταση για δήλωση συμπαράστασης στον αγώνα των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας κατέθεσαν δύο μέλη του Δ.Σ. της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων· καθώς και πρόταση για διακοπή συνεδριάσεων των δικαστηρίων αυτή την Πέμπτη, όμως και οι δύο προτάσεις καταψηφίστηκαν. 

Να προσθέσουμε επίσης ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας σε σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζει στα μέλη του ότι εξακολουθεί να ισχύει το αυστηρό πλαίσιο χορήγησης αδειών που περιλαμβάνει αποκλειστικά: 1) Παραγραφές – προθεσμίες (αστικά, διοικητικά, ποινικά, συμπεριλαμβανομένης και της συμπλήρωσης ορίου προσωρινής κράτησης). 2) Αναστολές πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και μόνον. 3) Για τις ποινικές υποθέσεις στα πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής, δηλαδή για πλημμελήματα που από τον χρόνο τέλεσης της πράξης έχει συμπληρωθεί 6ετία σε α΄ βαθμό και 7ετία σε β΄ βαθμό. 4) Δεν απαιτείται άδεια στην κατάθεση προτάσεων (20ήμερο) και προσθήκης – αντίκρουσης της τακτικής πολυμελούς. 5) Κατά τη διάρκεια της αποχής οι δικηγόροι δεν παρίστανται σε αυτόφωρα, σε προσωρινές διαταγές (ούτε κατάθεση αίτησης προσωρινής διαταγής, ούτε συζήτηση αυτής) και σε κακουργήματα (πλην της περιπτώσεως συμπληρώσεως ορίου προσωρινής κράτησης). 6) Δεν επιτρέπεται η κατάθεση δικογράφων καθώς και η διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και αιτήσεων στις Γραμματείες των Δικαστηρίων, σε Συμβολαιογραφεία, Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία (π.χ. έλεγχοι τίτλων, παράσταση σε ένορκες βεβαιώσεις, συμβολαιογραφικές πράξεις κ.λπ.). 7) Δεν επιτρέπεται η σύνταξη και υπογραφή εξωδίκων δηλώσεων, επιταγών προς πληρωμή και επιταγών προς εκτέλεση. 8) Η Γραμματεία του Δικηγορικού Συλλόγου θα παραμείνει κλειστή καθ’ όλο το διάστημα της αποχής, δεν θα εξυπηρετεί δικηγόρους και πολίτες καθώς δεν θα χορηγεί ένσημα και χαρτόσημα. Θα επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο: α) Εκδοση γραμματίων προείσπραξης (παράβολα, δικαστικό ένσημο και ένσημα) αποκλειστικά και μόνο για τις ρητά επιτρεπόμενες δικαστικές ενέργειες και, β) χορήγηση πινακίων.

Ν.Κ.