Κυριακή, 10 Απριλίου 2016 09:00

16 χρόνια σε μάνα και γιο για σωματεμπορία 

16 χρόνια σε μάνα και γιο για σωματεμπορία 

Σε 16 χρόνια κάθειρξη τον καθένα, καθώς και σε χρηματική ποινή 70.000 ευρώ, καταδίκασε ερήμην το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας έναν 23χρονο Βούλγαρο και τη 45χρονη μητέρα του που είχαν μετατρέψει σε σκλάβα του σεξ μια 19χρονη ομοεθνή τους στους Γαργαλιάνους. 

Το δικαστήριο τους κήρυξε ομόφωνα ενόχους για σωματεμπορία. Οι δύο κατηγορούμενοι φυγοδικούν. Είχαν συλληφθεί πέρυσι τον Φεβρουάριο στον Πύργο Τριφυλίας, αλλά στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, οπότε εξαφανίστηκαν και τώρα καταζητούνται.

Η σύλληψή τους είχε γίνει όταν η κοπέλα κατάφερε να το σκάσει από το σπίτι ενός ηλικιωμένου όπου την εξέδιδαν για 30 ευρώ, και να αποκαλύψει στην Αστυνομία το μαρτύριό της. Μετά από 5 ημέρες ομηρίας βρήκε τη δύναμη να το σκάσει, ύστερα από μια ερωτική συνεύρεση στο σπίτι του εν λόγω 74χρονου, όπου εξαναγκάστηκε να κάνει σεξ χωρίς προφυλακτικό. Εκμεταλλεύτηκε το ότι έμεινε για λίγο μόνη της, άρπαξε το κινητό του ηλικιωμένου και φωνάζοντας "Αστυνομία - Αστυνομία" στη γλώσσα της βρήκε καταφύγιο σε ένα βενζινάδικο. Ο αστυνομικός του Τμήματος των Γαργαλιάνων που την πρωταντίκρισε μίλησε για ένα ψυχικό ράκος, μια φοβισμένη και χαμένη κοπέλα. Η ίδια είπε στους αστυνομικούς ότι μέσα σε μια μόνο νύχτα την εξανάγκασαν να πάει με 15 άντρες, ότι την είχαν νηστική κι ότι απειλούσαν πως θα βάλουν μια συμμορία Αφγανών να τη σκοτώσει αν τολμούσε να αρνηθεί. 

Ο 74χρονος που η κοπέλα το έσκασε από το σπίτι του παραδέχτηκε στην κατάθεσή του ότι έδωσε 30 ευρώ στη 45χρονη Βουλγάρα για να συνευρεθεί με τη νεαρή - λέγοντας πάντως πως αν ήξερε τι περνούσε η κοπέλα θα την πήγαινε ο ίδιος στην Αστυνομία. 

Την ενοχή των δύο κατηγορουμένων πρότεινε ο εισαγγελέας Δημήτρης Σταύρου, ο οποίος τους χαρακτήρισε άθλιους και αντικοινωνικούς. Είπε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για δύο ανθρώπους οι οποίοι είχαν σχεδιάσει και οργανώσει καλά τη γενετήσια εκμετάλλευση της νεαρής κοπέλας, διέθεταν πελατολόγιο και δεν το έκαναν για πρώτη φορά. Για το θύμα εμπορίας τόνισε ότι διέφυγε για να γλιτώσει τη ζωή της, ενεργώντας από ένστικτο. 

 

Η ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Ξεκινώντας την αγόρευσή του ο κ. Σταύρου σχολίασε ότι το αδίκημα της σωματεμπορίας δεν είναι κάτι το ασύνηθες για την ελληνική πραγματικότητα, καθώς πολλές κοπέλες γίνονται αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Αναφερόμενος στον ηλικιωμένο μάρτυρα που κατέθεσε, σχολίασε τη διττή του ιδιότητα, καθώς είχε προσαχθεί μαζί με τη μητέρα και το γιο στο Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων· σε βάρος του μάλιστα εκκρεμεί η εκδίκαση υπόθεσης στην οποία είναι κατηγορούμενος ότι σε γνώση του προχώρησε σε ασελγείς πράξεις με την κοπέλα γνωρίζοντας ότι βρισκόταν υπό συνθήκες σωματεμπορίας. Ο ίδιος ο ηλικιωμένος νωρίτερα είχε καταθέσει, μετά από τις επίμονες ερωτήσεις της πρωτοδίκη και ανακρίτριας Καλαμάτας Βασιλικής Μητσοπούλου, ότι η συνεύρεσή του με την κοπέλα ήταν μια πληρωμένη συναλλαγή. 

Ο εισαγγελέας ανέφερε επίσης στην αγόρευσή του ότι υπήρχε έντονο το στοιχείο της βίας σε αυτή την υπόθεση. Επί 5 ημέρες οι ομοεθνείς της παζάρευαν την κοπέλα, ασκώντας της ψυχολογική βία και καλλιεργώντας της το φόβο με απειλές ότι θα τη χτυπήσουν και σκοτώσουν συμμορίες Αφγανών και οι ίδιοι. Ο Δημ. Σταύρου αναφέρθηκε και στο ότι η νεαρή ήτανε γι' αυτούς ένας τρόπος εύκολου πλουτισμού, γι' αυτό και η επιλογή της περιοχής των Γαργαλιάνων γιατί εκεί δουλεύουν πολλοί ξένοι εργάτες στα χτήματα και ζουν ηλικιωμένοι οι οποίοι στερούνται ερωτικής συντρόφου. Ανέφερε επιπλέον ότι ο όλος τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν αποδεικνύει ότι υπήρχε προσχεδιασμός και μελέτη: Η επιλογή της κοπέλας η οποία ήταν 18 στα 19, οριακά ανήλικη όπως είπε ο εισαγγελέας, και χωρίς οικογένεια, αποτελούσε γι' αυτούς εύκολο στόχο για να γίνει αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης, και την έφεραν στην Ελλάδα καλλιεργώντας της την προσδοκία ότι εδώ θα βρει δουλειά. "Μέσα σε πέντε ημέρες την διέλυσαν, την καταρράκωσαν, κατέστρεψαν την ανθρώπινη υπόστασή της", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταύρου και επεσήμανε ότι και ο ηλικιωμένος μάρτυρας παραδέχτηκε ότι πλήρωσε για να πάει μαζί της. 

«ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ»

Ο εισαγγελέας είπε ακόμα ότι η κοπέλα σε μια απεγνωσμένη κίνηση άρπαξε το κινητό τηλέφωνο του ηλικιωμένου και έτρεξε απεγνωσμένα να ζητήσει βοήθεια από την Αστυνομία. Σημείωσε δε για τους φυγόδικους ότι παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους με τους οποίους η Δικαιοσύνη αντικατέστησε την προφυλάκισή τους - ενώ σε βάρος τους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης. "Γνώριζαν τι είχαν πράξει και γι' αυτό σήμερα δεν είναι εδώ", σημείωσε ο εισαγγελέας για τους δύο κατηγορούμενους οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά είπε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και της προανάκρισης είχαν μια στείρα άρνηση για το τι συνέβη.

Μίλησε ακόμη για μια άνευ προηγουμένου σεξουαλική εκμετάλλευση της κοπέλας για να έχουν οικονομικά οφέλη από αυτή την αισχρή, απάνθρωπη και άθλια διαδικασία όπως την χαρακτήρισε, θύμα στην οποία θα μπορούσε να πέσει το παιδί του καθενός. 

ΤΟ ΘΥΜΑ 

Η ίδια η 19χρονη στην κατάθεσή της, η οποία διαβάστηκε καθώς δεν παρουσιάστηκε χθες στο δικαστήριο, είχε πει ότι ζούσε στη Βουλγαρία με τον παππού και τη γιαγιά της και εντελώς τυχαία γνώρισε τους δύο κατηγορούμενους. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι εκεί που περίμενε στη στάση σταμάτησε ένα αυτοκίνητο: Μέσα ήταν και ένας γνωστός της, ο οποίος την έπεισε πως οι δύο κατηγορούμενοι θα την έπαιρναν μαζί τους στην Ελλάδα για να δουλέψει εργάτρια στα θερμοκήπια. Ετσι λοιπόν πέρυσι στα μέσα του Φεβρουαρίου βρέθηκε στη χώρα μας, στην περιοχή των Γαργαλιάνων. Φτάνοντας, μάνα και γιος την πήγαν στο σπίτι ενός ηλικιωμένου, η γυναίκα την πήρε κάποια στιγμή σε ένα διπλανό δωμάτιο, την άρπαξε από τα μαλλιά και άρχισε να τη χτυπά στην πλάτη. Της είπε ότι θα πηγαίνει με άντρες από δω και πέρα για να της πηγαίνει χρήματα - την απείλησε μάλιστα ότι θα τη σκοτώσει αν την παρακούσει, όπως σκότωσε και μια άλλη ομοεθνή τους όταν αρνήθηκε. Χρησιμοποίησε για να την τρομοκρατήσει και μια συμμορία Αφγανών, λέγοντας αν δεν το έκανε η ίδια θα το έκαναν αυτοί και ήταν τόσο σκληροί και αδίστακτοι που τους φοβόντουσαν και οι Ελληνες. Την νεαρή την απείλησε και ο έτερος κατηγορούμενος, της είπε ότι η μάνα του θα το έκανε, θα την σκότωνε αν δεν υπάκουγε. 

Ο πρώτος άντρας που πήγε μαζί του -ανέφερε στην κατάθεσή της η κοπέλα- ήταν ο ηλικιωμένος, και μετά όταν τελείωσε αυτός και η κοπέλα πλύθηκε, τη βίασε ο κατηγορούμενος. Κι αυτό επαναλήφθηκε ξανά και ξανά, με Ελληνες, Πακιστανούς, Κινέζους και διάφορους εργάτες που δούλευαν στην περιοχή.

ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΦΕΡΑΝ ΚΑΙ  ΤΗΝ ΕΞΕΔΙΔΑΝ ΠΑΝΤΟΥ

Οπως η ίδια η 19χρονη περιέγραψε στην κατάθεσή της, μέσα σε μια νύχτα την εξανάγκασαν να πάει με 15 άντρες. Η Βουλγάρα και ο γιος της την περιέφεραν από σπίτι σε σπίτι και την εξέδιδαν σε πελάτες, αλλά και μέσα στο αυτοκίνητο ή στα χωράφια πάνω σε ένα χαρτόνι. Ακόμα και όταν της ήρθε περίοδος, οι ομοεθνείς της συνέχισαν να την εξαναγκάζουν να πηγαίνει με άντρες και αυτό γινόταν για 5 ημέρες συνεχόμενα. Την τελευταία φορά, τότε που τελικά κατάφερε να δραπετεύσει και να ζητήσει βοήθεια από την Αστυνομία, την πήγαν στο σπίτι του 74χρονου. Είχε πάει πια 19 Φεβρουαρίου, και η κοπέλα περιέγραφε στους αστυνομικούς ότι δεν είχε πλέον άλλες δυνάμεις. Ο ένας άντρας διαδεχόταν τον άλλον και αυτή ήταν έτοιμη να λιποθυμήσει. Στο σπίτι του ηλικιωμένου, τον είδε να δίνει χρήματα στη Βουλγάρα και μόνο τότε εκείνη έφυγε, μέχρι να τελειώσουν και ο πελάτης να την παραδώσει πίσω στους δεσμώτες της. Η κοπέλα βρήκε τη δύναμη, άρπαξε το κινητό του τηλέφωνο και τρέχοντας μέσα στη νύχτα βρήκε καταφύγιο σε ένα βενζινάδικο, και από εκεί στο Αστυνομικό Τμήμα όπου περιέγραψε στους αστυνομικούς το μαρτύριό της: για τους δύο κατηγορούμενους και τη βία που υπέστη από αυτούς, για έναν "Μουσταφά" που και αυτός έβρισκε πελάτες, για το πόσες ημέρες την είχαν αφήσει νηστική, το πως την εξανάγκαζαν να πηγαίνει με άντρες ακόμα και με περίοδο, και να μην κάνει μπάνιο.