Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016 13:32

Νέος μητροπολίτης Καρθαγένης ο Μεσσήνιος Μελέτιος Κούμανης

Νέος μητροπολίτης Καρθαγένης ο Μεσσήνιος Μελέτιος Κούμανης

 

Νέος μητροπολίτης Καρθαγένης εξελέγη σήμερα από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ο μέχρι σήμερα Μεσσήνιος επίσκοπος Ναυκρατίδος Μελέτιος Κούμανης (δεξιά στη φωτογραφία) . Η εκλογή του νέου ιεράρχή έγινε μετά από πρόταση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β'. 

Γεννήθηκε το 1970 στην Καλαμάτα. Είναι απόφοιτος του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών και πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και της Σχολής Κατηχητών της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ομιλεί Αγγλικά, Ρωσικά και Αραβικά.

Το έτος 1996 εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος στην Ιερά Μονή Βουλκάνου Μεσσηνίας από τον μακαριστό μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο Θέμελη. Διορίστηκε στον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής στην Καλαμάτας. Το 2000 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον ίδιο ιεράρχη και τοποθετήθηκε εφημέριος στον Αγιο Βασίλειο Ελληνοεκκλησιάς και στη συνέχεια τον ναό των Ταξιαρχών στο Ασπρόχωμα, όπου έγινε και Αρχιμανδρίτης.

Το 2007 διορίστηκε πρόεδρος της επιτροπής διοικήσεως και  διαχειρίσεως των εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων της Μητρόπολης Μεσσηνίας με σκοπό την ανακαίνισή τους, ενώ διετέλεσε ηγουμενοσύμβουλος της Μονής Βουλκάνου την περίοδο 2007-2008.

Τον Νοέμβριο του 2008 αποσπάστηκε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και  διορίσθηκε εφημέριος του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας.

Το 2009 έλαβε το οφφίκιο του Σκευοφύλακος του Πατριαρχικού Θρόνου και την 25η Νοεμβρίου 2010 ενθρονίσθηκε Ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα.

Εχει υπάρξει υπεύθυνος του Γραφείου Ιστοσελίδος και Διαδικτύου και διδάσκει το μάθημα της Τελετουργικής στην Πατριαρχική Σχολή Αλεξανδρείας «Μέγας Αθανάσιος». 

Η έδρα της Μητρόπολης Καρθαγένης είναι στην Τυνησία και επιπλέον στην αρμοδιότητά της βρίσκονται το Μαρόκο, η Αλγερία και η Μαυριτανία.

* Στην φωτογραφία ο νέος επίσκοπος Καρθαγένης με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β'.