Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011 13:58

Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Λεωνίδιο

Γράφτηκε από την

«Χαίρει ο ουρανός και η γη
τον ουρανόν τον νοητόν
πορευόμενον ορώντες εις θείον
οίκον ανατραφήναι σεπτώς»



Η μεγάλη θεομητορική εορτή των Εισοδίων εορτάζεται λαμπρά από την Εκκλησία μας. Οι Ιερές ακολουθίες έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα. Οι πιστοί κατακλύζουμε τους Ιερούς Ναούς και τιμούμε την Αειπάρθενο και Θεοτόκο Μαρία, η οποία είναι η αιτία της σωτηρίας μας και μας σκεπάζει κάτω από τις αέναες προσευχές Της στον Υιό Της και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό.
Έτσι και στο όμορφο Λεωνίδιο στο κέντρο της Τσακωνιάς, Κλήρος, Άρχοντες  και Λαός συμμετείχε στην Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, που έγινε με κέντρο το Ιερό Μετόχι της Παναγίας της Έλωνας, εντός του Λεωνιδίου. Το εσπέρας της παραμονής της Εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος και οι προσκεκλημένοι επ΄ ευκαιρία της Εορτής, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ.κ. Θεόκτιστος και ο  Θεοφιλέστατος  Επίσκοπος Επιδαύρου κ.κ. Καλλίνικος, υποδέχθηκαν στην είσοδο του Λεωνιδίου την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Έλωνας. Η Θαυματουργός Εικόνα εν πομπή μεταφέρθηκε στο Μετόχι της Ιεράς Μονής και εν συνεχεία εψάλη Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Θείου Κηρύγματος και η ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Πανα! γία μας. Ανήμερα τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Έλωνας λιτανεύθηκε στους δρόμους της Πόλεως του Λεωνιδίου. Κατά την Θ. Λειτουργία ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας προέβη στην χειροθεσία και απονομή Οφίκιων σε δύο Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Λεωνιδίου, στον Αιδ. Ιερέα π. Νικόλαο Ζαρόκωστα, Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πραγματευτής, απονέμοντας το Οφίκιο  Σταυροφόρου Πρωτοπρεσβυτέρου  και στον Αιδ. Ιερέα π. Αναστάσιο Βρεττάκη, Εφημέριο του Ιερού Ναού Γεν. Θεοτόκου Πουλίθρων,  απονέμοντας το Οφίκιο  του Πρωτονοταρίου.
Αίσθηση και μεγάλη χαρά προκάλεσε σε όλους η ευγενής κίνηση της Ιεράς Μονής Έλωνας Κυνουρίας και της Διοικούσης Επιτροπής αυτής να διαθέσει το χρηματικό ποσό που θα αναλογούσε στην καθιερωμένη εόρτια τράπεζα σε Υποτροφίες προς τους αριστούχους μαθητές του Γυμνασίου, του Λυκείου και του ΕΠΑΛ Λεωνιδίου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας διαβιβάζοντας τις Υποτροφίες αυτές στους νέους μας, εξήρε την πρωτοβουλία αυτή, συνεχάρη τους έχοντας την πρωτοβουλία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή η κίνηση πρέπει να βρει και άλλους μιμητές,  μιας και το προστάζουν οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που ζούμε στη Χώρα μας.
Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς μας  Μητροπόλεως,  Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Ντούλιας, συνεργάτης της Ιεράς Μονής Έλωνας, απευθυνόμενος  προς τους Αγίους Αρχιερείς, τους Ιερείς και τους ευσεβείς Χριστιανούς, οι οποίοι είχαν κατακλύσει το Μετόχι της Ιεράς Μονής, εξήγησε την απόφαση της Ιεράς Μονής να χορηγεί κατ' έτος, ανάλογα την οικονομική δυνατότητα της Μονής, χρηματικό βοήθημα προς αριστούχους μαθητές του Λεωνιδίου με κριτήριο, πέρα του αρίστου της μαθητικής επιδόσεως, το χαμηλό εισόδημα των οικογενειών τους.
+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας