Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2018 10:22

Η Κυπαρισσία γιόρτασε την ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Γράφτηκε από τον

 

Την ύψωση του Τιμίου Σταυρού γιόρτασε η Κυπαρισσία με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα, παρουσία χιλιάδων πιστών, τόσο χθες που κορυφώθηκαν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις όσο και προχθές το απόγευμα στον εσπερινό.

Δεκάδες λεωφορεία κατέφτασαν το απόγευμα της Πέμπτης στην Κυπαρισσία, ενώ και χθες το πρωί ο ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου κατακλύστηκε από πιστούς. Εκεί τελέστηκε πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία από τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο, μετά το πέρας της οποίας έγινε η λιτάνευση του στολισμένου με βασιλικό τιμίου σταυρού, στους δρόμους γύρω από το ναό όπου τις ημέρες αυτές γίνεται η παραδοσιακή εμποροπανήγυρη. Προπομπός της λιτανείας ήταν η Δημοτική Φιλαρμονική Κυπαρισσίας και ακολουθούσαν μαθητές από σχολεία της πόλης, ο κλήρος, οι τοπικές αρχές και απλός κόσμος.

Με την ολοκλήρωση της λιτανείας στον σύντομο λόγο του ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στον συμβολισμό και την δύναμη του Σταυρού, για τον οποίο είπε ότι είναι το ανίκητο όπλο του χριστιανού και γι' αυτό υπάρχει πολεμική ώστε να αποκαθηλωθεί. Ο Σταυρός του Χριστού συντρίβει το δαίμονα, σώζει τον άνθρωπο, είπε.

Με την ολοκλήρωση των θρησκευτικών εκδηλώσεων ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, σε δηλώσεις για την ημέρα, ανέφερε: «Σήμερα είναι πολύ μεγάλη ημέρα για την πόλη της Κυπαρισσίας και τον Δήμο Τριφυλίας, η γιορτή της Υψωσης του Τιμίου Σταυρού. Συμβολίζει της κορύφωση των παθών του Χριστού, και αυτό που φέρνει την ελπίδα ότι μετά τη σταύρωση έρχεται η ανάσταση. Ο ελληνικός λαός παραμένει επάνω στον σταυρό αυτό που προσδοκούμε όλοι να ακολουθήσει η ανάσταση. Να ευχηθώ σε όλους αυτή η μέρα να είναι σημαντική, καθοριστική, και να σημάνει για όλους κάτι καλύτερο για το μέλλον».

Στις εορταστικές εκδηλώσεις το διήμερο, μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο επικεφαλής της “Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας” Παναγιώτης Αλευράς, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Περικλής Μαντάς και Αγγελος Χρονάς, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Τριφυλίας Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Νατάσσα Κυριακοπούλου, ο πρώην υπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλης, ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Θανάσης Πετρόπουλος, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Γιώργος Φιλντίσης, ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας Παναγιώτης Πούπουζας, ο διοικητής του ΑΤ Τριφυλίας Γιώργος Κρυοβρυσανάκης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι κι εκπρόσωποι συλλόγων.

 

Κ.Μπ.