Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 01:20

Νέος μητροπολίτης Περιστερίου ο Μεσσήνιος Κλήμης Κοτσομύτης

Γράφτηκε από την
Νέος μητροπολίτης Περιστερίου ο Μεσσήνιος Κλήμης Κοτσομύτης

Ο Μεσσήνιος επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης είναι ο νέος μητροπολίτης Περιστερίου λαμβάνοντας 63 ψήφους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Κλήμης (κατά κόσμον Δημήτριος Κοτσομύτης) γεννήθηκε στην Αίπεια του Δήμου Καλαμάτας.

Αποφοίτησε αριστούχος από τη Θεολογική και τη Φιλοσοφική Σχολή (Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μετεκπαιδεύθηκε για 4 χρόνια στη Βυζαντινή Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.
Εκάρη μοναχός στην Ιεράν Μονή Σαγματά την 15η Αυγούστου 1982 και την 23η του ιδίου μήνα χειροτονήθηκε από τον τότε μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, και νυν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, κ. Ιερώνυμο. Την 1η Μαΐου 1985, πάλι από τον Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης.

Το 1982 διορίστηκε ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας. Με αυτή την ιδιότητα και για 16 συνεχή χρόνια (1982-1998) καλλιέργησε συστηματικά το γραπτό και προφορικό κήρυγμα και διακόνησε σε διαφόρους τομείς του πνευματικού έργου, συμβάλλοντας ιδιαιτέρως στην επιμόρφωση των νέων κληρικών.

Διετέλεσε επίσης εκδότης της μηνιαίας εφημερίδας της ως Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας με τίτλο «Εκκλησιαστική Μαρτυρία».

Τον Ιανουάριο του 1999 μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και διορίστηκε προϊστάμενος του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου, συντελώντας σημαντικά στην ανακαίνισή του, αλλά και στην εκ βάθρων ανέγερση Πνευματικού Κέντρου και βοηθητικών χώρων για την λειτουργία των ποικίλων ποιμαντικών δραστηριοτήτων.

Υπηρέτησε παράλληλα επί 20ετία, από το 1999 έως το 2019, στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Γραμματεας της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, των Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών Χριστιανικών Μνημείων και Πολιτιστικής Ταυτότητος, και από το 2008 ως Β' Γραμματέας και εν συνεχεία Α' Γραμματέας πρακτικογράφος.

Στις 10 Οκτωβρίου 2014 διορίστηκε αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και εξελέγη από την Ιεραρχία επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Μεθώνης. Η χειροτονία τελέστηκε την 13η Οκτωβρίου 2014 στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο παρουσία κι άλλων αρχιερέων.

Κατά την διάρκεια των 4,5 ετών διακονίας του στη θέση του αρχιγραμματέα πραγματοποιήθηκε χωροταξική αναδιάταξη και αποκέντρωση των υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία και την εξυπηρέτηση του Χριστεπωνύμου Πληρώματος.

Η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Συνόδου, τα Εκκλησιαστικά Δικαστήρια, το Γραφείο Επικυρώσεων και το Γραφείο Τύπου μεταφέρθηκαν σε ανακαινισμένους χώρους του ισογείου του Συνοδικού Μεγάρου. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία μετασέγάσης του Ραδιοφωνικού Σταθμού και της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ε.Μ.Υ.Ε.Ε.) σε ιδιόκτητο κτίριο επί της οδού Αθηνάς 30 στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η ψηφιοποιήση του Ιστορικού Αρχείου της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ι.Α.Ε.Ε.). Τέλος, μερίμνησε για την βιβλιοδεσία των Πρακτικών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας από το 2008 έως σήμερα σε 65 τόμους, οι οποίοι αποτελούν  εις εξήκοντα πέντε (65) τόμους, που αποτελούν την σύγχρονη ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ομιλεί την Γερμανική γλώσσα, ενώ στις 20 Μαρτίου 2019 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Περιστερίου.


NEWSLETTER