Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 09:50

Η Κυπαρισσία γιόρτασε την Υψωση του Τιμίου Σταυρού

Γράφτηκε από την
Η Κυπαρισσία γιόρτασε την Υψωση του Τιμίου Σταυρού

Με λαμπρότητα, παρουσία πλήθους πιστών, γιορτάστηκε στην Κυπαρισσία η Υψωση του Τιμίου Σταυρού με επίκεντρο τον ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Εκεί στη θεία λειτουργία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος.

Μετά το πέρας της έγινε λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού που η παράδοση τον θέλει στολισμένο με βασιλικό, στους δρόμους γύρω από το ναό όπου λειτουργεί και η μεγάλη εμποροπανήγυρη. Προπομπός, η Δημοτική Φιλαρμονική Κυπαρισσίας μαζί με μαθητές από τα δημοτικά σχολεία. Τον Σταυρό συνόδευαν ο κλήρος, οι τοπικές και πολιτικές αρχές, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και πολύς κόσμος.

Με την κατάληξη της λιτανείας και πάλι στον ναό, ο κ. Χρυσόστομος έδωσε τις ευχές του σε όλους και επισήμανε ότι οι άνθρωποι είναι πλασμένοι για τα ύψη, όμως κανένα ύψος δεν φτάνει το ύψος του Σταυρού, που αποκαλύπτει το ύψος όλης της αλήθειας, της αγάπης και της θυσίας, γιατί πάνω σε αυτόν υψώθηκε το ύψος της θεότητας και της ταπεινοφροσύνης. Ολα τα ανθρώπινα ύψη υποχωρούν μπροστά στο θείο ύψος του Σταυρού, είπε, μπορούν όμως να πάρουν και αυτά χάρη από το θείο ύψος. Η παγκόσμια ύψωση του Τιμίου Σταυρού έχει το νόημα να μας ανυψώσει όλους στα ύψη του Θείου Λυτρωτού μας, ανέφερε – και γα να το επιτύχουμε χρειάζεται αληθινή επικοινωνία με το Θεό και τους ανθρώπους.

Μετά το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων, τις ευχές του έδωσε ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης σημειώνοντας: «Μεγάλη μέρα της Χριστιανοσύνης σήμερα. Εύχομαι να είμαστε όλοι καλά, όλος ο κόσμος, να είμαστε υπό τη σκέπη του Θεού και να έχουμε την ευλογία Του. Ο,τι  καλύτερο για όλο τον κόσμο, αγάπη, αγάπη, αγάπη και δημιουργία. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, και του χρόνου να είστε όλοι καλά, με τις οικογένειές σας».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας τόνισε: «Είμαστε εδώ με τον κόσμο, με τον σεβασμιότατο, με τους ιερείς. Ξέρετε οι κάτοικοι της Κυπαρισσίας εδώ και της ευρύτερης περιοχής είναι εξόχως φιλόθρησκοι άνθρωποι. Μίλησα και με το δήμαρχο, εκείνο που έχω να υποσχεθώ αυτή την ιερή μέρα του Σταυρού, είναι ότι για την αγαπημένη Τριφυλία θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, πάντοτε για έργα μεγάλα και σπουδαία. Να ολοκληρωθεί το Φιλιατρινό φράγμα, να ολοκληρωθούν οι δρόμοι, το λιμάνι, μέσα στη θητεία μας, με προσεκτικά βήματα, με λίγα λόγια και πολλά έργα».

Επίσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Νίκας αναφέρθηκε στις απεντάξεις έργων: «Θα αγωνιστούμε μέχρι το καλοκαίρι του 21, όπου έχουμε τη δυνατότητα ένταξης νέων έργων να εντάξουμε κι αυτά τα έργα, όλα, και άλλα που δεν έχουν ενταχθεί ή δεν έχει γίνει συζήτηση, όπως για παράδειγμα το Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη, ή τους δρόμους εδώ. Οπωσδήποτε θα προχωρήσουν το Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και το Φιλιατρινό φράγμα. Με αυτά θα ασχολούμαστε, όχι με τα μικροέργα, αυτά είναι δουλειές των δήμων. Ούτε με ψηφοθηρική πολιτική. Μεγάλα σπουδαία έργα, τα οποία θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Η Τριφυλία, κύριοι, είναι μια περιοχή που μπορεί να δώσει από οικονομική άποψη πολλά στην Ελλάδα. Μιλάμε για περιοχή που μπορεί να ωφελήσει γενικότερα τον τόπο. Χρειάζεται μια ώθηση και κάποια σπουδαία έργα, τα οποία θα τα κάνουμε».

Να σημειώσουμε ότι στις εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Πύλου- Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, Χάιδω Παναγιωτοπούλου, Παναγιώτης Τσίγγανος, ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας Ηλίας Αξιοτόπουλος, ο υποδιοικητής του ΑΤ Τριφυλίας Βασίλης Παρασκευόπουλος και ο διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Κυπαρισσίας Θεόδωρος Χωραΐτης.

 

‏Κ.Μπ.


NEWSLETTER