Σάββατο, 16 Μαϊος 2020 10:08

Με μέτρα ανοίγουν την Κυριακή οι εκκλησίες

Γράφτηκε από την


Λειτουργίες μέχρι και 50 άτομα στον πιο μεγάλο ναό, με απόσταση 1,5 μέτρου του ενός πιστού από τον άλλο, θα τελούνται από αύριο Κυριακή 17 Μαΐου μέχρι και τις 5 Ιουνίου.

Οι υπόλοιποι πιστοί θα μένουν στο προαύλιο καθώς η λειτουργία θα μεταδίδεται από τα μεγάφωνα, τηρώντας όμως και σ’ αυτή την περίπτωση την ίδια απόσταση μεταξύ τους.
Στην περίοδο αυτή θα τελούνται γάμοι, βαφτίσεις και μνημόσυνα με τα ίδια ακριβώς μέτρα, για την προστασία και τη μη διάδοση του κορονοϊού.
Τα μέτρα αυτά παρουσίασε χθες ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, καλώντας τους προσκυνητές να ακούν τις υποδείξεις ιερών και επιτρόπων, να τηρούν τα μέτρα και να μην συνωστίζονται.
“Αν πετύχουμε, όπως πετύχαμε στην πρώτη φάση, θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα για να επανέλθουμε στην πλήρη κανονικότητα” επεσήμανε ο κ. Χρυσόστομος.
Αναλυτικά, τα μέτρα λειτουργίας των ναών από 17 Μαΐου έως 5 Ιουνίου, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι:
1) Κατά την είσοδο στον ιερό ναό θα εφαρμόζεται σύστημα ελεγχόμενης αναμονής των πιστών για την αποφυγή συνωστισμού και είναι απαραίτητη η τήρηση της αποστάσεως του 1,5 μέτρου μεταξύ όσων αναμένουν και με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους, με την επιφύλαξη ότι σε περίπτωση κατά την οποία η επιφάνεια του ιερού ναού (στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι βοηθητικοί χώροι) υπερβαίνει τα 500) τ.μ., ως μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται από τον νόμο ο αριθμός των 50 προσώπων.
2) Προς τον σκοπό της εξυπηρετήσεως των πιστών πρέπει να αναρτηθούν στους πίνακες ανακοινώσεων των ιερών ναών ή και στις υφιστάμενες ιστοσελίδες τους στο διαδίκτυο: α) το ωράριο τελέσεως των ιερών ακολουθιών, β) το ωράριο κατά το οποίο ο ιερός ναός παραμένει ανοικτός για την προσέλευση των πιστών και γ) ο συνολικός αριθμός των πιστών, οι οποίοι μπορούν να παρευρίσκονται ταυτόχρονα εντός του ιερού ναού, σύμφωνα μέ όσα ορίζονται παραπάνω. Οι κωδωνοκρουσίες επιτρέπονται σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα.
3) Το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο που θα εφαρμόζει τον έλεγχο αναμονής στις εισόδους των ιερών ναών συνιστάται να φέρει τα υπό του νόμου προβλεπόμενα μέτρα προστασίας (μάσκα, γάντια κλπ.).
4) Στις εισόδους των ιερών ναών πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να υφίστανται σταθμοί αντισηπτικών - απολυμαντικών, προκειμένου όσοι πιστοί εισέρχονται σ’ αυτούς να τηρούν απαραίτητα την υποχρεωτική για όλους διαδικασία απολύμανσης των χεριών.
5) Οπου υπάρχει δυνατότητα, προτείνεται η χρήση διαφορετικών θυρών του ιερού ναού για την είσοδο και έξοδο των πιστών. Στις εξόδους των ιερών ναών πρέπει να τοποθετηθούν υποχρεωτικά ειδικοί κάδοι για την απόρριψη χρησιμοποιηθέντος εξοπλισμού υγιεινής.
6) Τυχόν περισσότεροι από όσους πιστούς επιτρέπεται να εισέλθουν εντός των ιερών ναών, να παραμένουν στο προαύλιο αυτών προσευχόμενοι και τηρώντας την απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ τους, αφού θα έχουν ανοιχθεί τα εξωτερικά μεγάφωνα κατά τις ώρες και στο επίπεδο εκπομπής ήχου που επιτρέπονται από την κείμενη νομοθεσία.
7) Να παραμείνει η διευθέτηση του χώρου κάθε ιερού ναού προς τον σκοπό της παρουσίας πιστών, σύμφωνα με την παραπάνω αναλογία ενός προσώπου ανά 10) τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Οπου υπάρχει τέτοια δυνατότητα, κρίνεται απαραίτητη η παραμονή εντός των ιερών ναών μόνο όσων καθισμάτων προβλέπονται, τοποθετημένων στις ανάλογες μεταξύ τους αποστάσεις και η απόσυρση των υπολοίπων εκτός των ιερών ναών.
8) Οσοι πιστοί ανήκουν στις υγειονομικά ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, ασθενείς που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι), πρέπει να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι, χάριν της προστασίας της υγείας τους. Εάν επιθυμούν την κατ’ οίκον εξυπηρέτηση των εκκλησιαστικών αναγκών τους, δύνανται οι ιερείς λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προφυλάξεως, να επιτελούν το ποιμαντικό τους καθήκον.
9) Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον ιερό ναό, οι πιστοί, με προσωπική τους ευθύνη και μέριμνα, συνιστάται να φέρουν προστατευτική μάσκα, την οποία ασφαλώς και θα αφαιρούν προσερχόμενοι στην Θεία Μετάληψη.
10) Κατά την προσέλευση στην Θεία Μετάληψη πρέπει να τηρούνται με ακρίβεια οι αποστάσεις μεταξύ των πιστών. Επίσης, κατά την διανομή του αντιδώρου, του άρτου, των κολύβων κλπ. ευλογιών, πέραν της τηρήσεως των αναλόγων αποστάσεων, πρέπει να τηρούνται και οι σχετικές υγειονομικές προφυλάξεις.
11) Εάν κάποιος πιστός, κατά την διάρκεια της παραμονής του στον ιερό ναό, παρουσιάσει συμπτώματα ασθένειας, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την άμεση και ασφαλή απομάκρυνσή του ή εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό, για την ασφαλή μετακίνησή του σε ειδικό χώρο προς αποφυγή επαφής με άλλα πρόσωπα. Προς τον σκοπό αυτό πρέπει να ληφθεί η ανάλογη μέριμνα και να προβλεφθεί η ύπαρξη ειδικού χώρου (π.χ. γραφείο, χώρος στο πνευματικό κέντρο κλπ.) με επαρκή εξαερισμό, στον οποίο θα υπάρχουν μάσκες, χαρτομάντιλα, πλαστική σακούλα για την απόρριψη αυτών, και αντισηπτικό χεριών.
12) Επαναβεβαιώνονται οι από 16ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου 2020 αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την λιτή τέλεση των ιερών ακολουθιών, σύμφωνα με το ήθος και την παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Το αυτό ισχύει και για μεγάλες πανηγύρεις της περιόδου αυτής, οι οποίες θα πρέπει να διακρίνονται για την μετά σεμνότητος επιτέλεσή τους υπό μόνου του οικείου αρχιερέως. Οι λιτανείες και οι μεταφορές ιερών εικόνων και ιερών λειψάνων προς προσκύνηση αναστέλλονται προσωρινώς και μέχρι 5ης Ιουνίου.
13) Οσον αφορά στην τέλεση ιερών μυστηρίων γάμου και βαπτίσεως και εξοδίων ακολουθιών, ισχύουν όσα παραπάνω προβλέπονται σχετικά με την προσέλευση πιστών, ενώ τά ιερά μυστήρια θα τελούνται εντός του ιερού ναού, σύμφωνα με προγενέστερη Συνοδική απόφαση και είναι απαραίτητη η επιλογή της λιτότητος και απλότητος, όσον αφορά στους στολισμούς των ιερών ναών.
14) Δεν επιτρέπεται, άχρι καιρού, η παράθεση επιμνημοσύνων δεξιώσεων στα Πνευματικά Κέντρα ή στις αίθουσες των ιερών ναών, προς αποφυγή συνωστισμού, σύμφωνα με όσα ισχύουν και περί μη λειτουργίας καφενείων, εστιατορίων και λοιπών χώρων εστιάσεως και συναθροίσεως κοινού.
15) Τα παραπάνω ισχύουν για όλους τους ενοριακούς, προσκυνηματικούς, κοιμητηριακούς, ιδρυματικούς κλπ. ιερούς ναούς, τα μητροπολιτικά και ενοριακά παρεκκλήσια, όχι όμως για τα παρεκκλήσια τα οποία ευρίσκονται εντός ιδιωτικών κτημάτων, κτηρίων και επιχειρήσεων (π.χ. συγκροτημάτων κατοικιών, κέντρων εκδηλώσεων, ξενοδοχείων κλπ), στα οποία δεν επιτρέπεται η προσέλευση πιστών διότι, ως ιδιωτικοί ναοί, είναι προορισμένοι για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών των ιδιοκτητών και των οικείων αυτών.
16) Ολα τα παραπάνω αφορούν και στις ιερές μονές. Κατά το ως άνω χρονικό διάστημα απαγορεύονται οι οργανωμένες ομαδικές προσκυνηματικές επισκέψεις. Ο αριθμός επισκεπτών που μπορούν να δέχονται ημερησίως (χωρίς διανυκτέρευση) δεν μπορεί να υπερβαίνει την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. του Καθολικού της ιεράς μονής ή του κεντρικού χώρου λατρείας του μοναστηριού ή του χώρου εγκαταβίωσης, με ανώτατο όριο τα 50 άτομα.