Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2020 14:22

Τρία χρόνια αρχιερατικής διακονίας από τον Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητο

Γράφτηκε από την

 

 

Του Αναστάσιου Βόπη

Τρία χρόνια αρχιερατικής διακονίας, αγάπης και προσφοράς συμπληρώθηκαν για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο.

Ήταν 7 Οκτωβρίου του 2017, όταν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αθήνα, ο τότε πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Θεόκλητος Λαμπρινάκος, χειροτονείται από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και με την παρουσία δεκάδων Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, νέος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων, αφού μια ημέρα πριν είχε προηγηθεί η παμψηφεί εκλογή του με 54 ψήφους.

Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος Λαμπρινάκος γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα και είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε ηλικία μόλις 18 χρονών εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Βουλκάνου στη Μεσσηνία. Το 1988 χειροτονείται διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο Θέμελη και ένα χρόνο μετά πρεσβύτερος, ενώ δέκα χρόνια αργότερα θα λάβει και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Με απόφαση του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου από το 2003 θα αναλάβει πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, θέση την οποία κατέχει έως και την ημέρα της αρχιερατικής του εκλογής. Το 2007 και μετά από απόφαση του τότε νέου Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Σαββάτου, θα διοριστεί και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βουλκάνου, θέση που κατείχε για δύο ολόκληρα χρόνια.

Να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος μαζί με τις επιτελικές θέσεις, υπηρέτησε ταυτόχρονα για παραπάνω από 20 χρόνια ως εφημέριος και προϊστάμενος σε διάφορους ναούς της Καλαμάτας, αναπτύσσοντας παράλληλα πλούσιο ποιμαντικό, φιλανθρωπικό και συγγραφικό έργο.

Στις 25 Νοεμβρίου του 2017, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή του στην πόλη της Καλαμπάκας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η πανηγυρική ενθρόνισή του στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου  Βησσαρίωνα.  Από εκείνη την ημέρα ναι μεν μια καινούργια σελίδα ανοίγεται για τη Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων, ο κ. Θεόκλητος όμως συνεχίζει να εργάζεται αθόρυβα, ταπεινά και συστηματικά, όπως ακριβώς και ο μακαριστός προκάτοχός του κυρός Σεραφείμ, κερδίζοντας έτσι μέσα σε μόλις τρία χρόνια την αγάπη, την εκτίμηση, αλλά και τον σεβασμό όλων των κατοίκων της περιοχής.

Τέλος, να αναφερθεί ότι ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του στην Καλαμπάκα, διακρίθηκε μεταξύ των άλλων και για την μεγάλη του αγάπη που τρέφει προς το μοναχισμό, ιδρύοντας έτσι μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα την Μητροπολιτική Ακαδημία Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων, θέλοντας μέσω αυτής της πρωτοβουλίας του να αναδείξει τη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομία των Μετεώρων, αλλά και της περιοχής που τόσο αγάπησε.