Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021 10:16

Μητρόπολη Μεσσηνίας: Επιστημονική ημερίδα για την προκήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας

Γράφτηκε από την

“Η προκήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς: Αποτιμώντας την σημασία της σήμερα”: Αυτό είναι το θέμα της επιστημονικής ημερίδας που διοργανώνει διαδικτυακά, σήμερα, η Μητρόπολη Μεσσηνίας, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Δύο πανεπιστημιακοί καθηγητές θα δώσουν την ερμηνεία τους:

α) “Το ανολοκλήρωτο 1821. Σκέψεις για τα 200 έτη μετά την προκήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας”, ομιλητής ο αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ Γεώργιος Στείρης, και

β) “Η προκήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας και ο κόσμος των πολιτικών ιδεών”, ομιλητής ο καθηγητής Ιστορίας του ΕΚΠΑ Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων η ημερίδα θα μεταδοθεί διαδικτυακά στις 5 μ.μ., από το κανάλι της Μητρόπολης στο YouTube, με τίτλο: Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας - Εορτασμός 200 Ετών, και στην ιστοσελίδα: www.ekklisia1821.gr.

* Σήμερα το πρωί, όσοι επιθυμούν θα μπορούν να παρακολουθήσουν σε απευθείας αναμετάδοση, από τον ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλαμάτας: την πανηγυρική θεία λειτουργία της γιορτής των Τριών Ιεραρχών, το μνημόσυνο των Μεσσηνίων Διδαχών του Γένους και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την Ιωάννα Σοφιανοπούλου, θεολόγο - φιλόλογο (Msc Θεολογίας) και υπ. δρ. Βυζαντινής Ιστορίας, με θέμα “Η συμβολή της Εκκλησίας στην παιδεία του υπόδουλου Ελληνισμού κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας (κρυφό σχολειό - διδάχοι του Γένους)”.