Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2021 09:20

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας καθαρά και ξάστερα “Υποχρεωτικός για όλους ο εμβολιασμός”

Γράφτηκε από την

“Ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 θα πρέπει να ισχύει σε όλο τον πληθυσμό. Κάθε μέλος της κοινωνίας, εάν θέλει να μην διασπείρει τον θάνατο και την καταστροφή, πρέπει να εμβολιαστεί”: Με τα λόγια αυτά ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλο τον πληθυσμό μιλώντας χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ τονίζοντας ότι “η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει μια γενική εφαρμογή σε όλη την κοινωνία. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρεθεί, ούτε οι ιερείς, καθώς είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στον κίνδυνο του Covid”.

Ο μητροπολίτης σημείωσε πως με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν παραβιάζονται τα ατομικά δικαιώματα: “Το ατομικό δικαίωμα καταξιώνεται όταν εγώ σέβομαι τον άλλον άνθρωπο και όταν δεν γίνομαι αφορμή να πεθάνει ο άλλος ο άνθρωπος. Να εμβολιαστούμε για να σπάσουμε την αλυσίδα του θανάτου. Μπροστά στο δίλημμα "ζωή ή θάνατος" δεν υπάρχει "εφαρμόζουμε το Σύνταγμα ή δεν εφαρμόζουμε το Σύνταγμα"”.

Ο κ. Χρυσόστομος συμφώνησε -εμμέσως πλην σαφώς- και με τη θέση της Ρωσικής Εκκλησίας, η οποία χαρακτηρίζει «αμαρτωλούς» όσους αρνούνται να εμβολιαστούν. “Από τη στιγμή που ο άνθρωπος γίνεται αιτία να προκαλείται θάνατος στη ζωή του ίδιου και των συνανθρώπων του, αυτό είναι αμαρτία. Κάθε ένας από εμάς πρέπει να καθορίσει τη σχέση του με τον συνάνθρωπό του” σημείωσε, λέγοντας πως οι αρνητές είναι αμαρτωλοί κατά την ηθική έννοια.

Αναλυτικά, όλα όσα εξέφρασε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, έχουν ως εξής:

Στην ερώτηση πώς θα μπορούσε η Εκκλησία να συμβάλει στην εμβολιαστική προσπάθεια της Πολιτείας: “Νομίζω ότι μέχρι σήμερα η στάση της επίσημης Εκκλησίας απέναντι στον εμβολιασμό και στην αναγκαιότητά του είναι δεδομένη. Μέχρι σήμερα επίσημα η Εκκλησία, σχεδόν η πλειονότητα των μητροπολιτών, στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, επειδή ακριβώς θεωρούμε ότι ο εμβολιασμός είναι ένα εφόδιο προστασίας για τη ζωή όλων των ανθρώπων. Ο τρόπος τον οποίο έχει η Εκκλησία είναι μόνο ο κηρυγματικός της λόγος. Να μπορέσει μέσα από τη διδασκαλία της, να μπορέσει μέσα από το λόγο της, να μπορέσει μέσα από την προσωπική επαφή των πιστών με τους κληρικούς, να ευαισθητοποιήσει όσους είναι αρνητές του εμβολίου ότι δεν υπάρχει τίποτα μεταφυσικό, τίποτα δεισιδαίμον, τίποτα συνωμοσιακό, αλλά είναι ακριβώς μια προσπάθεια προκειμένου να απαλλαγούμε από αυτήν τη δοκιμασία την οποία έχουμε και που είναι ο ιός Covid και ότι όσο εμβολιαζόμαστε τόσο προστατεύουμε και τον εαυτό μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας”. 

Σχετικά με το αν σε αυτή την προσπάθεια συναντά και ο ίδιος αρνητές και πώς προσπαθεί να πείσει αυτόν τον κόσμο να σπεύσει να εμβολιαστεί: “Δεν κρύβω ότι παντού υπάρχουν αρνητές και του εμβολίου και της εφαρμογής των μέτρων υγειονομικής προστασίας. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι, σε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται, να μπορούμε μέσα από τη συζήτηση και τον διάλογο να πείσουμε τους ανθρώπους αυτούς ότι πρέπει να ξεπεράσουν αυτές τις αγκυλώσεις που έχουν γιατί πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν. Το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται κάτω από αυτό το πέπλο της συνωμοσίας και της δεισιδαιμονίας και αποτρέπουν τον εαυτό τους να πάνε να εμβολιαστούν και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, γιατί είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για το σύνολο της κοινωνίας”.

Σε ό,τι αφορά το ευαίσθητο θέμα της Θείας Κοινωνίας και την ερώτηση πώς κινείται η Εκκλησία και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και για το αν διαχωρίζονται οι εμβολιασμένοι από τους μη εμβολιασμένους: “Δεν είναι δυνατόν μέσα στην Εκκλησία, στο ναό, μέσα στο Σώμα της Εκκλησίας να κάνουμε διαχωρισμούς. Η Εκκλησία δέχεται τους πάντες, δέχεται και τους αμαρτωλούς, δέχεται και τους μη αμαρτωλούς, δέχεται και τους εμβολιασμένους, δέχεται και τους ανεμβολίαστους. Είναι άλλο θέμα η αντιμετώπιση του ζητήματος του εμβολιασμού και των ανεμβολίαστων και είναι άλλο θέμα η συμμετοχή μέσα στη λατρεία και στη Θεία Ευχαριστία. Δεν μπορούν αυτά τα δύο πράγματα να ταυτιστούν, ούτε να συγχέονται. Δεν υπάρχουν ομάδες, δεν υπάρχουν κάστες, δεν υπάρχουν τάσεις, μέσα στην Εκκλησία οι πάντες έχουν τη θέση τους, και αυτοί που εμβολιάζονται και αυτοί που δεν εμβολιάζονται”. 

Για τις καταγγελίες σχετικά με κληρικούς στην Κρήτη που δεν κοινωνούν τους εμβολιασμένους: “Κανένας δεν έχει δικαίωμα να αποκλείσει κάποιον από το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας επειδή έχει εμβολιαστεί ή επειδή δεν έχει εμβολιαστεί. Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, η συμμετοχή και η προσέλευση στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας δεν έχει να κάνει με αυτήν τη διάσταση της ζωής και τη διάσταση της πιστότητος. Εάν το κάνουν αυτό οι κληρικοί είναι υπόλογοι απέναντι στο Θεό, απέναντι στην Εκκλησία και απέναντι στον επίσκοπό τους”. 

Αναφορικά με τους κληρικούς που είναι αρνητές του εμβολίου και αν θα μπορούσε η επίσημη Εκκλησία να τους απομονώσει για ένα χρονικό διάστημα: “Απομονώνει η κοινωνία τους γιατρούς που είναι κατά του εμβολιασμού;”. 

Στην παρατήρηση ότι φαίνεται να μπαίνουμε σε μια διαδικασία υποχρεωτικότητας του εμβολίου για τους υγειονομικούς: “Εάν θα εφαρμοστεί μια υποχρεωτικότητα σε όλους αυτούς οι οποίοι βρίσκονται σε μια άμεση επικοινωνία με τον κόσμο, θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά και στους κληρικούς. Αλλά τι απομόνωση να του κάνει κάποιος του κληρικού, όταν ο ίδιος δεν δέχεται να εμβολιαστεί γιατί είναι αυτή η θεωρία του…”. 

Οταν επισημάνθηκε ότι ο κληρικός έρχεται σε επαφή με το ποίμνιό του: “Σας είπα και ο γιατρός έρχεται σε επαφή και ο δικηγόρος έρχεται σε επαφή και ο δικαστής έρχεται σε επαφή και ο άνθρωπος της καθημερινότητας έρχεται σε επαφή, αλλά δεν μπορείς τον άνθρωπο αυτόν να τον αποκλείσεις από την κοινωνία”. 

Στο ερώτημα μήπως θα πρέπει να δούμε πιο ευαίσθητα το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολίου και στους κληρικούς και στους ανθρώπους της Εκκλησίας και πώς το βλέπει ο ίδιος: “Εγώ θεωρώ ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού πρέπει να έχει μια γενική εφαρμογή σε όλη την κοινωνία. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρεθεί, όλοι βρισκόμαστε απέναντι από αυτόν τον θανατικό κίνδυνο του ιού Covid. Οταν λοιπόν είμαστε όλοι απέναντι σε αυτό ευάλωτοι, άρα όλοι πρέπει να αντιμετωπιστούμε θεραπευτικά”. 

Στη διευκρινιστική ερώτηση αν θα πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικότητα σε όλο τον πληθυσμό, μεταξύ αυτών και στους κληρικούς: “Κάθε μέλος της ανθρώπινης κοινωνίας, αν θέλει να είναι μέλος που δεν διασπείρει το θάνατο και την καταστροφή, πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστεί. Του ανθρώπου το ατομικό δικαίωμα δεν καταπατείται με το να εμβολιαστούμε. Το ατομικό δικαίωμα καταξιώνεται όταν εγώ σέβομαι τον άλλον άνθρωπο και όταν εγώ δεν γίνομαι πρόκληση ή αφορμή να πεθάνει άλλος άνθρωπος. Αρα λοιπόν πρέπει να εμβολιαστούμε και εγώ και ο άλλος για να σπάσουμε αυτή την αλυσίδα θανάτου που μπορεί να υπάρχει μεταξύ μας”. 

Οσον αφορά την τοποθέτηση της Ρωσικής Εκκλησίας ότι είναι «αμαρτωλοί» οι μη εμβολιασμένοι: “Κοιτάξτε, τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί "είναι αμαρτωλός, δεν είναι αμαρτωλός" από τη στιγμή που ο άνθρωπος γίνεται αιτία να προκαλείται θάνατος στη ζωή του ή στη ζωή των άλλων ανθρώπων, αυτό είναι αμαρτία”. 

Στην παρέμβαση για το αν εμμέσως συμφωνεί: “Συμφωνώ στο επίπεδο του ότι ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να καθορίσει τη σχέση του με τον συνάνθρωπό του”.

Οταν δε ερωτήθηκε από τον δημοσιογράφο αν ο ίδιος δεν έχει εμβολιαστεί, αν είναι αμαρτωλός: “Κατά την ηθική έννοια ναι, είστε αμαρτωλός”.

Οσο για το αν η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό αντιβαίνει στο Σύνταγμα: “Αυτά είναι θέματα νομικής ερμηνείας που εγώ δεν τα κατανοώ. Μπροστά στο δίλημμα "ζωή ή θάνατος" δεν υπάρχει "εφαρμόζουμε το Σύνταγμα ή δεν εφαρμόζουμε το Σύνταγμα". Και σας είπα και πάλι, ο σεβασμός στο ατομικό δικαίωμα του καθενός είναι το πώς διαχειρίζεται το ατομικό του δικαίωμα σε σχέση με τον άλλον, όχι με τον εαυτό του. Αν το δικό μου ατομικό δικαίωμα μου λέει ότι εγώ μπορώ να πάρω ένα πιστόλι και να αρχίσω να σκοτώνω, δεν είναι καταξίωση του ατομικού μου δικαιώματος”.