Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 08:11

Εγκαινιάστηκε ο ναός της Αγίας Τριάδας στη Στούπα

Γράφτηκε από την
Εγκαινιάστηκε ο ναός της Αγίας Τριάδας στη ΣτούπαΤα εγκαίνια του ναού της Αγίας Τριάδας στη Στούπα τελέστηκαν προχθές Κυριακή, από τους μητροπολίτες Μάνης Χρυσόστομο Γ’ και Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιο.

Ο ναός θεμελιώθηκε τo 2003 από τον αείμνηστο ιερέα Νικόλαο Πρέκα (πρώην λιμενικό), καταγόμενο από την Αμοργό και εγκατεστημένο μετά την χειροτονία του στη Στούπα, με τη συμπαράσταση πολλών ευεργετών και δωρητών – μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώτης Ρήγας, διδάσκαλος, ο οποίος παρέστη στην τελετή των εγκαινίων, ευρισκόμενος στο 102ο έτος της ηλικίας του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης Μάνης, η συμμετοχή του μητροπολίτη Σισανίου καί Σιατίστης Αθανασίου από την ηρωική Μακεδονία στην ηρωική Μάνη, προσέδωσε μεγάλη ευλογία στην όλη ιερή τελετουργία.

Το Σάββατο το απόγευμα, στον αύλειο χώρο του ναού μετά την υποδοχή των ιερών λειψάνων τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του μητροπολίτη Αθανασίου, ο οποίος μίλησε τονίζοντας την πνευματική ωφέλεια των ψυχών μας με την αδιάκοπη παρουσία των αγίων.

Την ημέρα των εγκαινίων πάλι με τη συμμετοχή του μητροπολίτη Σισανίου καί Σιατίστης, αφού τελέστηκε ο όρθρος, όπου εψάλησαν τα καθιερωμένα, ακολούθησε η τελετή των εγκαινίων, όπως προδιαγράφεται στο τυπικό της Εκκλησίας, ερμηνεύοντος του κ. Χρυσοστόμου Γ’ ορισμένα κύρια σημεία της όλης τελετής. Μετά το πέρας και της θείας λειτουργίας τελέστηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πατέρα Νικολάου Πρέκα, του πρώτου εφημερίου του ναού και υπέρ αναπαύσεως πάντων των ευεργετών, δωρητών και επιτρόπων.

Στο Αναλόγιο έψαλε η χορωδία του καθηγητή Κυριάκου Κισκηρέα, ενώ η όλη τελετουργία μεταδόθηκε από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της “Πειραϊκής Εκκλησίας”, ευγενική προσφορά του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ προς τη Μητρόπολη Μάνης. Η συμμετοχή των ιερέων και των πιστών υπήρξε λίαν συγκινητική, ο εφημέριος πατέρας Σταύρος Λουκαρέας είχε μεριμνήσει σε άριστο βαθμό την όλη τελετή και ο καθηγούμενος της Μονής Παναγίας Γιάτρισσας πατέρας Χρυσόστομος Πανταζής επιμελήθηκε των εγκαινίων του ναού

Να αναφερθεί ότι τα ιερά λείψανα (απότμημα αυτών) τα οποία και τέθηκαν στο “φυτό” της Αγίας Τράπεζας ήταν των αγίων ιερομαρτύρων Ελευθερίου, Μερκουρίου, Προκοπίου, Τρύφωνος και Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων. Τα δε αντιμήνσια προέρχονταν από τ μονή Τατάρνης, φιλοτεχνηθέντα από αδελφό της μονής, ο οποίος είχε την έμπνευση του έργου του από πρωτότυπο αντιμήνσιο του επισκόπου Λιτζάς και Αγράφων Ιακώβου (†1652) που σώζεται στη μονή.

Ο μητροπολίτης Μάνης στον κύριο λόγο του, αφού ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης για την αποδοχή της πρόσκλησης τόνισε, μεταξύ άλλων: “Τα εγκαίνια ενός ορθοδόξου χριστιανικού ναού είναι ένα ευσεβέστατο και ευλαβέστατο ιστορικό γεγονός. Μοναδικό και ανεπανάληπτο. Ναι, τω όντι είναι μεγάλο πνευματικό γεγονός τα εγκαίνια ενός ναού. Και τούτο, καθότι εγκαινιάζεται ένας «οίκος του Θεού» και αγιάζεται συνάμα ο τόπος τούτος με τη θεία χάρη. Ο ναός εικονίζει τον εν Τριάδι Θεόν. Ο ναός είναι σύμβολο των επιγείων και ουρανίων. Και μας διδάσκει τον πνευματικό μας αγώνα, τον αγιασμό μας, τον εσωτερικό αγιασμό μας, την πορεία μας προς τον Παράδεισο. Οφείλουμε, λοιπόν, να προσέχουμε. Καμία ασέβεια - αταξία, αλλά φόβος Θεού, ιεροπρέπεια. Γιατί οι άγγελοι μας βλέπουν. Ετσι, να αγαπάμε το ναό. Να ερχόμαστε στο ναό. Να είμεθα ευεργέτες του ναού. Να κτίζουμε ιερούς ναούς. Να μην αφαιρούμε τίποτα. Να προσθέτουμε στο ναό. Να ευλογούμεθα από το ναό και προπαντός να γινόμεθα και μεις έμψυχοι ναοί του Παναγίου Πνεύματος στη ζωή μας”.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι Δυτικής Μάνης Παναγιώτης Μπασάκος και Ευάγγελος Ανδροβιτσανέας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Κισκήρας, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Δυτικής Μάνης - υπαστυνόμος Α’ Παναγιώτης Χρονόπουλος, εκπρόσωποι συλλόγων, αντιπροσωπεία του σχολείου της περιοχής, ο χορευτικός Σύλλογος “Λεύκιππος” και πλήθος κόσμου.


NEWSLETTER