Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 21:31

«200+1 χρόνια Μουσικής Επανάστασης»: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα της Μητρόπολης Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
«200+1 χρόνια Μουσικής Επανάστασης»: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα της Μητρόπολης Μεσσηνίας

Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες της επιστημονικής διημερίδας με θέμα «200+1 χρόνια Μουσικής Επανάστασης» που διοργάνωσε η Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Μητρόπολης Μεσσηνίας, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Το πρόγραμμα της διημερίδας περιελάμβανε ομιλίες και τα δύο απογεύματα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής, καθώς και συναυλία με ελληνική μουσική της προεπαναστατικής περιόδου την Κυριακή το βράδυ. Κεντρικοί ομιλητές της πρώτης ημέρας ήταν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρυσόστομος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η μέριμνα της Μ.τ.Χ.Ε. για την διάδοση της ελληνικής μουσικής κατά την προεπαναστατική περίοδο», ο Nicolae Gheorghiță καθηγητής του Εθνικού Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, ο οποίος μίλησε για την Βυζαντινή μουσική στις Ρουμανικές ηγεμονίες κατά την περίοδο της Φαναριώτικης εποχής (1711 - 1821), με διαδυκτιακή σύνδεση μίλησε ο Adrian Sîrbu λέκτορας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο «George Enescu» στο Ιάσιο για την «Εφαρμογή της Νέας Μεθόδου στη Μολδαβία» και τέλος ο δρ. του Ιονίου Πανεπιστημίου Γεώργιος Κωνσταντίνου, χοράρχης της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας που ανέλυσε το «Θεωρητικό του Χρυσάνθου δύο αιώνες μετά».
Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με την αρχαία θεία λειτουργία του Ιακώβου του Αδελφοθέου στο Ναό Ταξιαρχών Καλαμάτας όπου έψαλλαν ο χορός της Μητρόπολης Μεσσηνίας με τους καλεσμένους καθηγητές και έκλεισε με ομιλίες το απόγευμα από τον ιστορικό και ερευνητή παραδοσιακών τραγουδιών Πέτρο Ανδρουτσόπουλο («Το Δημοτικό τραγούδι στην Πελοπόννησο από την Αλωση έως την Επανάσταση») και του διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Μεσσηνίας Κωνσταντίνου Σιάχου (για το θέμα «Η μουσική του Ελληνισμού μετά την Αλωση - διάσωση και διάδοση στον ελληνόφωνο κόσμο»).
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με συναυλία στο χώρο της Σχολής με ύμνους σε ελληνικά και ρουμανικά, φαναριώτικη μουσική και Δημοτικά τραγούδια της προεπαναστατικής περιόδου, από την Χορωδία και την Ορχήστρα της Σχολής και σολίστ τον Πέτρο Ανδρουτσόπουλο.

 


NEWSLETTER